Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćnjaka
  • 16.10.2008.

Borba protiv mraza

  • 10.008
  • 445
  • 0

Zadnji niz godina naročito velike štete, pa i kompletno uništenje nasada zabilježene su kod jabuka, marelica i breskvi.

Mraz nastaje sublimacijom vodene pare na ohlađenim predmetima kad je temperatura rosišta ispod ništice.

Borba orošavanjem

Moramo znati da do pojave mraza dolazi na više načina. Mraz nastaje advekcijom, radijacijom ili istodobno radijacijom i advekcijom.

Advekcijski mraz nastaje zbog prodora hladna zraka, zadrži se i po nekoliko dana, a uz to prekrije veliko područje. Upravo zbog navedenog, zaštita je biljaka od spomenuta mraza vrlo teška. Jedini mogući način koji se u praksi do sada pokazao djelotvornim jest orošavanje.

Radijacijski mraz nastaje kad je tijekom noći vrlo intenzivno hlađenje tla i prizemna sloja zraka. U najnižim dijelovima nekoga kraja, a zbog spuštanja ohlađena zraka niz obronke nastaju takozvana jezera hladnog zraka pa po kotlinama, dolinama, uvalama i nizinama nastaju štete izazvane mrazom.

Protiv tako nastala mraza boriti se možemo orošavanjem, dimljenjem, pa i miješanjem zraka.
Dimljenje se u praksi pokazalo vrlo djelotvornim, ali samo kad je dim bio dovoljno težak. Pored tih načina, biljke od mraza možemo zaštititi i prekrivanjem.

Opasnost od pojave mraza bit će znatno manja blizu većih vodenih površina, iznad neobrađena tla, a i na južnim obroncima. I o tim okolnostima moramo viditi računa prilikom planiranja sadnji voćaka i vinove loze.

Nužno je da se svaki voćar upozna sa tehnologijom orošavanja, dimljenja i prekrivanja biljki, te da se pravovremeno ulaže u tehnolgiju zaštite od mraza, jer u protivnom mraz će vrlo vjerojatno, prepoloviti ili u potpunosti uništiti očekivani urod, što predstavlja veću štetu od troškova ulaganja u tehnologiju zaštite od mraza. Efikasan sustav borbe protiv mraza u Hrvatskoj distribuira tvrtka Agra d.o.o. iz Čakovca koja se nalazi na adresi dr. Ivana Novaka 1. Na njihov web stranici agra.hr možete pročitati više o toj opremi, a mi donosimo dio tekstova.

LAZO FROSTBUSTER se sastoji od plinske turbine koja zagrijava zrak. Ovaj vrlo jednostavni gorionik je preuzet iz avionske industrije. Suprotno od primjene kod aviona, on u ovom slučaju može razvijati toplinu prema našim potrebama. U slučaju FROSTBUSTERA, turbinu pokreće traktor preko kardana sa max. 540 o/min.

Traktor mora imati min. 55 ks. Turbina nam služi za disperziju vrućeg zraka po parceli. Maksimalna disperzija toplog zraka je 150 metara u širinu. Jednostavnost ovog sistema omogućava nam stroj vrhunskih osobina, ekonomičan i potpuno siguran u radu. Potrošnja plina (propan) iznosi 30-40 kg na sat. Vrlo je važno razumjeti da radijacijski mraz hladi zrak ispuštanjem energije. U osnovi je to isti princip kao i plinski plamenik na kojem grijemo vodu ili zrak oslobađanjem energije. Radijacija se zbiva konstantno. Želimo li malo ohladiti vodu, u nju stavimo nekoliko kocki leda. Prema tome, mi možemo spriječiti hlađenje zraka konstantnim dodavanjem toplog zraka.

Temperatura raste za 2 stupnja kod svakog prolaza

Uglavnom, frostbuster miješa određenu količinu zraka i poliježe ga po tlu. Vrući zrak koji izlazi iz frostbustera ima temperaturu 80-100 st. C na izlazu iz turbine. Na razmaku od 1 m od stroja je temperatura 20 st. C. Dakle, nema opasnosti od oštećivanja biljaka. Topli zrak se nakon izlaza penje na oko 10 metara visine i stvara neku vrstu zračnih vratiju. Za sprječavanje radijacije vrlo je važno da stroj počinje raditi na +0,5 C. Površina koju možete zaštititi od mraza varira s obzirom na položaj i oblik parcele. Mnogo je lakše zaštititi pravilno oblikovanu parcelu nego parcelu sa mnogo kutova. Prije rada sa strojem potrebno je isplanirati i označiti si put kojim se vozi sa strojem.

Razmak između prohoda strojem ne smije biti veći od 140 metara, on je obično 70-60 metara. Vrlo je važno da se svakih 8-10 minuta vratite na istu točku sa koje ste krenuli; dakle jedan prolaz po voćnjaku ne smije biti duži od 10 minuta. Maksimalna dozvoljena brzina vožnje je 8 km/h. Tijekom svakog prolaza temperatura poraste za 2 C, a nakon toga polako pada. Posljedica toga je da temperatura nekad padne i ispod 0 C, no bez obzira na to, ako ta situacija ne traje duže od 10 minuta, nema štete na biljci. Stroj radi savršeno na temperaturama do - 5,5 C (dokazano u Belgiji ),a rezultati istraživanja u USA ukazuju da se zaštita od mraza uspješno provodi do -7 C. Testiranja nam govore i to da stroj dostiže svoj optimum nakon 1 sat rada.

Stroj se uspješno primjenjuje u SAD-u od 1997 godine. Rezultate rada stroja pratio je Davidsov institut iz Kalifornije. Istraživanja u Europi radio je PCF iz Gorsema (Belgija) na čelu sa Tomom Dekersom. Frostbuster je dobio nagradu u Južnoj Americi za idealnu zaštitu od mraza. Lazo Europa ima ekskluzivno pravo proizvodnje i prodaje strojeva za Europu, Kanadu i Južnu Afriku. Lazo Europe je razvio sasvim novi stroj za potrebe svog tržišta. Razvijen je potpuno novi način zaštite od buke i sigurnonosni sistem.

Autor: F.SAUER


Tagovi

Zaštita voćnjaka Voćarstvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Po uzoru na europske kolege i poljoprivrednici iz susjedne Slovenije izašli su traktorima na ulice. Kako pišu tamošnji mediji, zauzeli su parkirališta i nogostupe celjskog sajmišta i to u vrijeme kada se održava sajam Agritech 2024. Na pros... Više [+]