Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Temelji maslinarstva
  • 07.08.2021. 15:00

Kako su se maslinari nosili sa španjolskom gripom?

Povjesničar Željko Krnčević otišao je u ne tako davnu povijest, u vrijeme strašne španjolske gripe i zabilježio kako su se maslinari u to vrijeme snalazili, kakva su bila pravila, ali i urodi.

Foto: Depositphotos/DarioStudios
  • 299
  • 286
  • 0

Danas imamo koronu, a prije stotinu godinu svijetom je harala španjolska gripa, zvana španjolica. Kako su se maslinari snalazili u to vrijeme, otkrio je povjesničar Željko Krnčević

Razne nepogode, peronospore, bolesti, neimaština i siromaštvo, ratovi, glad... dovodile su i do promjena stanovništva, izmijenjenih odnosa selo – grad, smanjenja ruralnog i povećanja urbanog stanovništva, piše za Maslinar.

"Bila je to isto pandemija, koja se po smrtnosti stavlja uz bok milenijskoj pošasti kugi. Ne ulazeći ovdje u njezine svjetske razmjere, recimo da se pojavila u vrijeme kada je svijet bio itekako iscrpljen posljedicama užasnog Prvog svjetskog rata, naravno, njegovim materijalnim i ljudskim gubicima", navodi.

U svakom slučaju, trajala je u četiri naleta u vremenu od 1918. do 1920. godine. Kod nas je, piše, najgori bio onaj drugi, u jesen 1918. godine. Postoje i procjene da je španjolica u Hrvatskoj odnijela oko 109.000 života. Između ostalog i dosta mlađe populacije, tako da je to imalo utjecaja kako na demografski, tako i na ekonomski oporavak koji je slijedio poslijeratnim godinama.

Crtice iz Arhiva

Naravno, nastavlja, da je sve ovo kao i uvijek imalo odraza i na naše maslinarstvo i uljarstvo. Uvijek smo se morali prilagođavati. Tako je bilo i nekoliko godina poslije I. rata.

"Zapravo je jako interesantno koliko je kockica mozaika o povijesti maslinarstva razbacano na sve strane. Vjerujte mi da je užitak prikupiti ih i podijeliti s vama. Tako smo ovaj put zavirili u Državni arhiv u Šibeniku i pronašli nekoliko maslinarskih zanimljivosti", opisuje Krnčević te donosi jedan dopis poslan iz Šibenika u srpnju 1922. Poljoprivrednom odjeljenju Pokrajinske uprave u Split.

U smislu navedenog naređenja izvjestiti je da tamošnji obil (oblasni, op.a.) učitelj poljodjelstva namjerava i ove godine držati tečaj za klaštrenje maslina u području općine Šibenik i to baš u poreznom odlomku Primošten (Stanovi). Učenika bi najmanje trebalo pripraviti 25 za dva klaštrioca. Pošto je za ovaj tečaj već predujmljen i novac, te se je alat s dana na dan očekivao a uslijed zakašnjenja (ili bolje) neprimljenog alata morao se i tečaj odgoditi za jesen; to se moli ta uprava, da obznani pisuće dali se tečaj predviđen u navedenoj odluci odnosi na već odobreni tečaj ili bi se ove godine u području ovoga kotara morao održati i drugi tečaj; u tom slučaju ovaj bi se održao u općini tiješnjanskoj, sa najmanje 25 učenika i dva klaštrioca kao što je više istaknuto.

Obzirom da je naš seljak siromašan, pa i ako je tečaj od osobite koristi samog težaka, to bi radi uzdržavanja i hranjenja uputno bilo, da se stavi pojedini a za vidjeti jednu potporu od kojih 25 Din na dan bez putnih troškova, za one učesnike udaljene od mjesta najma 10 km. – Preporučiti je da alat itd. na vrijeme stigne, a ne kao u minuloj godini, da se alat do danas očekuje, stoji u zapisu. 

Podaci o urodu

"Dakle, uvijek isto. I želja za učenjem i “natezanje” s tamo nekim činovnikom u tamo nekoj Upravi, o borbi za težaka i seljaka", piše povjesničar i dodaje da kad je trebalo napisati izvješće - moralo se biti precizan. Tako je pronašao i formulare u koje se upisivao urod. I ne samo urod, nego je trebalo upisati koliko ima stabala masline u pojedinom gradu (varoši), koliko je dobiveno maslinovog ulja te koliko je dobiveno komine. I tu nije bilo šale.

"Ovdje smo već u Kraljevini SHS (što se vidi i po jeziku), a izvješće se predavalo Ministarstvu poljoprivrede i voda. Godina je 1925. Pa kaže: ”Opština (varoš, grad) dužna je ovaj obrazac ispuniti u dva primjerka ito 31. Decembra jedan primjerak dostaviti nadležnoj vlasti a drugi primerak pridržati za svoju arkivu. Srez dužan je ispitati tačbost podataka opštinskih obrazaca i sastaviti po istom ovom obrascu pregled (sumar) za ceo srez u dva primerka i jedan 15. januara predate pošti za otpremu nadležnoj vlasti a drugi primerak pridržati za svoju arkivu", nastavlja dalje. 

Zanimljivo je i to kako se dalje u naputku navodi da, ako se mlivenje maslina ne dovrši do 31. prosinca, dužnost je sreza o tome izvijestiti nadležnu vlast i očitovati se do kojeg će roka biti završeno. "Ovo nam govori kako o kasnoj berbi i preradi maslina, tako i o mogućim prevarama u prijavama", opisuje i dodaje da je zanimljivo vidjeti za pojedine općine na šibenskom području podatke za 1924. godinu. 

Tako čita da u Općini Tijesno imamo 810.000 stabala masline koja su dala 2010 hektolitara ulja i 5500 “metričkih centi” komine. U Općini Šibenik situacija je 280.000 stabala, 1.594 hektolitra ulja i 2.846 komine; Vodice 225.000 stabala, 1.200 hektolitara i 2.000 komine; Skradin 20.600 stabala, 125 hektolitara i 200 komine; Općina Zlarin (koja je uključivala šibenske otoke, op.a.) 18.000 stabala, 1500 hektolitara i 2000 metričkih centi komine. Uz ova izvješća nalazo i dopis upravitelja Općine Skradin s napomenom kako je rod maslina na skradinskom području u godini 1924. vrlo slab.

Dopis Velikom županu

Uz ovo gore, pojašnjava, ide i dopis Velikom županu splitske oblasti: U smislu tamošnjeg naređenja 10/11 1924, br: 5025, podastiru se ispunjeni obrasci br: 6 pojedinih općina ovoga područja ujedno sa pregledom za čitavo područje uz sljedeće izvješće. Ovogodišnji rod maslina bio je srednji. Mjestimice su masline dale veoma dobar prinos, a mjestimice posve slab. Ponajviše maslina u ovome području imade u tiješnjanskoj općini i to računajuć i one van sreza Šibenika, bilo bi preko 800.000 stupova, doćim u samomu srezu ima imade oko 500.000 stabala.

Većim dijelom, ove su masline zapuštene, čega radi ne rode redovito. Ovogodišnji rod tiješnjanskoj općini u srezu Šibeniku bio je posve slab, ali su zato na kornatskom otočju dale veoma dobar prinos.

Općina skradinska ove godine imade posve malo ulja. Najbolji rod bio u općini zlarinskoj i vodičkoj. U području općine šibenske i to u blizini grada bio je rod veoma dobar, ali u Primoštenu i Rogoznici gdje su masline ponajviše zastupane, prinos je bio posve slab. – Plod masline je bio krupan, mjestimice crviv, inače ulje je veoma dobre kakvoće. Cijena ulja danas varira 18-20 Din.po kg na veliko. Šib 8/I-925.

"Eto, tako nam i naši arhivi kriju priče. Kad malo zatvorimo oči i preselimo se u ono doba, vidimo naše pretke koji muku muče s raznim problemima i užicima. A sve uz našu Maslinu", navodi Željko Krnčević i dodaje da se nada da ova korona ipak promijeniti dio naših navada i razmišljanja. Posebice u odnosu prema Zemlji koju smo svi skupa doveli do kolabirajućeg stanja. Nadajmo se, kaže, da ćemo se ipak više okrenuti polju, zemlji, uživajući u onom što sami proizvedemo, a ne u onom što nam na stolove šalju globalni trovači u borbi za "lovom“.

"Vratili smo se tako Maslini, vratimo se i Zemlji", poručuje. 


Tagovi

Temelji maslinarstva Španjolska gripa Željko Krnčević Povijest


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]