Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pečenje rakije
  • 02.10.2022. 13:30

Ilija Mijatović peče rakiju bez šećera, Nijemce "obara s nogu"

Umjesto šećera idu organski kvasci i enzimi, opisao je postupak hvaljeni proizvođač iz susjedne BiH.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.853
  • 220
  • 0

Ilija Mijatović iz Šušnjara, nedaleko Banjaluke u susjednoj BiH ovog ljeta je ispekao 620 litara "kruške" od sorte Viljamovka jačine 25 gradi il 62,5 posto alkohola.

Kada je razblaži s destiliranom vodom, dobit će oko 1.000 litara kvalitetne rakije, jačine 41,3 stupnja.

Prekida patoku na 14 gradi

Razblaživanje je najbolje obaviti jedan do šest mjeseci nakon pečenja, tvrdi Ilija, koji rakiju peče po recepturi iz knjige Nermine Spaho, profesorice s Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu.

Ilija uvijek ostavlja 100 litara koma za aromu

"Pečem po toj knjizi nekoliko godina. Patoku koja curi u kantu od 30 litara, to jest, kada iscuri do 24. litre skidam i sipam u bure s patokom. Ta, iz kante, jaka je 14 gradi, a ona pod lulom, šest do sedam", dodaje naš sugovornik, napomenuvši kako se ne smije vaditi iz koma.

Kada se "prepeče mora se smanjiti vatra", i zato je dobro staviti termometar na kotao. On uvijek ostavlja 100 litara koma koji dodaje da ovo piće dobije aromu. "Ako je ispod cijevi 40 stupnjeva onda idu samo toksini i aminokiseline i takva nije dobra za zdravlje", nastavlja, navodeći da uvijek stavlja i malo vode u kazan kako ne bi zagorio.

Izvozi u Njemačku

Rezultati analize svake godinu budu odlični, a tako će, tvrdi, biti i ove. Izvozi je i u Njemačku koja ima vrlo stroge zahtjeve u vezi s kvalitetom ovih "žestokih kapljica", zato ne dodaje šećer, već organske kvasce i enzime. 

Termometar obavezno staviti na kotao

"Ovo mi je druga godina da sam u takvoj proizvodnji i, ako Bog da, iduće godine očekujem dobivanje certifikata da je rakija organska. Kada moja Viljamovka dođe na granicu njemački inspektor pipetom, nasumice, bira boce i uzima uzorke. Ako odgovaraju njihovim standardima, prelazi granicu", precizira Ilija.

Prema njegovim riječima prodaja u toj europskoj zemlji sada nije problematična jer nema više restrikcija zbog korona virusa. Uskoro će krenuti novi kontingent, a od prošlogodišnje mu je ostalo samo 30-tak litara.

Kruška u boci

Iako nije lak posao, Mijatović proizvodi i rakiju s kruškom u boci. Kada su plodovi veličine da mogu proći kroz grlić, Ilija ih provlači i veže boce za stablo ili granu.

Dobro paziti i na jačinu vatre

Ove godine, od 400 boca, plod je ostao u 320. Takva rakija još je bolje kvalitete i vrlo popularna za prodaju u Njemačkoj.

Načini destilacije rakije - koje su mane i prednosti

U Bosni i Hercegovini uglavnom se peče jaka rakija, jača od 42 stupnja. Mnogi peku Viljamovku jačine do 48 stupnja pa i više što, tvrdi Ilija, nije dobro jer što god je jača manje ima arome, a više otrova u sebi.


Tagovi

Ilija Mijatović Pečenje rakije Nermina Spaho Patoka Kruška u boci


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zbog panike uginulo oko 300 kokoši - razlog pokušaj provale u peradarnik

Pokušaj provale jednog ili više počinitelja na farmu peradi u Wallersdorfu u Njemačkoj, doveo je do uginuća oko 300 kokoši, piše Wochenblatt. Kako javlja policija, počini...

Više [+]