Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maslina
  • 02.11.2015. 13:20

Lastovke trebaju čuvati leđa levantinkama

Lastovke bi trebale čuvati leđa levantinkama, a time i kupiti sol nošenu burom.

Foto: depositphotos.com
  • 2.100
  • 21
  • 0

Odlučio sam posaditi na sjevernu stranu uz svaku južno nagnutu levantinku po jednu ili dvije lastovke usmjerene u taj prazan prostor. Godinama mi je bura po levantu naginjala levantinke u smjeru jugozapada. Zbog sadnje 8x7 m ostao je širok prazan prostor iza levantinki. Posadio sam lastovke i usmjerio ih na sjevernu stranu. Vremenom ih planiram sidriti i održavati krošnju kontra bure. Lastovke bi trebale čuvati leđa levantinkama, a time i kupiti sol nošenu burom.

Prateći razvoj kroz godine i plodonošenje, lastovka se pokazala izuzetno izdržljivom sortom na vremenske uvjete koji su nas pratili, posebno u proteklim kišnim godinama. Uz posađene lastovke posadit ću i dvije sadnice sorte pelješka piculja kao njenog oprašivača. Obje sorte po istraživanjima znanstvenice Klepo u svom genomu su divlje. Lastovka 75%, a pelješka piculja 100%.

Rak masline zbog grešaka maslinara

Zbog tog visokog udjela divljeg genoma te sorte imaju redovitu rodnost, visoki postotak hemarfroditnih cvjetova, otpornost na bolesti i dugovječnost stabla. Sklonost lastovke razvoju raka masline je po mojem uvjerenju rezultat više čimbenika, ali ponajviše grešaka maslinara:

  1. Kasne berbe lastovke (mjesec studeni) kada su klimatske prilike povoljne za njegov razvoj, posebno na jugu Dalmacije. Zaraza se najčešće razvija na temperaturi od 18 do 28 stupnjeva Celzija i visoke vlažnosti zraka od preko 80%.
  2. Berba se obavlja mužnjom češljevima, grabljicama, tresačima gdje se svakom povredom kore stvaraju uvjeti za njegov razvoj.
  3. Rezidba uz berbu i razne druge povrede grančica, grana i kore stabla.

Ulje lastovke najbogatije biofenolima

Lastovku otok Korčula treba zaštititi, kao i njeno ulje. Uvjeren sam da će njeno ulje u budućnosti ući u kategoriju prirodnog lijeka za mnoga oboljenja. Postat će sastavni dio liječenja i potpora suvremenom liječenju mnogih neuroloških i malignih oboljenja. Ulje lastovke je po sastavu najbogatije biofenolima, a posebno oleuropeinom čija dva derivata (tirosol i hydrksitirosol) po već objavljenim znanstvenim saznanjima imaju direktno antitumorsko djelovanje.

Oba derivata oleuripeina imaju niz povoljnih učinaka na sprečavanju oštećenja živaca, a time i razvoja neuroloških oboljenja. Uz skupinu sekoiridoida, lastovka u sastavu svog ulja ima visoke vrijednosti cijelog niza drugih antioksidansa (skvalena, klorofila, tokoferola).

Morfološke osobine cvata

Početak fenofaze cvatnje kod lastovke, ovisi kao i kod svih sorti o temperaturnim i oborinskim prilikama u ožujku, travnju i svibnju. Fenofaza cvatnje traje od 10 do 13 dana. Međutim, najveći broj cvjetova na stablu otvara se u prvih četiri do pet dana. Morfološka građa rese (cvata), način grupiranja cvjetova u cvatu te zastupljenost pojedinih oblika cvatova sortna su karakteristika.

Međutim, morfološke osobine cvata mijenjaju se i ne predstavljaju nepromjenjivu veličinu. Osjetno variranje u morfološkoj građi cvata od godine do godine ovisi, pored ostalog, i o intenzitetu uroda stabla u prethodnoj godini. Obično nakon godine s velikim brojem cvjetova slijedi godina s manjim brojem cvjetova u cvatu. Broj hermafroditnih (plodnih) cvjetova u cvatu sortna je karakteristika.

Lastovka u višegodišnjem proučavanju A. Vlašića ima 71% hermafroditnih (plodnih) cvjetova spremnih za oplodnju, dok na primjer oblica ima oko 51%, a dužica 54%. I to je uzrokom slabije rodnosti ovih sorata u odnosu na lastovku. Međutim, intenzitet te pojave funkcionalno muških cvjetova varijabilna je veličina pa su razlike u postotku muških (neplodnih) cvjetova u pojedinim godinama velike. Temperaturne prilike u prosincu, siječnju i veljači te oborine u ožuljku, travnju i svibnju utječu na formiranje i na razvoj hermafroditnih (plodnih) cvjetova. Međutim, taj utjecaj ne dolazi uvijek do izražaja u pojedinim godinama. Na pojavu funkcionalno muških cvijetova te i na građu samog cvata znatan utjecaj ima i urod stabla u prethodnoj godini, ali i najvažniji sama sorta.

Autor: Ivica Vlatković, Foto: depositphotos.com


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Ivica Vlastković Levantinke Lastovke Plodni cvjetovi Temperaturne prilike Pelješka piculja Divlji genom Rak masline Kasna berba Rezidba Biofenoli Ulje lastovke Morfološke osobine

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tips&tricks: Ako muku mučite s rovcima (mrmcima) u vrtovima, iskoristite stare plastične posudice od cvijeća, jogurta i sl., izrežite dno i pri sadnji korijen neka bude u posudici, zatrpajte zemljom i nadajte se najboljem :D Mi ovako sadimo... Više [+]