Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba voćki
  • 15.01.2023. 09:00

Kompost od šampinjona umjesto gnojiva za prihranu voćaka?

Brže se razgrađuje od stajskog gnojiva, ne sadrži sjemenke korova po čemu je isti kao i peletirani organski stajnjak.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.268
  • 395
  • 0

Zbog rasta cijena gnojiva, koje su skočile duplo ili čak troduplo, mnogi voćari sve manje koriste onog mineralnog, ali i stajskog. U novije vrijeme okreću se kompostu od šampinjona koji je jeftiniji, a isto tako može doprinijeti održavanju rodnosti.

Goveđi stajnjak praktično je nezamjenjiv za ishranu voćaka u čijem uzgoju važi pravilo da koliko iznese hranjiva rodom, toliko joj se treba vratiti.

Proizvođači ga se brzo rješavaju

Prošla, 2022. godina, bila je rodna, naročito kod šljiva i jabuka, zbog čega je važno da se i ove godine stabla pognoje hranjivima koja će im omogućiti rodnost. Kompost od šampinjona mješavina je stajskog gnojiva, bilo goveđeg, konjskog, kokošjeg ili ovčjeg, i gljiva koje ostanu nakon berbe.

 Kompost sadrži dosta organske tvari 

Kompost, jednostavno rečeno, prezrije i budući da nema većeg prinosa šampinjona proizvođači ga se moraju riješiti. Ukoliko je riječ o većoj proizvodnji često se događada se voćarima nudi besplatno, samo da ne stoji po dvorištima ili u krugu poduzeća u kojem se proizvode ove gljive.

I to je jedan od razloga zbog kojeg je u prošloj godini, došlo do porasta upotrebe ovog komposta u voćnjacima, pa i vrtovima.

Toplo vrijeme stvara probleme - voćke trebaju zimu

Prema iskustvima onih koji su ga koristili, ovaj kompost se brže razgrađuje od stajskog gnojiva, a trava je zelenija na mjestima gdje je on korišten, u odnosu na ona gdje je primijenjeno NPK gnojivo ili stajnjak. Ne sadrži sjemenke korova po čemu je isti kao i peletirani organski stajnjak.

Poboljšava karakteristike zemljišta

Kompost od šampinjona sadrži i dušik, fosfor, kalij, kalcij i željezo. Pogodan je za zemljišta koja sadrže više dušika jer on sam ga ne sadrži puno. Odnos dušika, fosfora i kalija je 1:1:1.

Brže se razgrađuje od stajnjaka

Ali, sadrži dosta organske tvari i dovodi do uspostavljanja boljeg vodno-zračnog režima, što opet dovodi do boljeg zadržavanja vode u zemljištu i aktivira korisne zemljišne mikroorganizme.

Također, poboljšava strukturu gline u tlu i omogućava bolju drenažu, odnosno, brže otjecanje viška vode. Sadržaj kalcija pogodan je za neke biljke, posebno krušku i rajčicu, dok ga jagode i borovnice ne vole jer su one pogodne za kiselija zemljišta.


Tagovi

Kompost Šampinjoni Peletirani stajnjak Goveđi stajnjak Mikrorganizmi Gnojivo


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]