Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem MAKS
  • 12.04.2016. 13:30

Kako suzbiti štetnika maslininog svrdlaša?

Kontrola pojave maslininog svrdlaša moguća je uz redovito pregledavanje maslinika, otresanje grana i provjeru prisutnosti štetnika.

  • 6.469
  • 60
  • 0

U posljednjih nekoliko godina najčešća tema razgovora maslinara Dalmacije i Istre bila je maslinin svrdlaš, štetnik koji se nakon dužeg vremena značajnije javlja u maslinicima našeg priobalja. Ovaj je štetnik u nekoliko zadnjih sezona uzrokovao oštećenja plodova i jednim dijelom opadanje - dakle u konačnici gubitak prinosa i pad kvalitete plodova i maslinova ulja.

"Ne smijemo svrdlaša kriviti za sve gubitke, odnosno za sve plodove koji nam kroz sezonu završe ispod stabla. Uzrok opadanja plodova može biti fiziološke naravi, kada tek zamentuti plodovi mijenjaju boju, potamne te otpadaju. Velike štete uzrokuje i maslinin moljac.", govore iz tvrtke Agrochem Maks.

Druga generacija ovog štetnika napada mlade tek zametnute plodove, plod se suši i dolazi do prvog otpadanja plodova uzrokovanog napadom maslinina moljca. Kasnije se javlja opadanje plodova u koje su se ubušile gusjenice maslininog moljca, pa su dodatne štete vidljive u ljetnim mjesecima, kada već krupni plodovi padaju na tlo.

Štetnik koji uzrokuje otpadanje plodova

Štetnik koji može uzrokovati otpadanje mladih plodova je i maslinin svrdlaš. Ovaj štetnik uzrokuje otpadanje plodova, ali i brojna oštećenja na plodovima kroz vegetaciju. Štetnik je mali kornjaš - pipa (kao sitna skorovača), crvene boje i veličine oko pola cm.

Odrasli maslinin svrdlaš javlja se u maslinicima već tijekom mjeseca travnja i prisutan je cijelu sezonu do rujna. Ukoliko je zima blaga, moguća je pojava svrdlaša već s prvim proljetnim danima. Štetnik se hrani listovima i cvjetovima, a plodove napada kada su veličine od oko 5 mm i veći, te uzrokuje njihovo sušenje i otpadanje. Maslinin svrdlaš svojim rilom ubada mladi plod i tako uzrokuje otpadanje. Dodatne štete svrdlaš čini od početka lipnja do kraja srpnja, zbog čega otpada jedan dio plodova. Oštećenja plodova štetnik dodatno čini u srpnju i kolovozu, kada dosta plodova ostane oštećeno na granama.

Jedini registrirani insekticid protiv maslinovog svrdlaša

Kontrola pojave maslininog svrdlaša moguća je uz redovito pregledavanje maslinika, otresanje grana i provjeru prisutnosti štetnika. Suzbijanje je uspješno, ukoliko se na vrijeme otkrije prisutnost svrdlaša i ukoliko se prska cijela krošnja.

Prvi insekticid koji je dobio dozvolu za suzbijanje maslininog svrdlaša u Republici Hrvatskoj je ROGOR 40. Ovaj je insekticid pokazao odlične rezultate protiv maslininog svrdlaša u Italiji i Grčkoj, te je i naše Ministarstvo poljoprivrede odobrilo registraciju za suzbijanje svrdlaša u Hrvatskoj insekticidom Rogor 40.

Maslinari koji su koristili ROGOR 40 za suzbijanje maslinovog moljca ili muhe u sezonama kada se pojava svrdlaša poklopila s pojavom ovih štetnika imali su odlične rezultate i vrlo male štete od svrdlaša. Preporuka je da se prati pojava svrdlaša od ožujka na dalje. Ukoliko se uoči prisutnost štetnika u masliniku tretira se otopinom Rogora (15 ml na 10 litara vode).

Najčešće se prva zaštita radi nakon zametanja plodova ili kada su plodovi promjera oko 5 mm. Obično se pokušava odjednom obaviti zaštita od druge generacije maslininog moljca i svrdlaša. Kasnija prskanja mogu se obaviti u lipnju ili srpnju, ukoliko se primijeti nova pojava štetnika.

Najbolji rezultati postignuti su kada se uz ROGOR 40 koristio poseban okvašivač Master Wett, koji pojačava djelovanje insekticida i poboljšava pokrovnost prskane površine, pa štetnik teško može izbjeći djelovanje.

Proizvod Rogor 40 potražite i u poljoprivrednoj ljekarni HORTIKULTURA, Pro-Tehna d.o.o., Maksimirska 64 u Zagrebu.

Autor: Igor Gomezelj, MBA, dipl.ing.agr.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

AgroChem Maks Maslina Maslinin svrdlaš ROGOR 40


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]