Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Masline
  • 22.08.2022. 13:30
  • Zadarska, Zadar

Josip Pavlica: Sušu pobijediti orošavanjem, a maslininu muhu kaolinskom glinom

Tretiranje je u potpunosti ekološko i ne ostavlja nikakve ostatke u ulju, kaže magistar Josip Pavlica. Zašto je orošavanje bolje od navodnjavanja?

Foto: Arhiva J.Pavlice
  • 4.022
  • 275
  • 0

Posljednjih godina ekstremne ljetne suše predstavljaju maslinarima veliki problem. Sušni periodi su sve duži i sve ekstremniji iz razloga što su proljetne oborine vrlo oskudne te se zalihe vode u tlu iz tog razloga ne mogu obnoviti.

No, i tome se može doskočiti, pojašnjava Josip Pavlica, mladi magistar agronomije i uspješni maslinar iz Zadra.

Čuvanje vlage i prihrana za stresne uvjete

"Da bih potaknuo bolju akumulaciju vode u tlu, najprije sam odradio jesensku obradu tla. Tada unosim u tlo i mineralno gnojivo s naglašenim fosforom i kalijem te neizostavno organsko gnojivo", otkriva Pavlica. Na taj način, kaže, osigurava dovoljnu količinu hranjiva te smanjuje populaciju korova koji su velika konkurencija maslini za vodu i hranjive tvari.

Nadalje, početkom proljeća u svom masliniku u Zemuniku Gornjem, Josip provodi prihranu s naglašenim dušikom. Ponovno obavlja i plitku obradu tla kako bi se sačuvala postojeća vlaga u tlu. Također, u proljetnom i ljetnom periodu nekoliko puta radi folijarnu prihranu kombinacijom gnojiva koja sadrže makro i mikroelemente te dodaje biostimulator kako bi biljku pripremio za stresne sušne uvjete te joj pomogao kada u iste dođe.

Josip Pavlica mladi je magistar agronomije

 Osim toga, od ove vegetacijske sezone počeo je svoje masline tretirati pripravkom na bazi kaolinske gline. O kakvom se pripravku radi i što se njime postiže?

Kaolinskom glinom protiv maslinove muhe

"Bijela boja uzrokuje odbijanje sunčevih zraka čime se stablo u manjoj mjeri zagrijava te se smanjuje evapotranspiracija, a time i gubitak vode", tvrdi Pavlica.  

Dodaje da se kaolinska glina u praksi pokazala vrlo dobra u obrani protiv maslinove muhe, tog najvećeg štetnika maslina. Kad nakon prskanja prekrije plod, glina stvara barijeru koju maslinova muha ne može probiti, a osim toga bijela boja čini plod neprepoznatljivim za muhu. "Ovakvo tretiranje je u potpunosti ekološko i ne ostavlja nikakve ostatke u ulju", ističe Pavlica i dodaje: "Sve ove prethodno navedene mjere su vrlo korisne, no voda je jednostavno nezamjenjiv element koji omogućuje kvalitetnu, redovitu i kontinuiranu proizvodnju".

Stoga, kaže, ozbiljno razmišlja o traženju izvora podzemne vode na svojoj parceli kako bih moga sačuvati kvalitetu i kvantitetu uroda. To je inače podosta skup pothvat, ali sve je izglednije da će postati neizbježan.

Subsaharske sorte i orošavanje umjesto navodnjavanja

Potaknut primjerom maslinarskog vizionara dr. Ivice Vlatkovića i Pavlica u svom masliniku namjerava nacijepiti za nas nove sorte iz područja subsaharske Afrike za koje je očito da daleko bolje podnose visoke temperature u odnosu na našu autohtonu Oblicu te su redovitije u prinosu.

Orošavanjem se štedi voda

Nadalje, navodnjavanje maslinika iziskuje vrlo velike količine vode jer je po stablu potrebno u jednom turnusu navodnjavanja dati po nekoliko stotina litara vode. Neki maslinari, a prvi među njima dr. Vlatković, doskočili su ovom problemu te krenuli navodnjavati na jedan specifičan način, a to je orošavanje krošnje.

Uz znatno manju potrošnju vode bitno je da programator uključuje sustav orošavanja po noći kada je zrak najhladniji. Svako stablo u krošnji ima svoju mlaznicu koja ga orošava, voda se s grana slijeva u tlo ispod stabla. Lisna površina uspijeva upiti vrlo sitne čestice vode i rezultat je vidljiv u vrlo kratkom vremenu, a potrošnja vode je uvelike smanjena u odnosu na klasični sustav navodnjavanja, pojasnio je mladi stručnjak i višestruko nagrađivani maslinar Pavlica koji je ujedno i tajnik Udruge maslinara Zadarske županije.


Tagovi

Josip Pavlica mag.ing. agro Suše Stres maslina Orošavanje Maslinina muha Kaolinska glina


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.