Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ribiza
  • 21.09.2015. 15:00

Dobra perspektiva u uzgoju ribiza

U odnosu na ostalo jagodičasto voće, podizanje nasada ribiza zahtjeva manja ulaganja. Ukoliko se odlučite za ovaj uzgoj, jesen je pravo vrijeme za sadnju.

  • 589
  • 53
  • 0

Iako su cijene plodova ribiza na tržištu stimulativne za proizvođače, posebno za plasman u svježem stanju, njihova proizvodnja daleko zaostaje za malinom, jagodom i kupinom.

Glavne karakteristike, ili bolje reći prednosti ove kulture su - rano stupanje na rod (već u drugoj godini), redovna rodnost, lako razmnožavanje, jednostavan uzgoj, visoka kvaliteta i hranljiva vrijednost plodova.

Crvena ribizla
Crveni ribiz

Ribiz se može saditi u jesen, poslije opadanja lišća pa do buđenja vegetacije u proljeće, ali je rana jesenja sadnja najbolja i najpreporučljivija. Sadnja se može obaviti po sistemu žbuna, živice, špalira ili stablašice. Najčešći vid komercijalne proizvodnje je sustav živice, zato što dozvoljava veći broj sadnica po jedinici površine, nasad se lakše obrađuje, a zaštita od bolesti i štetočina je jednostavnija.

Redovan i obilan urod bez posebnih uvjeta njege

Ribiz sazreva u lipnju i srpnju, što ovisi o sorti. Najbolje vrijeme za berbu plodova je razdoblje prije punog zrenja, prije nego što će plod dobiti najtamniju boju i pokazati znakove omekšavanja. Na taj način plodovi će imati bolju trajnost od onih koji su potpuno zreli ili prezreli u vrijeme berbe. Plodovi crnog ribiza se mogu brati uz korištenje mehanizacije, za razliku od crvenog, koja ima osjetljivu pokožicu pa mehanizirano branje za posljedicu ima oštećenje plodova i nije preporučljivo.

Ribizu pogoduju osunčani i blago strmi tereni

Ribiz najbolje uspjeva u krajevima s prohladnim ljetima, velikom količinama padalina i visokom vlažnošću zraka, na brdskoplaninskim područijma (od 600 do 800 metara nadmorske visine), pod uvjetom da je dobro osvjetljena i zaštićena od vjetrova.

Otporna je na niske zimske temperature. Odgovaraju joj tereni s blagim nagibom, jer tu ne dolazi do ispiranja zemljišta, a hladan zrak i višak vode odlaze u niže dijelove. Najviši prinosi se postižu na lakšim, rastresitijim i kiselijim zemljištima.

Širok asortiman sorti

Razne vrste ribizle
Razne sorte ribiza

Najpoznatije sorte crnog ribiza su: Ben Connan, Ben Lomond, Ben Navis, Ben Sarek, Titanija, Tiben. U odnosu na rasprostranjenost površina pod crnim ribizom, uzgoj crvenog ribiza u svijetu je znatno skromnije.

Najrasprostranjenije crvene sorte su: Glorie De Sablons, Hron, Jonkheer van Tets, Pink Champagne, Primus, Red Lake, Red Start, Rovada.

Od bijelih sorti najčešće su: Blanka, White Imperial, White Pearl.

Upotreba od prehrambene do farmaceutske industrije

Zbog ukusnog okusa, plodovi crvenog i bijelog ribiza koriste se za jelo u svežem stanju, dok je crni uglavnom namijenjen za zamrzavanje i preradu. Ovisno o vrsti, koriste se za proizvodnju sokova, sirupa, voćnih koncentrata, vina, marmelada, džemova, voćnih jogurta, želea. Također, zbog povoljnog uticaja na zdravlje, ribiz je svoju primjenu pronašao i u tradicionalnoj medicini i farmaceutskoj industriji.

Najveći svjetski proizvođači su Poljska, Njemačka, Rusija, Slovačka, Nizozemska, Belgija, Francuska, Velika Britanija i Mađarska.


Tagovi

Prinos ribiza Crni ribiz Crveni ribiz Bijeli ribiz Sorte ribiza


Autorica

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]