Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dolina Neretve
  • 06.01.2014. 07:51

Kako graditi budućnost mandarine?

Glavna zadaća Udruge voćara Mandarina temelji se na izgradnji zajedničkog interesnog lanca kako bi neretvanska mandarina, zaštićeni izvorni hrvatski proizvod, dočekala svoj prvi rođendan u značajno boljim okolnostima

  • 2.343
  • 199
  • 0

Gotovo na izmaku minule godine, točnije 20. prosinca, službeno je završena berba mandarina u dolini Neretve za 2013. - ranih i kasnih sorti tog korisnog i na svjetskim tržnicama traženog agrumskog voća. Neretvanski proizvođači i otkupljivači kažu kako je riječ o sezoni koju bi svi voćari na području od Metkovića do ušća Neretve odnosno Ploča pa i na širem prostoru Dubrovačko-neretvanske županije, najradije željeli zaboraviti zato što nisu uspjeli naplatiti svoj mukotrpni prošlogodišnji rad i trud, niti sredstva koja su poljoprivrednici uložili u proizvodnju. Sve govori kako je poljoprivrednicima odnosno voćarima toga područja Lijepe naše ipak ostao gorak okus u ustima, i teško će ga se osloboditi.

Analiza prošlogodišnje proizvodnje i berbe u dolini Neretve

Naime, voćari iz Metkovića i okolice, Opuzena, Kule Norinske, Krvavca, Komina, Desana, Rogotina u Neretvanskoj dolini podsjećaju kako su na svojim plantažama 2013. ubrali tek 40-ak tisuća tona mandarina, znatno manje nego godinu prije kad su na istim nasadima imali 60.000 tona toga zlatno-žutoga voća.

Magdalena Ujdur

Jadaju se kako su lani izgubili oko 100 milijuna kuna na mandarinama, uglavnom uslijed lošeg uroda i trulih plodova, a uz to i zbog niske cijene i nedovoljno dobre organiziranosti pri otkupu toga voća. Stručnjaci podsjećaju kako je minule godine zabilježena iznimno niska rodnost mandarina u odnosnu na 2012., odnosno neočekivano drastično smanjen urod. Kad se tomu doda i loša otkupna cijena, čime je također obilježena prošlogodišnja berba mandarina, tek se na privi pogled može zaključiti kako je minula jesen bila gotovo katastrofalna ne samo za obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-ove), nego i otkupljivače u dolini Neretve.

Ponuda mandarina na štandovima

Ističu kako im je plantaže mandarina najprije napao rano-proljetni mraz, zatim početkom lipnja tuča i poslije dugo 'bablje ljeto' koje se protegnulo sve do kraja studenoga. Sve je to, tvrde stručnjaci, smanjilo prosjek uroda te uvelike naškodilo kvaliteti ploda, a ujedno umanjilo i potrošnju na tržištu. Uz to, ističu neretvanski voćari, kako im je protekla godina bila prva godina, bez ikakve potpore Ministarstva poljoprivrede, odnosno sredstava usmjerenih na sufinanciranje troškova otkupa i skladištenja voća, od čega su proteklih godina i sami poljoprivrednici imali izravnu korist. To je ovih dana, među inima, za portal Agrokluba kazao dipl. ing. agr. Mijodrag Kiridžija, predsjednik Udruge voćara Mandarina Opuzen, sukladno zaključcima nedavno održane skupštine Udruge voćara Mandarina.

Zaključci nedavno održane skupštine Udruge voćara 'Mandarina'

Pored navedenog, u vrijeme najveće berbe mandarina u našoj Neretvanskoj dolini, imali smo polovicom listopada lanjske godine neočekivani zastoj u isporuci mandarina na tržište Ruske Federacije. Taj je zastoj za proizvođače toga voća u dolini Neretve imao konačan udarac od kojeg se nisu oporavili sve do završetka sezone berbe mandarina. Navedeno stanje potvrđeno je, nažalost, i iznimno lošim financijskim rezultatima.

Plantažni voćnjak u dolini Neretve

Statistički gledano, prošlogodišnji ukupni urod mandarina na plantažama u desnom i lijevom zaobalju Neretve, na prostoru od Metkovića do Ploča, bio je nešto veći od 40.000 tona, ali je značajno manji od očekivanog. Otkupni centri, njih dvanaest u Neretvanskoj dolini, od proizvođača su otkupili 36.000 tona mandarina dok ostatak tog voća nije bila uvjetna roba, jer je uglavnom bila oštećena tučom, pa nije mogla na tržište“, kaže Mijodrag Kiridžija ističući kako su to, sve što navodi, zaključci nedavno održane skupštine Udruge voćara Mandarina, te dodaje „Što se pak tiče prosječne cijene, prošle godine smo prvi put imali situaciju da se matematički izračun proizvođača, oko dvije kune, značajno razlikovao od izračuna 'otkupnih centara toga voća, koji su svojim matematičkim rješenjima' došli do prosječne cijene od 2,50 kune za kilogram proizvoda mandarina.

Plantaže mandarina i povrća

No, bez obzira na navedene razlike, protekla godina je pokazala kako se budućnost neretvanske mandarine treba graditi na zajedničkoj matematici proizvođača koji su odgovorni za kvalitetu i otkupnih centara, odgovornih za konfekcioniranje, čuvanje i prodaju proizvoda. U tom smislu glavna zadaća naše Udruge voćara Mandarina je u izgradnji zajedničkog interesnog lanca kako bi naša 'neretvanska mandarina', zaštićeni izvorni hrvatski proizvod s oznakom izvornosti, dočekala svoj prvi rođendan u značajno boljim okolnostima, dakako i prve godine u Europskoj uniji.“

Neretvanska mandarina - zaštićeni izvorni hrvatski proizvod

Inače, manje-više svi u dolini Neretve ocjenjuju kako je prošlogodišnja jesen, što se pak tiče proizvodnje i jematve berbe mandarina, bila iznimno loša za sve voćare pogodivši gotovo sva obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Čini se ipak kako je optimizam voćarima toga kraja podigla jedna zanimljivost baš u samom vrhuncu prošlogodišnje berbe kad su doznali da je neretvanska mandarina dobila zaštićenu oznaku izvornosti, čime je to voće uvršteno među najvrjednije i najkvalitetnije poljoprivredne proizvode u Republici Hrvatskoj.

Pogled na dolinu Neretve

Dakako, vijest o tomu je ugodno iznenadila sve proizvođače mandarina, ali su mnogi od njih ipak prokomentirali kako je ona, nažalost, ostala gotovo jedina svijetla točka u toj gospodarskoj proizvodnoj grani. Međutim, o prošlogodišnjoj sezoni berbe mandarina u Neretvanskoj dolini svakako je zanimljiva i poučna analiza, uz korisna upozorenja i poruke, poljoprivrednog savjetnika Ante Mijića, dipl. ing. agronomije, koji također podsjeća kako su otkupljeni zadnji kilogrami tog jedinog voća koje se proizvodi i više od hrvatskih potreba, te koje većinom završi na inozemnom tržištu.

Početak ovogodišnje proizvodne godine obilježilo je kišovito proljeće, a najaviše problema prouzročila je tuča koja je neretvansko područje zahvatila u dva navrata. Zbog toga se, ali i uslijed loših vremenskih (ne)prilika 2012., već tada predviđalo kako će prinos i kvaliteta plodova mandarina 2013. biti znatno lošiji. Osim toga, još se 2012. godine znalo da, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, neće biti zaštitne cijene od 3,00 kune za kilogram otkupljene mandarine te da neće biti isplaćivani ni poticaji otkupljivačima za otkup mandarina, što je samo po sebi bio apsurd.

Ubrani plodovi na plantaži

Kako se i predviđalo, tako su se i obistinile prognoze o velikim problemima s otkupnim cijenama mandarina 2013. Naime, prošlogodišnja berba mandarina je krenula početkom rujna. Prvi problemi su nastali već 15-ak dana nakon početka berbe tog voća. Dio neodgovornih proizvođača, a zbog insistiranja otkupljivača, ponovno se poslužio preuranjenom berbom i tehnologijom žućenja plodova - sve u cilju ranijeg početka otkupa, plasiranja proizvoda na tržište, a konačno i radi više početne otkupne cijene. Tako je na tržište došla prva mandarina čija je kvaliteta bila neprihvatljiva za krajnjeg potrošača, i to zbog neuravnoteženog omjera kiselina i šećera u samom plodu, što je rezultiralo nekarakterističnim kiselim okusom plodova mandarine. Taj se problem manifestirao tek polovicom rujna 2013. kada su počele stizati povratne informacije s tržišta, što je za krajnju posljedicu imalo smanjenja intenziteta otkupa uslijed zagušenja tržišta nekvalitetnom mandarinom, te konačno i pad otkupne cijene“, osvrće se dipl. ing. agr. Ante Mijića, poljoprivredni savjetnik.

Dio neodgovornih proizvođača poslužio se preuranjenom berbom mandarina

Objašnjava i razloge nastanka i inih problema koji su također u konačnici utjecali na smanjeni otkup mandarina u dolini Neretve i pad otkupne cijene zlatno-žutog voća. Napominje kako je neretvanska mandarina dobrim dijelom orijentirana prema ruskom tržištu.

Branje mandarina

„Zbog incidenta na glavnoj moskovskoj tržnici početkom same sezone berbe, i činjenice da je nakon toga tržnica zatvorena za neretvanske otkupljivače, to je značilo gubitak poznatog tržišta i nemogućnost da se u vrlo kratkom vremenu nađe drugo tržište. Posljedica svega bio je kolaps s otkupom i otkupnom cijenom mandarina u dolini Neretve. No, pitanje je što bi bilo s otkupom i cjelokupnim tržištem da je prinos 2013. bio barem prosječan?“, pita poljoprivredni savjetnik Mijić. Kaže kako je u jesen prošle godine otkupljeno ukupno 36.000 tona mandarina od proizvođača u Neretvanskoj dolini. Ujedno podsjeća kako je dosadašnjih godina prosječna otkupna cijena mandarina na tom području bila oko 2,00 kune za kilogram, što potvrđuje podatak i Udruga voćara Mandarina u Gradu Opuzenu. Ocjenjuje kako je kvaliteta ploda toga voća bila ispod prosječna, dok je ukupni iznos berbe bio tek nešto više iznad 40.000 tona mandarina. Računa kako se razlika stvorila baš uslijed oko 15 posto plodova koji kvalitetom nisu zadovoljavali uvjetima tržišta. Naime, ukupni iznos mandarina je smanjen za oko 30 posto u odnosu na 2012. godinu.

Berba mandarina

Poljoprivredni proizvođači se u takvim prilikama uvijek pitaju što se moglo uraditi da se takav scenarij (iz 2013. godine) nikad više ne ponovi, odnosno da se izbjegne? Zapravo traži se dežurni krivac za sve gore nabrojeno te se često prozivaju samo otkupljivači. No, poljoprivredni proizvođači kao da nikako ne žele shvatiti kako su najvećem dijelu i sami krivci za ono što se s mandarinama dogodilo 2013. godine. Već poslovično obilježje neretvanskog poljoprivrednika je da ni pod kojim uvjetom ne dolazi u obzir da s drugima ostvari nekakav oblik udruživanja. No, udruživanjem u zadruge ili slične neovisne proizvođačke organizacije moći će mijenjati cjelokupnu proizvodnju nabolje te utjecati na druge subjekte koji ih ograničavaju u proizvodnji i na tržištu. Inače, otkupljivači mandarina su tvrtke kojima je cilj isključivo profit, a na krajnju cijenu eventualnog neuspjeha uvijek plaća proizvođač.

Beračica ranih sorti mandarina

Naime, otkupljivači u dolini Neretve često su sami odgovorni za probleme koji nastaju na tržištu, a nemali je broj onih koji svojom robom i sami izazovu problem. Takvo stanje je također posljedica ne organiziranja i neudruživanja poljoprivrednika, koji su uglavnom osuđeni na te tvrtke, budući da je dolina Neretve veliki proizvođački bazen mandarina, a glavna tržišta su daleko stotinama kilometara od njih. Ostaje nada kako će se u svijesti neretvanskih poljoprivrednika ipak nešto promijeniti te da neće početkom iduće sezone berbe mandarina opet zaboraviti na probleme iz 2013. godine“, očekuje dipl. ing. agr. Ante Mijića, poljoprivredni savjetnik.

Postojeće stanje voćara u dolini Neretve - posljedica neudruživanja poljoprivrednika

Iako su po ocjenama mnogih u ozračju nesigurnosti i neizvjesnosti završili poslovnu 2013. te u takvu stanju ušli u Novu 2014. godinu, očekuje se kako će proizvođači mandarina i otkupljivači voća u dolini Neretve brzo prevladati postojeće stanje te zajednički, vjerojatno udruženi, krenuti u novu bitku za prosperitet svojih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. Neke su iskorake na tom, inače trnovitu putu, već učinili tijekom prvih ovogodišnjih zaveslaja poput svojih predaka kad im je bilo najteže. Sve potvrđuje kako oni postupno koračaju u ljepšu, sigurniju budućnost, makar im je prošlogodišnja berba mandarina ostavila trag nesigurnosti u daljnjoj proizvodnji toga zlatno-žutog voća, ispraznivši im obiteljske proračune, donijevši im nove brige i strahove. Svjesni su činjenice kako će proizvođači mandarina i otkupljivači lakše, nekako bezbolnije i sigurnije uklanjati zajedničke zapreke na putu napretka ako ubuduće nađu i zajedničkog strateškog partnera.

Plantaža mandarina u Neretvi

No prema riječima dipl. ing. agronomije Miodraga Kiridžija, predsjednika Udruge voćara Mandarina sa sjedištem u Gradu Opuzenu, ukupna površina predviđena za uzgoj mandarina u Neretvanskoj dolini iznosi oko 12.000 hektara. Na zemljištu gdje su nasadi mandarina na tom području, još uvijek je malo komu poznato kako je to nekoć bilo močvarno neplodno tlo. Međutim, melioracijskim zahvatima je tlo isušeno i pretvoreno u poljoprivredno zemljište na kome, pokazale su analize, mogu dobro uspijevati agrumi te ino voće, dakako i vinogradi.

Plantaže mandarina

Naime, danas prostor Neretvanske doline dominira kao oplemenjeni krajolik koji je nastao nakon suvremenih agro-hidromelioracijskih zahvata, obogaćen tradicionalnim i intenzivnim poljodjelstvom, na prvi pogled vidljiv po brojnim malim i dobro organiziranim plantažama mandarina na kojima se primjenjuju sve one agrotehničke mjere koje nisu uobičajene za velike sustave i velike plantaže. To se u prvom redu odnosi na obveznu ručnu rezdidbu, ručno oblikovanje krošnje stabla, ručno odstranjivanje plodova na mladim nasadima. Navedene mjere stvorile su poseban odnos poljoprivrednih proizvođača prema mandarinama tako da se ta voćna vrsta u narodu doline Neretve često naziva i 'hraniteljicom'. To sve također doznajemo od Miodraga Kiridžija, koji također tvrdi:

Ima mnogo potencijala za proizvodnju agruma, poželjan zajednički strateški partner

Da bi argumenti o posebnosti neretvanske mandarine bili što uvjerljiviji, snimljen je i dokumentarni film o postupnim radovima na stvaranju plodnog poljoprivrednog zemljišta u dolini rijeke Neretve, što je stanovnicima našeg područja stvorilo uvjete življenja. Sada je mandarinama zasađeno oko 2.150 hektara zemljišta, otetog močvari, pa ima još mnogo potencijala za nove nasade plantaža i proizvodnju agruma. Inače, mandarine u dolini Neretve trenutno isporučuje više od 1000 kooperanata, a zbog svoje kvalitete neretvanska mandarina je od samog početka proizvodnje prepoznatljiva na širem tržištu, što također ulijeva i dodatni elan i snagu proizvođačima i otkupljivačima toga voća na ovom području.“ Ujedno podsjeća kako je dolina Neretve smještena na 48 stupnju zemljopisne sjeverne širine te predstavlja najsjevernije komercijalno područje uzgoja agruma u Europi, što čini rubni pojas i uzgoja mandarina.


Tagovi

Mandarine Dolina Neretve Tržište Ante Mijić Udruga voćara Mandarina Mijodrag Kiridžija Kolaps Urod