Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maline
  • 04.08.2018. 10:30

Dvogodišnja malina - agrotehničke, pomotehničke i mjere zaštite u nasadima maline nakon berbe

Sorte dvogodišnje maline plodonose, uglavnom, od sredine lipnja do sredine srpnja. Plodonose na izdanku starom dvije godine. Otud i naziv "dvogodišnja malina“.

Foto: Bekir Dolić
  • 683
  • 31
  • 0

Berba sorti dvogodišnje (rane, jednorodne) maline završava od sredine srpnja mjeseca pa do kraja istog. Kao i kod ostalih biljnih vrsta, bitno je sagledati prošlogodišnje, kao i ovogodišnje vremenske pojave, kako bi izanalizirali iz svih tih okolnosti s kakvim daljnim problemima ili fiziološkim specifičnostima ćemo se susresti, kako pripremiti usjev za to, koje agrotehničke, pomotehničke ili mjere zaštite upotrijebiti.

Dok traje berba, već se treba baviti njegom izdanaka

Sorte dvogodišnje maline plodonose, uglavnom, od sredine mjeseca lipnja do sredine mjeseca srpnja. Plodonose na izdanku starom dvije godine. Otud i naziv "dvogodišnja malina". Sinonim "jednoroda" je nastao zbog toga što isti izdanak rađa jedan put, dok se kod jednogodišnje maline koristi sinonim "dvoroda" jer se ona može uzgajati ciljano da isti izdanak jedne godine rađa na gornjim dijelovima, a naredne godine u donjim dijelovima svojih razgranjenja.

Dok je u tijeku berba dvogodišnje maline, već se bavimo njegom mladih izdanaka koje ćemo iduće godine koristiti za plodonošenje odnosno berbu. Mladi izdanci se s početka vegetacije uklanjaju iz osnove (ožujak, travanj prva polovica svibnja). Uklanjaju se organizirano u više navrata tako da se pravovremeno termin uklanjanja istih podudari s nekim od termina zaštite sistemskim fungicidima prije berbe (koji su već predviđeni programom zaštite za dotičnu parcelu) kako bi se spriječilo prodiranje spora, kolonija ili čestica gljivičnih, bakterijskih ili virusnih bolesti kroz formirane rane pomotehničkim mjerama.

Sve ovisi o vremenskim uvjetima

Negdje sredinom mjeseca svibnja trebalo bi utvrditi stanje mladih izdanaka u nasadu te, u normalnim vremenskim uvjetima (kakve nismo imali prošle godine, i ovaj šablonski način selekcije bi bio pogrešan), treba odstraniti izdanke koji su viši od propisno postavljene prve žice na koju je postavljen i sustav za navodnjavanje. Takvi izdanci bi bili prestari te bi iduće godine imali takav problem gdje bi periferija izdanka otišla daleko iznad treće žice, odnosno bio bi odstranjen onaj dio izdanka koji ima najmanji razmak između rodnih grana.

Cilj pravilne selekcije mladih izdanaka za narednu sezonu berbe maline je što više rodnih grančica po izdanku što nam omogućuje da samom pomotehničkom mjerom povećamo prinose ploda po jedinici površine.

Lako dolazi do zabune kod selekcije

Kod selekcije mladih izdanaka treba paziti na to da se ne odabiru izdanci koji rastu iz pupoljka dvogodišnjeg izdanka koji je pokriven zemljom. Ovdje može lako doći do zabune i na taj način bi se samo bespotrebno trošila hranjiva iz zemljišta jer će ovakav izdanak naredne sezone plodonositi previše rano kada uopće nema organiziranog otkupa od strane otkupljivača. Takvi izdanci i remete samu fiziologiju biljke.

Kako su tema članka mjere koje poduzimamo u nasadu nakon berbe, vratit ćemo se tome.

Berba završava sredinom srpnja i već tada trebamo odraditi uvid u stanje mladih izdanaka, njihovu kondiciju kao i stanje cijelog nasada. Mogu se primjetiti znakovi različitih bolesti, znakovi nekih nametnika, spuštanje razine zemljišta iznad razine korijenovog vrata, narušena struktura humaka (gredica) i slično.

Uklonjene izdanke i lišće iznijeti iz parcele

Početkom kolovoza vrši se uklanjanje starih izdanaka koji su završili s plodonošenjem. Uklanjanju se čistim i dezinficiranim alatom. Tehnika reza pod kutom od 45 stupnjeva omogućuje da naredne padaline ne zaustavljaju vlažnost na orezanom mjestu te se na taj način smanjuje mogućnost obolijevanja izdanaka. Uklonjene izdanke treba iznijeti iz parcele, kao i otpalo lišće te ostale ostatke biljaka unutar i van radnog prostora. Ovi uklonjeni dijelovi izdanaka se moraju spaliti van parcele.

Nakon toga pred nama stoje zeleni jednogodišnji izdanci među kojima možemo jasno razabrati one najbolje i njih koristimo za sljedeću sezonu. Kod sorti poput Vilameta i Fertodija ostavlja se 10-13 izdanaka po metru dužnom pravilno raspoređenih tako da svaki ima svoj prostor unutar jednog dužnog metra rednog prostora. Koristit će se 10 izdanaka za plodonošenje, a preostala 3 se ostavljaju za rezervu ukoliko bi neki od ovih 10 smrznuo, slomio se, bivao napadnut od strane oboljenja ili štetnika. Kod sorti Tulamin, Miker i sličnih ostavlja se nekoliko izdanaka manje.

Odabrani izdanci se privezuju na naslon i ostaju privezani do početka prosinca.

Zaštita od štetnika i prihrana nasada

Nakon privezivanja izdanka vrši se zaštita fungicidima na bazi azoksistrobina, fosetil-aluminija ili kaptana uz dodatak nekog sistemskog insekticida ili s njim naknadno. Na ovaj način će se suzbiti određena gljivična oboljenja poput: didimele, antraknoze, smeđe pjegovosti lista maline, pepelnice i slično. Ali i insekti poput: muhe galice, prstenara, lisnih ušiju itd.

U ljetnom periodu nasade dvogodišnjeg kultivara (sorte) maline, a pogotovo mlade izdanke, naseljavaju i grinje. One su jako štetne. Od kemijskih mjera značajna je kurativna zaštita akaricidima poput: Vertimec, Abastate, Akaristiop, Romectin, Tinamex, Masai i slični. Dodaje se i okvašivač kako bi akaricid imao što bolji kontakti efekt budući da grinje nastanjuju naličje lista. Prevetivno se dobro pokazao akaricid Envidor.

U mjesecu listopadu može se odraditi prihrana mineralnim gnojivom formulacije tipa omjera 7:20:30 ili 7:21:21 u količini od 250 kg/ha kao i stajnjakom u količini od 20 t/ha.

U studeno se vrši zaštita jakim fungicidima na bazi bakra, nakon što otpadne list s mladih izdanaka. Na ovaj način se eliminiraju svi preostali oblici organizama koji izazivaju bolesti biljaka u nasadu dvogodišnjih sorti maline. Najčešće se koriste: Nordox, Cuprablau Z i sl.

Početkom prosinca se raspuštaju izdanci s naslona tako da snijeg obavi funkciju toplinskog izolatora za izdanke.


Tagovi

Maline Mjere zaštite Berba Sorte maline Zasadi


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inženjer opće poljoprivrede, radi na terenu, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dolaze prvi plodovi 🥰🥒💚 uspješno se izborili s mrmcima 💪