Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 04.03.2019. 13:30

Ključ uspjeha nije u potporama, već odrediti točan termin berbe maslina!

Puna su nam usta i vode se polemike kako pomoći našim maslinarima, i te polemike se uglavnom svode na neka materijalna sredstva koja treba osigurati maslinarima, no - što poslije?

Foto: Depositphotos/vinciber1
  • 847
  • 96
  • 1

Puna su nam usta i vode se polemike kako pomoći našim maslinarima, i te polemike se uglavnom svode na neka materijalna sredstva koja treba osigurati maslinarima. To je zapravo jednokratna pomoć jer im se pomogne samo tada, no - što poslije? Promišljali smo na tom tragu kako im dugoročno pomoći i došli smo do zaključka da ih treba zapravo naučiti kada je optimalno vrijeme berbe masline za preradu u ulje. A to znači odrediti u plodovima maslina optimalnu tehnološku zrelost jer tada će maslinari dobiti najviše ulja, najveće kvalitete. I tako ćemo im pomoći za cijeli život, a oni će to prenositi na buduća pokoljenja.

Osnovni ciljevi pokrenutog projekta je da se u 5-10 godina praćenja tehnološke zrelosti maslina, podigne kvaliteta i kvantiteta proizvodnje vrhunskog (premium) ekstra djevičanskog maslinovog ulja u Republici Hrvatskoj.

Koje sorte su ušle u ispitivanje?

Znajući da optimalna zrelost ovisi o sorti i području uzgoja, odlučili smo ispitati tehnološku zrelost Hrvatskih sorti maslina i jednom introduciranom (kao najzastupljenijoj) u njihovom području uzgoja. Tako su ovim istraživanjem bila obuhvaćena sva naša maslinarska područja i sljedeće sorte: Buža, Istarska bjelica i Leccino iz područja sjevernog i južnog dijela Istre, Simjaca s otoka Cresa te sorte otoka Krka Krčka debela i Plominka, zatim Oblica i Oblica navodnjavana, Mašnjača i Leccino iz Zadarske županije, Oblica i Krvavica Šibensko-kninske županije, tri sorte (kraljice Dalmacije) Oblica, Levantinka - Šoltanka i Lastovka s pozicije Kaštel Sućurac, otoka Brača i Hvara, te Oblica, Levantinka - Šoltanka sa otoka Šolte i nakraju Drobnica, Lastovka s otoka Korčule i Oblica iz Konavala, južna Dalmacija.

Rezultate ispitivanja za prošlu godinu i zaključak za kvalitetu ulja koje sada konzumiramo pronađite u dokumentu ispod teksta!

Ovo ispitivanje provodilo se od 15. rujna 2018. do maksimalnog sadržaja ulja u plodovima, a što se poučenim iskustvom događalo do 20. studenog. Uzorkovanja za analizu bila su svakih 10 dana, a kako se se bližio optimalan termin berbe, i češće, svakih pet dana. 

Kako se mijenja sadržaj ulja u maslini?

Na ovo smo se odlučili jer upravo sada su se stekli uvjeti na stručno-znanstvenoj razini. Tako npr. sada raspolažemo sa analitičkim intrumentarijem s najsuvremenijim analitičkim tehnikama koje vrlo efikasno i jednostavno utvrđuju sadržaj ulja u suhoj tvari ploda masline. Ulje u suhoj tvari ploda masline je bitan podatak i važan jer je to vrlo stabilan pokazatelj sadržaja ulja u plodu, jer se ne mijenja porastom težine ploda. Primjera radi: ako smo ustanovili sadržaj ulja klasičnom metodom u cijelom plodu recimo 15. listopada i ustanovili sadržaj ulja od 22%, onda će po toj metodi sadržaj ulja 01. studenog biti oko 18% zbog povećanja težine ploda na račun vode u plodu masline.

Ovaj projekt je realiziran od strane tvrtke NIR analiza d.o.o. iz Zagreba u koji se od ove godine uključila i Hrvatska poljoprivredna šumarska savjetodavna služba (danas pripojena Ministarstvu poljoprivrede), a to je nastavak istraživanja od prije godinu dana koji je postavio prof.dr.sc. Mirko Gugić, iznimni stručnjak i znanstvenik neupitnog autoriteta hrvatskog maslinarstva i uljarstva. Dakle, postavljen je od stručnjaka koji je imao znanje, a nit vodilja bile su i njegove riječi: "Ono što mi dajemo maslinarima je za vječnost i ne može se mjeriti s nikakvim donacijama ma kolike one bile od bilo kojih donatora."

Ovim projektom ostvarit će se 2.000 t ulja više godišnje?

Očekivani rezultati projekta po kvaliteti: u Hrvatskoj se po prvi puta na nivou države i suradnje mjerodavnih državnih institucija provodi praćenje tehnološke zrelosti tj. točnog termina berbe maslina, te takvom informacijom podiže kvaliteta maslinovog ulja. Ne manje bitno je i to da se u budućnosti s tom informacijom verificira, valorizira i ujednačava kvaliteta kompletno proizvedenog ulja u RH.

I kvantiteti: ovim projektom hrvatsko maslinarstvo će na sadašnje stanje fonda stabala i produkciju ulja od cca. 6.000 t godišnje i randman koji je u prosjeku za sve sorte cca. 15%, podići randman za cca. 3-5%, što je povećanje do 1/3 zatečenog stanja. A to je do 2.000 t ulja više u proizvodnji na godišnjoj bazi, što u novcima iznosi cca. 200.000.000,00 HRK.

Točan termin berbe ključan za razvoj modernog maslinarstva

Retoričko pitanje, koja to zapravo fondacija može dati toliko sredstava svake godine? Niti jedna. 

Zaključak svega je da se brinemo o našem nacionalnom blagu, a dokaz je i ovaj projekt koji je od krucijalne važnosti za razvoj modernog maslinarstva u RH. Po prvi puta se za ovu poljoprivrednu kulturu daje kompletna agrotehnička mjera uz gnojenje, rezanje, navodnjavanje, zaštitu, čuvanje ploda. A to je "berba maslina" tj. točan termin berbe maslina!

Dragi maslinari, mislim da smo pogodili u sridu…

Rezultate ispitivanja za prošlu godinu i zaključak za kvalitetu ulja koje sada konzumiramo pronađite u dokumentu ispod teksta!


Dokumenti


Tagovi

Berba maslina NIR analiza Projekt Masline Tomislav Filipović


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]