Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekordan urod šljive
  • 06.09.2018. 12:00

Dragan Šop: Šljive prerodile pa u šljivar ne možemo tresačem - brat ćemo ručno

Dragan Šop mladi je čovjek iz Ličkog Osika, naselja nedaleko Gospića, koji se u posljednjih 12 godina bavi voćarstvom. Pod nasadom ima oko 550 šljiva, 120 trešanja i 7.000 četvornih metara površine pod malinama.

Foto: Milan Tomašević
  • 3.269
  • 233
  • 0

Mladi voćar iz Ličkog Osika, Dragan Šop, ove godine "uživa" u rekordnom urodu šljive. Pokoju će kilu šljiva prodati na kućnom pragu, domaćim ljudima, prolaznicima za pekmez na primjer. No glavnina uroda, a očekuje oko 25 tona prekrasnog plavog ploda ide u, još početkom godine dogovorenu prodaju jednoj manjoj domaćoj tvrtki.

Iako je bilo trenutaka kada se pitao što mu je ovo trebalo, nikada nije odustao. Dragan planira graditi i svoj pogon za preradu šljiva i širiti površine pod ovim voćem. 

"Razmišljao sam o odustajanju prošle godine kada se dogodio mraz i sto postotna šteta. To je bio problem. Prvih su godina i kupci bili "čudni". I to je bio problem. No, preživjeli smo, nadam se da će biti bolje", odgovara nam Dragan Šop na pitanje razmišlja li i je li razmišljao o prestanku bavljenja voćarstvom.

Očekuje 25 tona Čačanke rodne

Kao što smo već rekli, Dragan se voćarstvom bavi od 2006. godine. Ima oko 550 stabala šljiva, Čačanke rodne, oko 120 stabala trešanja te 7.000 četvornih metara površine pod malinama. Šljiva mu je dala rekordan urod pa na pojedinim voćkama ima i štete zbog lomljenja grana. Nada se da u narednih tjedan dana neće biti nekakvog nevremena tako da bi se mogla odraditi i berba. 

Neke su grane popucale od težine 

"Mehanizacija nam je uglavnom ručna jer šljive su prerodile pa mehanizacija, odnosno tresač ne može ni ući unutra", kaže nam Dragan koji u svom šljivaru očekuje oko 25 tona šljive. Otkup cijeloga uroda dogovorio je još početkom ove godine s jednom tvrtkom. 

Cijena? 3 kune po kilogramu

"Jednostavnije je prodati ovako sve jer je par godina bilo minusa, treba riješiti te financijske nedostatke. Inače, bilo bi bolje ići u preradu. Nadam se da će tako biti već iduće godine kada planiram i sam napraviti pogon za preradu", najavljuje Šop te dodaje: "Išao je nekada Bog po zemlji, voćarstvo je bilo hobi, no sada je to glavni dio prihoda. Kredite nisam koristio, a poticaji su minimalni", govori Dragan koji smatra da bi se i u voćarstvu trebalo poticati po kilogramu uroda

Šljive su mu u veleprodaji, no poneka će kuna izići i iz maloprodaje. Netko navrati po pokoju kilu šljiva za pekmez. Pitamo ga je li cijena tajna, kaže nije, bit će oko 3 kune po kilogramu. "Ovisi o količini šećera i o suhoj tvari, pa cijena varira oko 10- 15%", ističe on.

Trešnje su malo zakazale ove godine, posljedica je to i lanjske suše, maline su išle dobro. Dragan Šop nije od onih koji bi smanjivali i gasili proizvodnju. U planu mu je širenje površina šljive i maline. On nije u voćarstvo ušao da bi na brzinu zaradio, da bi živio od poticaja. On je uložio svoje novce da bi radio nešto što voli. A priroda i šljiva vratili su mu tu ljubav obilnim urodom.


Fotoprilog


Tagovi

Dragan Šop Urod šljive Rekord Lički Osik Čačanka rodna


Autor

Milan Tomašević

Više [+]

Milan je od 2000. godine u novinarstvu. Do 2016. radio je na Hrvatskom radiju - Radio Gospić. Nakon toga pokreće vlastiti internetski portal Lika-express, gdje želi promovirati male uspješne ljude sa svakodnevnim uspjesima i problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]