Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 08.03.2023. 12:00

Kako provesti zaštitu jezgričavog voća?

Porastom temperatura stvaraju se uvjeti, osim za kretanje voćaka, i za razvoj bolesti i štetnika. Što nam je činiti?

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 11.519
  • 675
  • 0

Kako svaka godina nosi nova iznenađenja što se vremenskih prilika tiče, tako i proizvođači svoje tretmane zaštite trebaju prilagoditi uvjetima u svojim voćnjacima. Unazad nekoliko godina izloženi smo sve lošijim uvjetima tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, a izuzetak nije ni posljednji period. Tijekom jeseni prošle godine smo imali relativno visoke temperature. Također, prva pojava mraza u kontinentalnom dijelu Hrvatske zabilježena je tek u drugoj polovici studenog.

Izostanak niskih temperatura rezultirao je lošom pripremom voćaka za period mirovanja, lošijim sazrijevanjem drva, opadanjem lišća i samim tim nije došlo do smanjenja populacije uzročnika bolesti i štetnika. Sličan trend se nastavio tijekom prosinca i u siječnju uz relativno kratak period temperatura primjerenih za to doba godine.

Prve ozbiljnije minuse, ispod -5 ˚C bilježimo tek početkom veljače. Sve navedeno vodi tome da biljke imaju vrlo kratak i nepovoljan period zimskog mirovanja te vrlo brzo započinju vegetaciju.

Najznačajnija bolest jabuke je krastavost

Naime, porastom temperatura stvaraju se uvjeti, osim za kretanje voćaka, i za razvoj bolesti i štetnika. Ekonomski najznačajnija bolest jabuke je krastavost lista i ploda čije spore su prisutne u voćnjacima tijekom cijele godine.

Pojavom povoljnih uvjeta uz prisutnost kiše i svjetlosti, spore dolaze do vegetativnih organa i izazivaju zarazu. Prema stručnoj literaturi, masovni let spora započinje pri sumi srednjih dnevnih temperatura između 200˚C i 250˚C računajući od početka kalendarske godine.

Krajem veljače suma srednjih dnevnih temperatura je bila 262 ˚C što je još jedan direktni pokazatelj relativno loših, tj. visokih temperatura tijekom zimskih mjeseci. To nas navodi da će se, ovisno o vremenskim uvjetima i mogućnošću provođenja tretmana, morati odraditi prvi tretmani zaštite u proizvodnim voćnjacima, obzirom da se biljke sada nalaze u fazi bubrenja pupova. 

Zaštita bakrenim sredstvima i mineralnim uljem

Što se tiče jezgričavog voća, jabuka i krušaka, nezaobilazna je primjena mineralnog ulja (25 – 30 l/ha) u kombinaciji s bakrenim pripravkom Cuprablau Z 35 WG u dozi od 2 kg/ha.

Riječ je o jednom od važnijih tretmana jer djeluje kao insekticid, akaricid i fungicid te je poznato svojstvo mineralnog ulja koji mehaničkim putem uništava patogene, spriječavajući njihovo disanje i daljnji razvoj, a bakar s druge strane ima široki spektar djelovanja na gljivice, ali i na bakterije.

Vrijeme je za zimsko prskanje, obavite ga na temperaturi iznad 6°C

Njegova je primjena preporučljiva u nasadima u kojima postoji problem s bakterijskom paleži (Erwinia amylovora) i to u fazi cvatnje, u niskoj dozi od 0,5 – 0,7 kg/ha.

Svjedoci smo već spomenutih klimatskih ekstrema, koji su pogodni za štetnike jer prezimljuju i dalje se razmnožavaju i razvijaju tijekom mjeseci u kojima bi se njihova populacija u pravilu trebala prepoloviti ili bar smanjiti.

Faza mišjih ušiju (Foto: Chromos Agro)

Idealan primjer toga su štitasta uš jabuke i krvava uš koja unazad nekoliko godina osim na korijenu vrata prezimljuje i na nadzemnim organima biljke. Iz svega navedenog proizlazi da je gore spomenuti tretman osnova svake ozbiljne zaštite i brige za svoje nasade. 

Kako spriječiti pepelnicu?

Ovisno o kretanju temperature i napredovanju vegetacije u fazi mišjih ušiju preporuka je primjena kombinacije preparata Cuprablau Z 35 WG 2 kg/ha i Chromosul 80 4 kg/ha.

Njima se smanjuje potencijal zaraze uzročnicima krastavosti lista i ploda te pepelnice, druge ekonomski najznačajnije bolesti intenzivno proizvodnih nasada jabuke.

Za uzročnika pepelnice poznato je da je to gljivica, ektoparazit koji se za razliku od uzročnika krastavosti lista i ploda razvija na površini biljnih organa, a prepoznatljiva je po pojavi pepeljaste prevlake po čemu je i dobila naziv. Također je karakteristično da se krajem vegetacije povlači u pupove gdje i prezimljuje u obliku micelija.

Sljedeće vegetacijske sezone iz takvih pupova se razvijaju oboljele mladice te se primjenom navedenog preparata Chromosul 80 smanjuje potencijal daljnjeg širenja bolesti.

Ako je u prethodnoj vegetacijskoj sezoni zaraza pepelnicom bila izrazito visoka, očekuje se jaki napad bolesti i u sljedećoj zato što postoji jako puno infektivnog materijala u obliku zaraženih pupova.

Tretman kod pojave cvjetova

Stoga je u program zaštite osim navedenog preparata potrebno uključiti neki "jači" za suzbijanje pepelnice.

Na temelju navedenog, u sljedećem tretmanu zaštite koji se u pravilu poklapa s fazom pojave cvjetova, preporuka je primijeniti preparat Sugoby, izrazitog pepelničara, u dozi 0,2 – 0,3 kg/ha uz dodatak preparata Syllit 544 SC u dozi od 1,25 l/ha. 

Faza pojave cvjetova (Foto: Chromos Agro)

Za suzbijanje pepelnice još je moguće dodati preparat Chromosul 80 kako bi se osigurala kompletna zaštita od ove bolesti. To je potrebno odraditi u nasadima koji imaju visok potencijal zaraze zbog osjetljivosti sorte (Idared) ili zbog jakog pritiska bolesti u prošloj vegetacijskoj sezoni.

Kako odrediti vrijeme idućeg tretmana?

Određivanje termina sljedećeg tretmana ovisi o vremenskim uvjetima i količini oborina, ali u pravilu se poklapa s fazom zelenog/rozog balona.

U toj fazi je potrebno provesti kvalitetnu zaštitu jer je to vrijeme kada se borimo protiv primarnih zaraza koje, ako dođe do njih, predstavljaju materijal za razvoj sekundarnih infekcija koje pak predstavljaju značajan ekonomski problem kasnije u vegetaciji, ali i tijekom cijelog perioda skladištenja u obliku pojave sekundarnog fuzikladija na plodovima.

Znači, u toj fazi preporuka je primijeniti fungicid Argo u dozi od 0,2 – 0,3 l/ha koji ima djelovanje na krastavost i pepelnicu. To je sistemični fungicid, kreće se kroz biljku i pruža potpunu zaštitu iznutra, te pokazuje izrazito kurativno djelovanje.

Ako je već došlo do infekcije, pružit će adekvatnu zaštitu i spriječiti daljnji razvoj patogena. Navedeni preparat primjenjuje se u kombinaciji s kontaktnim preparatom Delan 700 WDG u dozi 0,5 – 0,75 kg/ha koji se veže na površinu biljnih organa te je otporan na ispiranje kišom.

Važnost rezidbe i zaštite tla

Kako bi se osigurala kvalitetna zaštita nasada, osim pravilnog odabira preparata za zaštitu bilja te praćenja faza razvoja u skladu s vremenskim prilikama, potrebno je na vrijeme obaviti i sve ostale pomotehničke zahvate. 

To se prije svega odnosi na obavljanje kvalitetne i pravovremene rezidbe jer nam o tome u velikoj mjeri ovisi uspjeh svih ostalih zahvata, a prije svega kvaliteta i kvantiteta našeg prinosa.

Uslijed promjenjivih vremenskih prilika potrebno je biljke pripremiti na pravilan i učinkovit način. Naša preporuka je primjena biostimulatora Bombardier u dozi 2 l/ha, folijarno u nekoliko navrata tijekom vegetacije kako bi se imunitet biljke ojačao i pripremio na nepovoljne uvjete te se ujedno osigurali visoki i kvalitetni prinosi.

Krvava jabučna uš (Foto: Chromos Agro)

Uz sve navedeno treba voditi računa i o zdravlju tla. Poznato je da glavninu svojih potreba voćka usvaja putem korijenovog sustava. Prema tome, moramo osigurati zdravo i vitalno tlo s dovoljnom količinom raspoloživog hraniva u tijeku cijele vegetacije, a osobito u kritičnim periodima razvoja. Prije svega je to period nakon zimskog mirovanja i početak kretanja vegetacije. Potrebno je stimulirati biljku, aktivirati njezine procese i postići, koliko je to moguće, ujednačeno kretanje vegetacije.

U tom segmentu, naša preporuka je primjena preparata Rhyzo u dozi 1 kg/ha i Bombardier u dozi 5 l/ha kroz sustav za navodnjavanje ili u slučaju manjeg broja sadnica zalijevanjem.

Naime, Rhyzo je preparat koji sadrži tvari koje potiču razvoj korijena, tj. sekundarnih korijenovih dlačica, čijim povećanjem se povećava i sama površina korijena te obuhvaća i veći dio tla te je samim time dostupno i više hraniva koja se nalaze u vodenoj otopini tla ili su vezani na čestice tla, a biljka ih može usvojiti.

Uz navedeno sadrži i vodotopivi, lako pristupačni fosfor koji je esencijalni element za razvoj korijena i korijenovog sustava.

Za više informacija, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Zaštita voćaka Jezgričavo voće Jabuke Zimsko prskanje Pepelnica Krastavost Štetnici Biostimulator


Autorica

Nikolina Hasanović

Više [+]

Magistra inženjerka voćarstva, vinogradarstva i vinarstva. Od kraja 2019. godine započinje radni odnos u Chromos Agro d.o.o. kao viša stručna suradnica prodaje i primjene.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]