Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 03.07.2015. 15:00
  • Dubrovačko-neretvanska

Kako najučinkovitije zaštititi masline?

Obavijest Savjetodavne službe maslinarima.

  • 164
  • 5
  • 0

Krajem lipnja na nekim lokalitetima uz more, na području Dubrovačko-neretvanske županije (Molunat, Brsečine), zabilježen je intenzivan let maslinove muhe (Bactrocera oleae). Na ostalim lokalitetima registrirana brojnost bila je nešto manjeg intenziteta. Pojačan let maslinove muhe, sasvim je sigurno, posljedica izrazito visokog zaraznog potencijala tijekom prošle godine i vrlo blage, na ovog štetnika, neučinkovite zime. Ukoliko bi vremenski uvjeti i dalje bili povoljni, štete prouzročene napadom prve generacije maslinove muhe, bile bi ogromne.

Međutim, s obzirom na vrlo visoke temperature ovih dana, kao i meteorološku prognozu za predstojeće razdoblje, koja predviđa dodatni porast temperatura, očekuju se nepovoljniji uvjeti za razvoj maslinove muhe, odnosno nešto veći mortalitet ličinki početnog razvojnog stadija, uobičajen za takve vremenske prilike.

Ipak, u cilju sprječavanja većih šteta, preporučujemo usmjerenu zaštitu na odrasle oblike maslinove muhe, korištenjem metode zatrovanih mamaca. U tu svrhu mogu se koristiti Eco-trapovi, vješanjem u krošnju masline, prema preporuci proizvođača ili gotovi tvornički pripravak Success bait.

Zaštita se obavlja na način da se jedna litra ovog insekticida pomiješa s 20 do 25 litara vode, što je dovoljno za 1 ha maslina (oko 150 do 250 stabala). Po jednom stablu treba 1-2 dcl otopine. Ovakav način zaštite je dosta brz i učinkovit te se za jedan sat može zaštiti oko 300 stabala. Sama tehnika prskanja je takva da se ručnom (ili leđnom) prskalicom tretira južni-jugoistočni dio krošnje, ali da se prskalica prethodno namjesti na stvaranje što krupnijih kapi, koje su kao takve poželjne u primjeni ove metode zaštite.

Pri izvedbi zaštite može se tretirati i drugo raslinje u masliniku ili na njegovim rubovima, primjerice, smokva, rogač ili prirodna makija. Razmaci između prskanja trebali bi iznositi najviše 10-15 dana, a u slučaju oborina, zaštitu je potrebno napraviti odmah nakon prestanka kiše. Cilj ovakvog načina zaštite je suzbiti odrasle muhe prije polaganja jajašaca u plod. Stoga je neophodno zaštitu početi obavljati na vrijeme i držati se spomenutih razmaka prskanja. Poželjno je da se u zaštitu uključi što više maslinara, a najidealnije bi bilo, na nekom ograničenom području, zaštitu provoditi organizirano.

Umjesto Success baita može se koristiti i buminal uz dodatak insekticida na bazi djelatne tvari dimetoata (Rogor, Chromgor, Perfekthion, Calinogor), uz isti postupak. Kod metode zatrovanih mamaca moguća je primjena spomenutih pripravaka u improvizirane lovke tj. lovne posude (najčešće boce s otvorima).

I dalje je potrebno pratiti brojnost maslinovog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) prema ranije danoj preporuci. U slučaju intenzivnije pojave koristite registrirana sredstva za suzbijanje na bazi djelatne tvari dimetoata.

Pripravke koristite prema uputama proizvođača, najbolje u kasnim popodnevnim ili ranim jutarnjim satima. Podsjećamo na obvezno vođenje evidencijskog lista o uporabi i zbrinjavanje prazne ambalaže na propisani način. Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su registrirana u RH, pogledajte u Fitosanitarnom informacijskom sustavu, dostupnom na ovoj web adresi.

Akcija sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Dubrovačko-neretvanske županije održat će se 23. rujna 2015. u Opuzenu, kod tvrtke Poljopromet d.o.o., Jasenska bb, Opuzen od 14:00 do 16:00 sati.

Antun Kotlar,dipl.ing.agr.
antun.kotlar@savjetodavna.hr


Povezane biljne vrste

Smokva

Smokva

Sinonim: Figa | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Rogač

Rogač

Sinonim: Kruh Sv. Ivana | Engleski naziv: St. John`s bread-tree, carob | Latinski naziv: Ceratonia siliqua L.

Rogač je drvenasta vazdazelena dugoživuća biljka iz porodice mahunarki (Leguminosae). Oduvijek je predstavljao namirnicu važnu u prehrani stanovništva. Potječe iz Sirije i... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Dubrovačko-neretvanska županija Molunat Brsečine Maslinova muha Mortalitet Zatrovani mamci Eco-trap Success bait Leđna prskalica Krupne kapi Smokva Rogač Makija Masline Lovke Evidencija Opuzen Antu


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.