Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Jelčić
  • 01.10.2016. 09:00

Jelčić širi proizvodnju neretvanske aronije

OPG Jelčić Krvavac u dolini Neretve je od većeg uroda aronije ove godine dobio više od 4.500 litara iznimno kvalitenog i ljekovitog soka, a od preostalog uroda će proizvesti džem. Kani širiti proizvodnju te poljoprivredne kulture te svoje proizvode izvoziti u Slovačku.

Foto: Denis Jerković
  • 4.763
  • 650
  • 0

"Ja sam Luka Jelčić iz mjesta Krvavac 2 u samom srcu doline Neretve, gdje sam rođen i odrastao te sam jedan od trojice braće Ivana i Igora. Moja se obitelj više godina tradicionalno bavi poljoprivredom, počevši od našega djeda Stipe koji je većinu vremena provodio isključivo na zemlji.

Tako smo još početkom 80-ih godina podigli prvi nasad mandarina. Kako u svakoj tako i u našoj obitelji poljoprivredni poslovi su se prenosili s koljena na koljeno, a poslije djeda došao je red na moga oca Mladena prepustivši to prije nekoliko godina trojici sinova - Igoru, Luki i Ivanu, dok je naša mala sestra još mlada za rad na zemlji. Uz poljoprivredu imamo još i obiteljski salon namještaja", izjavio je u ponedjeljak za Agroklub Luka Jelčić, voditelj OPG Jelčić.

Aronija još uvijek nepoznata biljka u Neretvi

Govoreći o uzgoju aronije na plantaži u sastavu OPG Jelčić, prvom takvom voću u Neretvanskoj dolini, Luka tvrdi kako je još uvijek riječ o nepoznatoj biljci ne samo u tom podneblju. No, vrijedna obitelj Jelčić, uz svoj nemali trud, pokušava gotovo svima dati do znanja kako aroniju vrijedi posaditi i uzgajati, jer je to ipak isplativi posao. Računa kako se, uz malo truda, mogu prodati njeni proizvodi na tržištu te pristojno zaraditi i lijepo živjeti, ali ne i obogatiti, kako to vjerojatno mnogi misle. Zanimljivo je čuti kada, kako i zašto se obitelj Jelčić opredijelila za uzgoj aronije te čija je to bila ideja?

Plodovi aronije ubrani na plantaži OPG Jelčić

"Pa ideja je došla sasvim slučajno. Čitajući članke na Internetu, naišli smo i na objavljeni uradak o aroniji pa nam se ta ideja učinila dobrom, dakako i korisnom, kako napraviti mali zaokret u našem voćnjaku, odnosno u proizvodnji voća. Riječ je o obiteljskoj plantaži mandarina koje su tada bile jako oštećene uslijed tuče 2009. A te je godine i cijena mandarini bila niska pa nam je i to olakšalo obiteljsku odluku o vađenju mandarina te da na istoj parceli podignemo nasade aronije.

Planira se širenje voćnjaka

Naša plantaža tog voća već sada ima 1.700 grmova i kako sada stvari stoje iduće godine ćemo svoj voćnjak još širiti. Uz nasade aronije eksperimentalno smo još posadili 150 grmova američke borovnice, jer nam je cilj provjeriti kako će i ona uspijevati u dolini Neretve. Inače, grmove aronije smo posadili u travnju 2013. godine, dok smo prve plodove brali u kolovozu 2014. kada smo dobili i naš prvi čisti matični sok od tog voća.

Ove smo godine od većeg dijela uroda aronije dobili 4.500 litara kvalitetna soka, a od ostatka ploda tog voća za koji dan ćemo preraditi u džem", ističe mladi i perspektivni poljoprivredni proizvođač Neretvanske doline Luka Jelčić, dodajući kako je obiteljska plantaža aronije pod nadzorom AgriBioCert iz Omišlja.

Osigurano tržište

Kaže kako su plodovi aronije prepoznatljivi po svojoj specifičnoj oporosti i izgledu podsjećajući na borovnicu, a koja je uostalom i poznata pod nadimkom sibirska borovnica. Zapravo, sibirska borovnica podnosi dosta niske temperature te uspijeva na prostranoj površini tla. Mladi gospodin Luka se ujedno osvrće i na kvalitetu prvog soka od aronije, kao i na to kako je OPG Jelčić osigurao tržište prema zakonu ponude i potražnje, odnosno gdje će se najviše prodavati i kupovati njegovi proizvodi te po kojoj cijeni?

Detalj procesa proizvodnje u pogonu OPG Jelčić

"Kvalitetom i količinom soka smo još od početka bili (pre)zadovoljni, pogotovo ove godine. Naime, 2016. nam je malo kasnila berba plodova spletom nekih okolnosti, kvaliteta uroda nam se dosta podigla uslijed više sunčanih dana, a i zbog kvalitete same vode. Kada smo brali aroniju, brix-i su već prelazili 25 te smo samim tim dobili kvalitetan sok koji čak i djeca mogu konzumirati, jer je izgubio onu svoju dozu oporosti. Znači, bio je pun svog prirodnog šećera. Do sada smo najviše upita imali vezano za plasman soka od aronije.

U pregovorima za izvoz u Slovačku

Veće količine prodamo upravo u dolini Neretve zato što su potrošači našeg kraja i okolice brzo prepoznali kvalitetu proizvoda, a i naše su im cijene prihvatljive. Svojim kapacitetima trenutno možemo zadovoljiti tržište te zasad nemamo namjeru krenuti u otkup ploda. Upravo smo u završnim pregovorima za izvoz svojih proizvoda na tržište Slovačke, a već je dogovoren ulaz i jednog trgovačkog centra sredinom listopada ove godine nakon što bude gotova sva papirologija", naglašava Luka Jelčić, očito zadovoljan dosadašnjom proizvodnjom, prodajom te poslovanjem OPG Jelčić.

Ubrana aronija

Voli reći kako je mandarina oduvijek bila kraljica Neretvanske doline tvrdeći kako će taj metaforični naziv uvijek imati u voćarstvu ne samo tog kraja. Luka dodaje kako će se OPG Jelčić potruditi da njegova aronija postane bar mlada princeza koja je tek svojim prvim koracima krenula prema svijetu velikih.

"Što se pak tiče financiranja našeg razvojnog projekta aronije, do sada nismo dobili nikakvu novčanu pomoć niti ikakve poticaje. Sve smo uspjeli sami financirati, dakle, svojim sredstvima, a u planu nam je proširiti postojeći nasad aronije. Jedina nam je novina ove godine što smo u sklopu našeg OPG dosta sredstava investirali u pogon za proizvodnju soka i džema, koji je zasad prvi u dolini Neretve, poslije raspada PIK-a.

Naime, sada je aronija u prednosti zato što nema velike konkurencije pa se, za razliku od mandarina koje ove godine imaju rekordan urod, može lakše prodati. Ali je svaka konkurencija zdrava, poticajna i korisna, pa se ne treba čuditi tome što već ima dosta najava o novim nasadima aronije u Neretvanskoj dolini, dakako i šire. To nam govori kako aronija može imati budućnost ne samo u ovom kraju", procjenjuje Luka Jelčić.

Pod eko nadzorom

Napominje kako i aronija, baš kao i svako voće, zahtijeva brigu čovjeka tijekom cijele godine počevši od berbe trave koja se mora uklanjati motikom odnosno ručno, tim više što je Jelčićeva plantaža nasada aronije pod eko-nadzorom. U proizvodnji ne smiju koristiti nikakve pesticide, a svi imaju pune ruke posla u vrijeme rezidbe i gnojidbe. Inače, članovi obitelji Jelčić u Kravavcu 2 rade u obiteljskoj tvrtki koja se bavi prodajom namještaja, a kada nisu u salonu, svi rade na svojoj plantaži aronije gdje je, priznaju, više naglašena ženska radna snaga. Dodaju kako neretvanski kraj najviše oživi baš u berbi mandarina, upravo sada, a uvod tome je berba plodova aronije u što se uključi mnoštvo berača, kako je to bilo ove godine.

"Mi smo već ustalili neke termine berbe aronije koja se odvija uglavnom od 15. kolovoza do 15. rujna u godini. Stručnjaci ističu kako je to razdoblje idealno za branje njenih plodova. Aronija se u svježem stanju može konzumirati tijekom cijele godine, samo je njene plodove potrebno zamrznuti kako ne bi izgubila ljekovita svojstva.

Osim naše OPG-a, aroniju sada uzgajaju je još dvije obitelji u dolini Neretve (Barbir i Vidović), koje su također pod eko nadzorom, baš kao i mi. Zajednički nam je cilj već ove godine utemeljiti zadrugu kako bi nam svima bilo lakše, brže zajednički plasirati plodove aronije na tržište, posebice kada se količina tog voća na plantažama u Neretvanskoj dolini drastično poveća, u što uopće ne sumnjamo", zaključuje Luka Jelčić, voditelj OPG Jelčić.

Foto: Denis Jerković


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Aronija OPG Jelčić Dolina Neretve

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰