Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Štenc
  • 25.09.2016. 07:30

Lješnjaci na 5 ha u srcu Slavonije beru se ručno!

Na površini od 5 ha u samom srcu Slavonije dozrijevaju plodovi lješnjaka vrhunske kvalitete. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Štenc od 2004. godine bavi se uzgojem lješnjaka i prodajom mladica.

  • 6.864
  • 801
  • 0

Na površini od 5 ha u samom srcu Slavonije Đakovu, dozrijevaju plodovi lješnjaka vrhunske kvalitete. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Štenc od 2004. godine bavi se uzgojem lješnjaka i prodajom mladica. Ima dva nasada od koji je jedan na 4 ha, a drugi na 1 ha. Većina njih su istarski duguljasti lješnjaci, a uzgajaju i sortu Tonda di Giffoni.

Gospodarstvo broji samo jednog člana koji je nositelj OPG-a. No, svi članovi obitelji (kojih ima još troje), aktivno sudjeluju u svim poslovima - od berbe, malčiranja, čišćenja lješnjaka do vođenja prodaje. Zaposlenih na gospodarstvu nažalost još uvijek nemaju. Posao kojim su se bavili je išao dosta loše pa su tražili još jedan dodatni izvor prihoda te su odlučili posaditi baš lješnjake. Prije otvaranja OPG-a nisu se bavili poljoprivredom.

Suša uzrokovala najveće štete tokom godina

Najviše problema su imali s prirodnim nepogodama, posebno sa sušom koja im je uzrokovala najveće štete tijekom godina. Sa štetnicima i bolestima te administracijom nisu imali većih problema budući da su svake godine obavljali preventivnu zaštitu nasada.

Sadni materijal nabavljaju kod ovlaštenih rasadničara, a gnojiva i zaštitna sredstva u ovlaštenim poljoprivrednim apotekama. Lješnjak prskaju tri do četiri puta godišnje (redovna prskanja). Sredstva jako puno pomažu u suzbijanju štetnika i bolesti. Ne navodnjavaju, jer je izrazito skupo i teško izvedivo na površini našeg nasada. Tlo za sadnju se priprema dubokim oranjem i tanjuranjem pa nije loše dodati stajnjak. Nasad održavaju malčiranjem, a rezidbu vrše ručno.

Lješnjake skladište u posebno izgrađenim gajbama koje su obložene mrežicom

Berba lješnjaka je početkom 9. mjeseca, a obavljaju je ručno te se nadaju da će u budućnosti imati stroj za berbu. Lješnjake skladište u posebno izgrađenim gajbama koje su obložene mrežicom koje pružaju zaštitu i prozračnost kako bi se adekvatno osušili. Suše se prirodno na suncu. Nakon sušenja lješnjaci se razbijaju te se ručno odvajaju od ljuske. Takvi očišćeni lješnjaci spremaju se u kartonske kutije obložene okuhanim pamučnim plahtama te se još malo zaštićeni mrežicama prosušuju na suncu.

Za poboljšanje vrta rješenje ljuska lješnjaka

Ako želite poboljšati svoj vrt, odgovor bi mogla biti ljuska lješnjaka koja zbog svog sastava i gustoće čini najdugotrajniji malč (5-6 god). Odbija puževe i sprječava razmnožavanje korova, održava tlo toplim tijekom jeseni i zime, a hladnim tijekom ljeta. Također povećava ukupni sadržaj vode u tlu, što dovodi do stvaranja zdravijih biljaka koje trebaju manje navodnjavanja te obogaćuje tlo hranjivim tvarima. "A ako baš niste vrtlar, nego ste više za roštilj, ljuska lješnjaka je jedna od najboljih metoda za potpalu roštilja", savjetuju.

Nužna je zaštita malih proizvođača te ograničenje uvoza

Budući da je posao izrazito zahtjevan, ima dosta odricanja i jako puno problema dok se ne realizira naplata proizvoda. "Nužna je zaštita malih proizvođača te ograničenje uvoza. U ovakvoj situaciji na tržištu, teško je dati bilo kakav savjet. Proizvode oglašavamo na Njuškalu."

U većini slučajeva na veliko prodaju svoje proizvode. Imaju ponuda, ali su procijenili da im je za sada bolje kao slobodnim proizvođačima. Očekuju do 2020. godine da bi im se poticaji trebali izjednačiti s poticajima poljoprivrednika EU što će jako puno pomoći. Također postoje fondovi koje treba iskoristiti no, tu im je veliki problem administracija koja nas slabo informira o mogućnostima. Korisnici su poticaja, jer su dosta korisni i pomažu im kod uzgoja. Da poticaja nema pitanje je bi li dočekali prvi urod. "Jedini problem je bio što su bili dosta umanjeni većinu godina. Tek unazad dvije godine su isplaćeni u potpunosti", kažu.

Lješnjaci prava bomba za imunitet

U lješnjaku se nalaze brojni vitamini C, B6, E, K, tamni, ribolovni, način, petotonska kiselina, kolni, betoni i folna kiselina, a ujedno su i bogat izvor minerala kao što su kalcij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar, mangan i selen. Zahvaljujući svom nutritivnom sastavu pomažu u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti, smanjivanju rizika od nastanka tumora, poboljšavanju pamćenja i mentalnih sposobnosti, smanjivanju lošeg kolesterola, jačanju imuniteta te zdravom razvoju fetusa. Ova obitelj voli praviti i kušati slastice od lješnjaka, pa nam preporučuju kao recept Tortu s lješnjak karamelama koju možete naći na Coolinarki.


Fotoprilog


Tagovi

Lješnjaka Administracija Gospodarstvo


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]