Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Djevičanski plod
  • 06.05.2023. 16:30

Koje voćne vrste imaju sklonost partenokarpije - ploda bez sjemena?

Partenokarpija se pojavljuje u prirodi kao mutacija, dok se u poljoprivredi, posebno voćarstvu, umjetno izaziva kako bi se dobio veći plod, na primjer kruške bez sjemena.

Foto: Depositphoto/red77head
  • 1.412
  • 92
  • 0

Partenokarpija podrazumijeva formiranje ploda bez oplodnje i bez normalno razvijenih klijavih sjemenki, ili plodovi ne sadrže sjeme. U botanici i hortikulturi ova pojava znači "dejvičanski plod". Od voćnih vrsta najveću sklonost ovoj pojavi ima kruška i to lipanjsko zlato, srpanjska šarena, trevuška, amanliška, klapovka, conference, fetelova, lukasova, andre desport, dielova, jakovka, hardijeva, kaluđerka, fertility, vilijamovka, žifardova, hardenpontova, pariška grofica, boskova bočica i krasanka.

Sklonost pokazuju i sorte jabuke: baldwin, celina, bobovac, kanatka, peasgood, bijeli zimski kalvil i ontario. Od koštičavih voćaka (trešnja, breskva) također je uočena.

Partenokarpne vrste i sorte voćaka su značajne za područja ugrožena mrazom, jer donose izvjestan rod i nakon pojave mraza.

Donose određen rod i nakon pojave mraza (foto: S. Dovečer)

Prskanje biljnim hormonima (fitohormonima) se koristi nakon mrazeva da bi se izazvala stimulativna partenokarpija.

Za izazivanje one umjetne u voćaka koriste se sljedeći sintetički fitohormoni: beta - indol buterna kiselina, alfa - naftil octena kiselina, beta - naftoksi octena kiselina, 2, 4 - D (dikloro - fenoksi  octena kiselina) i druge, sve u koncentraciji 10 - 100 ppm (dijelova na milijun dijelova vode), ovisno od vrste, sorte i sredstva.

Razlika između stimulativne, vegetativne i lažne?

Stimulativna podrazumijeva utjecaj nekog stimulansa, kao što je nepotpuno klijanje peludi na stigmi tučka. Pelud, dospjevši na stigmu tučka, klija, ali ne dospijeva do jajne stanice i ne obavlja oplodnju.

Ovu pojavu mogu izazvati i neki nadražaji i oštećenja tučka (ubod insekata, mraz, kemijski preparati i slično), a javlja se kod triploidnih sorti kruške i jabuke. Izražena je u godinama kada dolazi do oštećenja cvjeta od kasnih proljetnih mrazeva, recimo kod vilijamovke kada s oko 80 posto oštećenih cvjetova daje normalan rod u pojedinim godinama.

Mogu je izazvati i neki nadražaji i oštećenja tučka

Vegetativna partenokarpija nije stimulirana polenom, pa se pripisuje utjecaju visokih temperatura na hormone koji pospješuju razvoj plodova bez oplodnje. Česta je pojava kod nekih suptropskih i tropski voćnih vrsta (mandarina i ostali agrumi, smokva, banana, ananas, i drugo).

Lažna partenokarpija javlja se kao posljedica ranog izumiranja embrija. Pored šturih sjemenki s abortiranim embrijem formira se i manji broj normalno razvijenih semenki. Česta je pojava kod nekih triploidnih sorti jabuke i kruške.


Tagovi

Voćke Partenokarpija Stimulativna Vegetativna Lažna Sklonost partenokarpiji Značaj parenokarpije


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]