Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orahova muha
  • 05.08.2021. 13:30

Kako zaštititi nasad od orahove muhe?

U napadima ovog štetnika često strada i sto posto uroda. Kako je prepoznati i što se sve može napraviti kako bi joj se smanjio broj, objasnila je viša stručna savjetnica Đurđice Kšenek.

Foto: Poljoprivredna TV
  • 2.505
  • 203
  • 0

U napadima orahove muhe često odlazi i sto posto uroda. Doživjela je to lani Danica Toman iz Kaptola koja na ukupno tri hektara voćnjaka uzgaja kestene, marelice, šljive, orahe i šipak odnosno divlju ružu. 

"Orasi jednostavno pocrne", kaže vlasnica voćnjaka u kojemu je 160 stabala oraha koja se za pomoć obratila savjetodavnoj službi odnosno Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Orahova muha, pojašnjava za Poljoprivrednu televiziju viša stručna savjetnica Đurđica Kšenek, je štetnik koji pravi probleme na plodovima na način da uzrokuje crvljivost ploda. Napad prve generacije dovodi do toga da su neupotrebljivi, pocrni vanjski omot i jednostavno jezgre ili nema ili je suho unutra. Druga generacija uzima mu tržišnu vrijednost. Dođe do tamnjenja, djelomičnog propadanja ili otpadanja i slično.

"Cilj i želja nam je praćenje i kontrola leta štetnika da bi se pravovremeno mogla izvršiti zaštita. Znači, postavljamo žute ljepljive ploče ili feromone kako bi ga uhvatili i na osnovu ulova izvršili zaštitu", pojašnjava savjetnica. 

U Hrvatskoj je, dodaje, jako malo registranih insekticida. Trenutno je to Imidan 50 WG. Let orahove muhe kreće krajem srpnja kada se i obavlja prva zaštita. Točnije, u treman s insekticidom ide se čim se ulovi prva muha, a drugi se vrši 14 dana nakon prvog. 

No, kako ne postoji puno pripravaka postoji način kako si pomoći u kombinaciji s mamcem, ali i sa žutim ljepljivim pločama. "S obzirom da su stabla obično visoka i velika i teško se atomizerom može pokriti kompletna krošnja i gornje grane u nasadu, pribjeglo se zapravo kombinaciji proteinskog mamca koji privlači muhu i insekticida koji je uništava. Takvom kobinacijom se tretira donja odnosno jedna trećina krošnje i kako smo rekli, u dva tretmana", objašnjava savjetnica.

Orahovu muhu može se prepoznati po karakterističnim šarama na krilima te žutoj pjegi na tijelu. Bitno je, naglašava, mijenjati žute ploče kako bi one bile čiste i da bi se lakše detektirao ulov. 

Kako bi smanjili brojnost štetnika, uvijek je, kaže, dobro obraditi tlo ispod stabla jer prezimljava u tlu. Ako se vrši obrada, uništava se i dio muha koji je prezimio, a postavljanjem više žutih ploča se postiže da se štetnik zalijepi i na taj način ne vrši zarazu.  
 


Tagovi

Orahova muha Štetnik Zaštita Đurđica Kšenek Žute ploče Danica Toman


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]