Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stare sorte voća
  • 29.10.2019. 15:00
  • Brodsko-posavska, Cernik

I školarci cijepe, sade i čuvaju stare sorte voća: Fabijan, Mateo i Adam već su sad pravi znalci

Na nedavnoj izložbi plodova starih sorti u Cerniku bilo je i nekoliko mladih zaljubljenika, učenika osnovne i srednje škole koji već cijepe, sade i čuvaju stare sorte jabuka, krušaka i drugog voća!

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 1.437
  • 539
  • 0

Stručno-edukativne manifestacije "Sačuvajmo stare sorte Cernik“ već nekoliko godina u tom općinskom središtu u Brodsko-posavskoj županiji okupljaju zaljubljenike u stare sorte voća, povrća, šumskih voćkarica, ljekovitog i začinskog bilja. Počelo je razmjenama plemki i sjemenja starih sorti, a onda je posljednje dvije godine upotpunjeno izložbom plodova koje se održavaju u sklopu manifestacije Dani cerničkog portugisca.

Ti skupovi skupljača i čuvara starih sorti, ali i stručnjaka i znanstvenika iz svih dijelova Hrvatske te država u okruženju koje zajednički organiziraju Udruga vinogradara i voćara Cernik, Ministarstvo poljoprivrede, Brodsko-posavska županija, Lokalna akcijska grupa Zapadna Slavonija, Udruga Živa zemlja i OPG Hudolin iz Dragalića, imaju za cilj potaknuti na očuvanje starih sorti kako kod zaljubljenika, tako i u mjerodavnim institucijama kako bi se očuvalo to tradicijsko blago.

Mladi su prepoznali važnost očuvanja starih sorti voća 

Organizatori se osobito zauzimaju da ljubav prema očuvanju starih sorti razvijaju među mladima, pa su proljetos darovali 150 sadnica starih sorti voća i loznih cijepova osnovnim školama (12) i jednoj srednjoj školi.

Do sada se na širem novogradiškom području starim sortama osobito bave u Učeničkoj zadruzi "Brdo jabuka“ Osnovne škole "Vladimir Nazor“ iz Adžamovaca koja ima veći nasad od stotinjak različitih starih sorti jabuka koji je zasadio prof. Ivan Dautović sa učenicima i učiteljima te škole.

Mladi zadrugari uče i o preradi voća te plasiranju prerađevina na tržište

"Želimo sačuvati to bogatstvo koje su nam ostavili naši učitelji koji su prije radili u školi i učenici, to njegujemo, širimo i uvodimo naše mlade zadrugare u poduzetničke vode. Jako mi je drago što učenici to prihvaćaju, posebno u ovoj novoj školskoj reformi gdje se traži što više konkretnih aktivnosti za učenje o životu. Zaista želimo učenike već u osnovnoj školi naučiti raditi nešto konkretno što će ponijeti dalje u život u srednje škole, tako da uz osnove voćarstva i važnost uzgoja starih sorti naši zadrugari uče i o preradi voća i plasiranju prerađevina na tržište“, kaže Marija Petričević ravnateljica OŠ "Vladimir Nazor“.

Prošle godine bio sam u Cerniku na razmjeni plemki i cijepio 24 različite stare sorte jabuka i krušaka. Ide mi to od ruke. Sada već imam mali voćnjak koji ću nadopuniti sa još 12 sadnica, ali neću stati na tomu, kaže Fabijan Križanović. 

Dodaje da su ovakva druženja jako korisna, jer i njezina škola u posljednje vrijeme dobiva sve više upita o plemkama, sadnicama i uzgoju starih sorti voća. "Upravo zahvaljujući ovakvim manifestacijama ljudi sve više shvaćaju koja je vrijednost tih tradicijskih sorti, jer su one ponajprije otporne na bolesti i mogu se uzgajati po ekološkim načelima, što mi u našoj školi i činimo, pa beremo zdravije plodove. Predlažem i ostalim školama da pronađu neku svoju priču i neka uvode svoje učenike u tajne uzgoja i prerade!“

A upravo škole i njihovi nastavnici mogu potaknuti učenike na ljubav prema tim sortama. O tome najbolje svjedoči primjer srednje škole Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda čiji je prof. Vehid Ibraković od početka dovodio svoje učenike u Cernik. Neki među njima, primjerce Fabijan Križanović iz Brčina kod Slavonskog Broda i Mateo Piljuzan iz Rešetara, već su pravi znalci koji samostalno cijepe i sade stare sorte. Oni su ove jeseni izložili plodove jabuka i krušaka i ujedno predstavili svoju školu.

Fabijan sam cijepio 24 različite stare sorte jabuka i krušaka 

"Prošle godine bio sam u Cerniku na razmjeni plemki i cijepio 24 različite stare sorte jabuka i krušaka. Ide mi to od ruke. Sada već imam mali voćnjak koji ću nadopuniti sa još 12 sadnica, ali neću stati na tomu. Cijepio sam do sada jabuke božićnicu i petrovku, od krušaka citronku, crvenu i žutu lubeničarku, imam trešnju volovsko srce, vinogradarske trešnje i druge sorte. Sadim i stare sorte vinove loze, već imam 32 trsa. Ljubav prema voćarstvu naslijedio sam od ujaka Stjepana Stanića, a na stare sorte "navukao“ me i moj omiljeni prof. Vehid Ibraković, kaže simpatični Fabijan.

Bogatstvo plodova izloženo je u Cerniku 

Žao mu je što se njegovi vršnjaci ne posvete više voćarstvu, smatra da bi trebalo više raditi na njihovoj edukaciji, osobito o važnosti uzgoja starih sorti. Kaže da upravo ovakve izložbe i druge promotivne akcije mogu potaknuti još neke mlade na ekološko voćarstvo.

I Fabijanov školski kolega Mateo Piljuzan iz Rešetara planira ove jeseni posaditi prve sadnice starih sorti. "Proizveo mi ih je Fabijan, pa ćemo početi saditi na mjestu gdje smo imali stari voćnjak koji smo iskrčili jer je bio u jako lošem stanju. Sadit ćemo jabuke, kruške, breskve, trešnju. Svidjele su mi se te stare sorte prošle godine kada sam prvi put bio na razmjeni plemki u Cerniku i shvatio koliko su one otpornije od moderni i važne su za proizvodnju zdravijih plodova, jer ne traže intenzivnu zaštitu kemijskim sredstvima, a i manje su zahtjevne u uzgoju", kaže Mateo.   

Mateo i Adam kreću sa svojom sadnjom 

Petnaestogodišnji Adam Hron iz Adžamovaca, učenik je prvog razreda Srednje škole Matija Antun Relković iz Slavonskog Broda bio je najmlađi sudionik izložbe starih sorti u Cerniku. Zajedno sa sestrom Evom i mamom Kristinom izložio jabuke, kruške, dunje, lješnjake, orahe i med, proizvode koje uzgaja njegova vrijedna obitelj na čelu s ocem Miroslavom.

"Djed Milan počeo me učiti cijepiti voće kada sam imao 12 godina. Zavolio sam to i do sada sam sam cijepio trešnje i marelice koje su se primile, a planiram i drugo voće. Posebno me zanimaju stare sorte i njihova velika raznolikost. Planiram ih cijepiti i saditi koliko budemo imali mjesta za njih. Za sada imamo veće nasade lješnjaka i oraha u Godinjaku i u Donjim Bogićevcima gdje imamo i pčelinjak. Volim pomagati mami i ocu i u voćnjaku i u pčelinjaku gdje rado provodimo vrijeme“, kaže Adam.

O ovih nekoliko mladića, zaljubljenika u stare sorte još će se čuti. Bilo bi dobro da se sadnji i očuvanju tradicijskih sorti voća i njihovoj bioraznolikosti posveti više mladih. U tome im mogu pomoći škole.

Zadrugari "Brdo jabuka"

"Ostao sam zatečen njihovim entuzijazmom! Rijetki mladi među uzgajivačima starih sorti. Ipak, to su dečki izpoljoprivrednih obitelji u kojima se dosta radi“, kaže Đorđe Dokmanović, poznati uzgajivač starih sorti voća i povrća iz Vukelića kod Moravica u Gorskom kotaru.


Fotoprilog


Tagovi

Cernik Stare sorte Mladi Cijepljenje Očuvanje tradicije


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić