Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba aronije
  • 16.08.2014. 12:55

Kako je ove godine ubrana aronija?

S ukupno 1.400 sadnica starosti četri godine taj Županjac je ubrao nešto više od četiri tone bobica aronije, s čime je kako kaže, zadovoljan.

  • 24.933
  • 1.404
  • 0

Na plantaži OPG-a Krune Šarića u Županji pri kraju je berba aronije, biljke koja preživljava i na temperaturama do -47 °C , zbog čega i nosi naziv sibirska borovnica. Iako se još uvijek nije udomaćila na slavonskom tlu, postoje proizvođači, poput Krune Šarića, koji su ozbiljno zagrizli u proizvodnju aronije i za sada su zadovoljni uspjehom koji ostvaruju. U berbi su pomagala čak 22 berača koji su otprije imali iskustva sa branjem aronije, pa je berba uspješno završena prije obilne kiše. Vlasnici su izrazito zadovoljni kvalitetom ploda koji nema suhih bobica, posebice kad se uzme u obzir da su drugi proizvođači imali poteškoće sa pticama i divljači koji su im činili veliku štetu.

Berba aronije na OPG Šarić

S ukupno 1.400 sadnica starosti četiri godine, taj Županjac je ubrao nešto više od četiri tone bobica aronije, s čime je kako kaže zadovoljan. "S obzirom na situaciju i godinu kakva je bila, ali i činjenicu da su nam poplave u svibnju mogle sve uništiti, moram biti zadovoljan prinosom. Ako i ima štete, šteta je na samoj biljci, ali plod je odlične kvalitete", kaže Šarić dodajući kako aronija zna i oboliti.

Uvozu konkuriraju kvalitetom

"Kada na internetu pročitate nešto o aroniji, naći ćete i podatak kako ova biljka ne obolijeva, ali to nije točno. Bolest se zna javiti u vrijeme cvatnje kada se javlja dlakavi cvjetožder koji jede cvijet", napominje ovaj proizvođač dodajući kako opasnost po aroniju predstavlja i divljač. Što se tiče plasmana na tržište, Šarić upozorava kako je uvozni lobi u Hrvatskoj još uvijek prejak da bi mu se pojedinačni proizvođači cijenom mogli jače suprostaviti te im preostaje jedino da uvozu konkuriraju kvalitetom. Prema njegovim riječima, za dio ovogodišnjeg roda aronije pronašao je kupca, jedan dio ići će u hladnjaču, a dio će se preraditi u sokove, čajeve, džemove i marmelade.

Kilogram aronije za 50 kuna

Aronija spremna za prodaju

Kada je riječ o cijeni, ona je, kaže Šarić, stvar dogovora. Na malo aroniju prodaje po 50 kuna za kilogram, a na veliko, zavisno o dogovoru s kupcem. U svakom slučaju, najteži dio posla oko ove biljke je njezin plasman na tržište, ističe te podsjeća na sve dobrobiti aronije.

"Posla oko aronije ima, treba redovito okopavati, obrađivati zemlju između grmova, navodnjavati, orezivati i špricati pripravcima od koprive, jer je plantaža pod eko nadzorom i moram se strogo pridržavati svih pravila", navodi za kraj Kruno Šarić koji je plantažu aronije zasadio na djedovoj zemlji i nije se pokajao, poglavito jer mu uzgoj aronije predstavlja dodatni izvor zarade s obzirom da mu poljoprivredna proizvodnja nije primarna.

Najviše se prodaje sok od aronije

Kao i kod drugih proizvoda, najteži dio posla je plasman na tržište. Aronija i dalje nije atraktivna otkupljivačima na veliko, pa proizvođači moraju pronaći način kako doći do kupaca. Uglavnom je to prodaja po nekoliko kilograma aronije koje ljudi uzimaju za osobne potrebe. Plod koji se ne uspije prodati završava u preradi soka, koji zbog vrlo ljekovitih svojstava u zadnje vrijeme postaje vrlo tražen proizvod.

S obzirom na situaciju i godinu kakva je bila, ali i činjenicu da su nam poplave u svibnju mogle sve uništiti, moram biti zadovoljan prinosom.

Dobiva se hladnim prešanjem bobica aronije, bez konzervansa i bilo kakvih dodataka. Prošlogodišnja cijena pakiranja od 0,75 litara iznosila je 100kn, ali kad se u obzir uzme činjenica da se dnevno konzumira od 30 do 50 ml soka, boca soka od aronije ipak potraje do 20 dana. Nakon proizvodnje soka, uzorci se dostavljaju Zavodu za javno zdravstvo, gdje se nakon analize dobije potvrda da je zdravstveno ispravan i samim tim spreman za tržište.

Strojna berba aronije na OPG Josipović

Dok su na OPG-u Šarić aroniju brali ručno, na OPG-u Josipović koji aroniju uzgajaju također u ekološkim uvjetima, od ove su godine krenuli u strojnu berbu. Govore kako se dva reda aronije mogu obrati samo za sat vremena, što predstavlja značajnu uštedu troškova berbe i vremena. Od aronije također rade sokove, džem, likere, kompote, marmelade, čajeve. U video prilogu i galeriji ispod članka možete vidjeti kako to izgleda i iz prve ruke.


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Aronija Uzgoj aronije Prinos Svojstva Ljekovitost Plod Bobice Grm Kruno Šarić Dlakavi cvjetožder Bolest Sibirska borovnica OPG Josipović Strojna berba Sok od aronije Ušteda troškova


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.