Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnica
  • 28.02.2020. 18:00

Gnojidba borovnice - važno je izbjegavati nitratni oblik dušika

Gnojivo u uzgoju borovnica se obično primjenjuje u proljeće kada počne vegetativni rast. Izuzetak je kada se ono primjenjuje navodnjavanjem i u tom slučaju se vrši svaki tjedan tijekom vegetacijske sezone osim u vrijeme berbe.

Foto: Julijana El Omari
  • 5.249
  • 103
  • 0

Gnojidba je jedna od bitnijih stavki u procesu uzgoja borovnica, kako bi biljci omogućili optimalne uvjete za rast i bolje prinose. Budući da ima osjetljiv korijen, zahtijeva pažljivu i adekvatnu prihranu.

Obično se borovnice gnoje u proljeće kada počne vegetativni rast. Izuzetak je kada se gnojivo primjenjuje navodnjavanjem i u tom slučaju se vrši svaki tjedan tijekom vegetacijske sezone osim u vrijeme berbe. Gnojidbu treba obaviti pažljivo jer su osjetljive na lako topiva gnojiva kao i prevelike količine, a primjenjene doze veće od potrebnih mogu štetno djelovati na biljke.

Prije sadnje važno odabrati pogodno tlo

Prije sadnje potrebno je napraviti kemijsku analizu tla kako bi se uvidjelo je li pogodno za uzgoj te kako bi se odredile potrebe za gnojidbom. Što se tiče pH tla za borovnice se preporuča između 3,4 i 6,5, a idealnim vrijednostima se smatraju tla s pH od 4,2 do 4,8. Ukoliko je pH veći, trebalo bi sniziti pH dodavanjem elementarnog sumpora. Prije proizvodnje najbolje je pripremiti zemljište unošenjem kiselog treseta i piljevine četinjača.

Važno izbjegavati gnojiva u nitratnom obliku

Tijekom gnojidbe stručnjaci napominju da treba izbjegavati dušična gnojiva u nitratnom obliku već treba koristiti ona u amonijačnom. Kao izvor dušika, prednost se daje amonijevom sulfatu, međutim on može smanjiti pH tla pa ipak treba biti oprezan. Kako piše blueberries, borovnice dobro reagiraju na gnojiva koja sadrže ureu, diamonijev fosfat i dušična gnojiva sa sporim otpuštanjem. Budući da dušik iz UREE manje snižava pH od amonijevog sulfata tj. ako je pH tla ispod 5 preferira se dušik iz UREE.

Borovnica: Višegodišnja biljka, isplativa i nakon 50 godina uzgoja

Kompleksna gnojiva u omjeru 15:15:15 ne treba koristiti, osim na pjeskovitim tlima, a prilikom korištenja tih gnojiva koristite amonijske oblike dušika. Ukoliko je pH iznad 5, preporuča se upotreba amonijevog sulfata.

Unošenje stajnjaka nakon sadnje nije preporučeno

Možda će nešto više dušika biti potrebno lakšim, a manje na težim tlima. Unošenje stajnjaka nakon sadnje se ne preporuča, a ako se koristi, treba biti kompostirano. Zbog boljeg usvajanja preporuča se primjena dušičnih gnojiva u dva navrata i to u vrijeme pupanja i 6 tjedana nakon toga.

Gnojidbu treba izbjegavati krajem ljeta jer se tako stimulira prirast i biljka postaje osjetljivija tijekom zime. Gnojidba u jesen je obično nepotrebna jer dolazi do demineralizacije prije nego što biljka upije mineralna gnojiva.

Nedostatak ostalih hraniva

Ako analiza pokaže da nedostaje ostalih hraniva, to se može nadoknaditi na različite načine. Fosfor se može unijeti kompleksnim gnojivima ili samostalno kroz diamonijev-fosfat, koncentrat superfosfata, mono-amonij fosfata i superfosfata. Gnojiva koja sadrže samo fosfor se mogu primjenjivati bilo kada, dok ona koja sadrže i dušik treba tretirati kao dušična gnojiva.

U slučaju nedostatka kalija treba primijeniti kalijev sulfat u bilo kojem periodu godine. Preporuča se izbjegavanje kalijevog klorida jer je borovnica osjetljiva na kloride. Za nedostatak magnezija koristi se kalcij-magnezij sulfat ili dolomitski vapnenac, ali ako je pH tla ispod 4,5.

Gnojidba pomoću sustava za navodnjavanje

Kada krene vegetacija i potreba za navodnjavanjem, preporučuje se borovnice gnojiti vodotopivim gnojivima, sve do završetka ljeta. Međutim, u ovom procesu treba uzeti u obzir kada je u pitanju intenzitet fotosinteze i fizioloških procesa u biljci koji se razlikuju ovisno i o klimatskim uvjetima. Period i način prihrane ovise o tome radi li se o ranoj ili kasnoj sorti jer biljke ne prolaze u isto vrijeme kroz iste fenofaze.

Važno je da sustav navodnjavanja pravilno funkcionira i da sve biljke primaju istu količinu vode jer će u suprotnom neke biljke dobiti više gnojiva nego što im je potrebno, a neke manje.

Za pravilnu gnojidbu važno je pratiti fenofazu biljaka

Zapravo, ne postoji kalendarski određena gnojidba već treba pratiti fenofazu biljke, a odabir gnojiva, količina i termin gnojidbe ovisi o sezoni. Radi toga je bitno pratiti nasad borovnica kako bi se u pravo vrijeme i na dobar način primijenila.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Sinonim: črnica, kupinjača, crna jagoda | Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Kod nas u RH raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u... Više [+]

Tagovi

Borovnica Uzgoj borovnice Gnojidba Gnojidba borovnice Bobičasto voće Fenofaza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]