Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival maslina
  • 23.02.2020. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Najboljeg maslinovog ulja na svijetu - iz Istre i Dalmacije, nedostaje 50% na domaćem tržištu

Nacionalna strategija razvoja maslinarstva mora prepoznati da ima mjesta za još 18.000 ha ili 20 milijuna stabala, koliko ih i sada ima jer smo ih još 1914. godine imali 30 milijuna, kazao je doc.dr.sc. Josip Gugić sa Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu

Foto: Marinko Petković
  • 730
  • 52
  • 0

Potrošnja maslinovog ulja u Hrvatskoj je ispod prosjeka EU odnosno onoga od 20 litara godišnje u Grčkoj, 11 litara u Španjolskoj i Italiji te 8,2 litre u  Portugalu, kazala je u subotu Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, otvarajući 5. Festival maslina u Zagrebu kojeg je organizirala Udruga 'Zagrebački maslinarski institut'.

Dodala je da ima problema u poljoprivrednom sektoru, na koje upozorovaju i maslinari, a to je prije svega raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, ali i  trgovanjem proizvodima, kao što je vrijedno maslinovo ulje.

Treba smanjiti uvoz maslinog ulja, ali i povećati njegovu proizvodnju 

Ministrica je navela i niz zakona poput Zakona o komasaciji, a koji bi trebali olakšati poslovanje domaćih poljoprivrednika, što se tiče povećanja njihove produktivnosti, posebno proizvodnje kvalitetnog maslinovog ulja, za što je nužno smanjiti njegov uvoz.

Naime, prema tzv. Zelenom izvješću Ministarstva poljoprivrede, stupanj samodostatnosti u proizvodnji maslinovog ulja, u boljim godinama za njegovu proizvodnju, je između 50 i 60 posto do domaćih potreba. U lošijim godinama, pokrivenost uvoza je samo jednu četvrtinu. "Količinski je to deficit od 4.000 tona u vrijednosti 15 milijuna dolara', kazao je doc.dr.sc. Josip Gugić, sa Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu na radionici o obnovi maslinika, odnosno površinama pod maslinicima.      

Najboljeg maslinovog ulja na svijetu, onog iz Istre i Dalmacije, na domaćem tržištu nedostaje 50 posto

Dodao je da stoga Nacionalna stratergija razvoja maslinarstva, a koja je u izradi, mora prepoznati da ima mjesta za još 18.000 ha maslinika ili 20 milijuna stabala maslina, koliko ih i sada ima jer smo još 1914. godine imali 30 milijuna.

Kako se čulo, prošla godina je bila ćudljiva u maslinicima u Istri, a bolja u Dalmaciji i na otocima. No, maslinina muha je imala 'pojačani let', naročito u Istri i Splitsko-dalmatinskoj županiji.   

Oko 40 posto domaćih maslinika zahtijeva obnovu   

Doc.dr.sc. Gugić je istaknuo da su prijeko potrebne investicije u smislu aktualnih klimatskim promjena, ali i podizanja ekomičnosti u proizvodnji maslinovog ulja jer je radni vijek maslinika 50 godina, a maslina u njemu puno duže. Dakle, oko 40 posto domaćih maslinika, koji imaju sedam autohtonih sorata, zahtijeva obnovu jer je njihova prosječna starost već dosegla 55 godina.

Agronom Davorin Pamić kazao je da su domaći maslinari žrtve 'loših zakona', a da su masline 'kronično gladne' dok se komina koja je vrijedno organsko gnojivo, baš kao i stajski gnoj kojeg i nema dovoljno na obali, mahom baca, a što inspekcija kažnjava.

S druge strane, kaže, u Italiji se komina od masline koristi kao ogrjev, organsko gnojivo i hrana za domaće životinje, u prvom redu konje. No, kako uljare kod nas nisu i veći proizvođači maslinovog ulja, nisu ni zainteresirane za ekološko zbrinjavanje komine nakon iskoštavanja špice, koja je nositelj polifenola. "Uljare će morati uložiti u kompostišta kako bi dobili vrhunsko gnojivo za šest mjeseci', kazao je Rudolf Baldazar, agro konzultant na panelu o izazovima u preradi maslinova ulja.

Ester Geissa Đurić, predsjednica udruge 'Agro turist' iz Vodnjana kazala je da je porez od 25 posto na usluge u maslinarstvu, bilo branja, rezidbe ili prerade prevelik za mlade maslinare jer je porez u Italiji za njih samo četiri posto. Osim toga, moraju zaposliti agronoma, kojih nema dovoljno kao ni savjetodavaca za novi trend kao što je eko maslinarstvo u Istri.  

Maslinovo ulje OPG Nives Morović proglašeno svjetskim šampionom  

Na festivalu je rečeno da je ovih dana u Milanu, ekstra djevičansko maslinovo ulje 'Nai 3', proizvedeno na OPG-u Nives Morović u pet stoljeća starom masliniku na Dugom otoku, u svojoj kategoriji proglašeno svjetskim šampionom na najprestižnijoj svjetskoj manifestaciji ulja proizvedenih od jedne sorte maslina.  

Nives i Goran Morović su za svoje ulje od sorte coratino dobili devet i pol od mogućih 10 bodova i to u kategoriji ulja od ekološki proizvedenih i nenavodnjavanih maslina. Ukupno se radi o tisuću stabala na 4 ha maslinika u selu Žmanj.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Nives i Gorana Morovića proglašeno je u Milanu svjetskim šampionom

Inače, Đani Lubiana iz Poreča ukupni  je pobjednik 5. Festivala maslina u Zagrebu, a prvo mjesto je osvojio sa višesortnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem od sorata rosignolo, liccino i pendolino. Stancija San Antonio iz Vodnjana je osvojila prvo mjesto za ekstra djevičansko ekološko maslino ulje, a OPG Danijel Prekalj iz Kaštelira je dobio zlatnu medalju za višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje, između ukupno 222 uzorka pristigla iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Italije.


Fotoprilog


Tagovi

Festival maslina Obnova maslinika Svjetski šampion Maslinovo ulje Obnova maslinika


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.