Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćna rakija
  • 14.11.2020. 13:30
  • Osječko-baranjska, Erdut

Na OPG-u Zorić proizvodi se voćna rakija od jabuke, najviše tražena u Austriji i Njemačkoj

Čini mi se da smo u pravom trenutku odlučili napraviti destileriju zbog ogromnog viška voća u istočnoj Slavoniji. Otišli smo malo dalje, posadili nove nasade dunja i ove godine ubrali prvi rod, kaže Dinko Zorić.

Foto: Renata Prusina
  • 2.469
  • 1.066
  • 0

OPG Zorić iz Erduta desetljećima se intenzivno bavi ratarskom proizvodnjom te uzgojem i preradom voća. U posljednjih par godina voćarsku proizvodnju šire u smislu površina, a pokrenuli su i destileriju u kojoj od vlastite sirovine rade rakiju i likere. 

"Prije otprilike tri godine krenuli smo s ovim poslom. Od projektiranja, narudžbe i isporuke prošlo je otprilike dvije, a evo već godinu dana proizvodimo voćnu rakiju. Kazan je došao iz njemačke firme koju smo odabrali jer imaju nekoliko patentiranih proizvoda“, prepričava za Osječku televiziju same početke Dinko Zorić, vlasnik OPG-a.

Novi podrum zahvaljujući EU fondovima

Maksimalan kapacitet kazana je 250 litara, a najefikasniji je na 200-220. Također, godišnje ako se radi kombinacija struje i drva za loženje može se napraviti između 10.000 i 15.000 litara s tim da izlazi 80%-tna, a kasnije se razrjeđuje na željenu jačinu. 

Kako izabrati optimalan kazan/kotao za pečenje rakije?

"Trenutno pečemo jabuku za naše potrebe. Drva se koriste za podizanje radne temperature, dok se struja koristi za zadržavanje kontinuiteta destilacije. Treba otprilike sat vremena da bi se dosegla radna temperatura te sat do dva da završi cijela destilacija. Temperatura cijelog kazana je 110 °C, a postepeno raste i pada ovisno o tome što se radi i koja se vrsta voća koristi“, pojašnjava Zorić.

A zahvaljujući fondovima Europske unije, prošle godine krenuli su u izgradnju podruma veličine 150 m2 kojeg su završili nedavno. Trenutno se u njemu nalazi 10 inox tankova s 1.200 litara zapremnine i 15 sa 620. Prostorije iznad služe za preradu i fermentaciju voća, a manja soba za flaširanje i etiketiranje.

"Prijavili smo se i dobili nepovratno 50.000 eura za inox tankove i opremu za flaširanje i etiketiranje. Očekujem da ćemo kroz 2-3 godine isplatiti ono što nas je najviše koštalo“, objašnjava Zorić. U planu mu je i mali hangar u kojemu će se preko zime obrađivati voće. 

Loša godina zbog vremena, ali i korone

U ovom kraju godina za jabuku je bila jako loša. Voćnjake je u dva navrata zadesio mraz i tuča i sav prinos će otići u proizvodnju rakije, ništa za prodaju. 

"Čini mi se da smo u pravom trenutku odlučili napraviti destileriju zbog ogromnog viška voća u istočnoj Slavoniji. Otišli smo malo dalje, posadili nove nasade dunja i ove godine ubrali prvi rod s kojim krećemo u proizvodnju“, ističe sugovornik.

Kako napraviti rakiju od dunje ili jabuke?

I dok je on potpuno fokusiran na samu proizvodnju i sve fizičke poslove, supruga je preuzela brigu oko prodaje i plasmana. Zbog male domaće potražnje, većinom su fokusirani na izvoz, a njihova rakija, kako sam Dinko tvrdi, najtraženija je u Austriji i Njemačkoj. 

"Pomalo punimo tankove. Trenutni kapacitet je 20.000 litara plus ostatak što nam nije stigao ili je u procesu dolaska“, kaže proizvođač. Dodaje i kako od izbijanja pandemije prodaja ide slabije, a izvlači ih internet i web shop koji im donosi najveći dio prihoda. 

Kako izgleda destilerija Zorić možete pogledati u videu:


Tagovi

OPG Zorić Destilerija Kazan Voćna rakija Jabuke


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.