Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oblačinska višnja
  • 19.06.2021. 09:00
  • Vukovarsko-srijemska, Tovarnik

Berba višanja: Zbog specifične godine urod manji, ali kvaliteta odlična

Imaju krupnoću, dobro su se nalile, a cijena je inače od 2,60 do tri kune za kilogram i zbog ovogodišnje kvalitete bit će svakako nešto i viša, kaže nam Miroslav Knežević.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 500
  • 85
  • 0

"Naša je želja da imamo sezonskog voća i povrća za lokalnu sredinu, ali i posla za sezonce“, ističe Miroslav Knežević govoreći o proizvodnji povrća i voća u Agro-Tovarnik d.o.o.

Zaštitne mreže, navodnjavanje, prskanje, rezidba sve su to novi poslovi i drugačija ulaganja za nekoga tko je poznat po ratarskoj proizvodnji. Stignete li u Tovarnik odmah na ulazu primjećujete lijepi višnjik. Nasad oblačinske višnje podignut je 2004. godine na površini od 30 hektara.

Radi se o industrijskoj višnji. Cvate srednje rano, samooplodna je, rodi obilato i redovito. Plodovi su tamnocrvene boje, meso je slatkasto - kiselo i aromatično. Izvrsna sorta za preradu koja dozrijeva oko 25 lipnja, otporna je na bolesti i tolerantna na loša tla kao i na kasne mrazeve i sušu.

U berbi angažirano 28 radnika 

Svaki dan u berbi imaju 28 radnika u dvije smjene, a dnevno za partnera tvrtku Hlad iz Slavonskog Broda odlaze dva kamiona višanja. "Oblačinska nam daje od 10 do 12 tona uroda po hektaru, ali ove godine će biti nešto manje. Devet do deset tona po hektaru zbog specifičnosti ove godine, ali plod je odličan", otkriva Knežević.

Ima, dodaje, krupnoću, dobro su se nalile, a cijena je inače od 2,60 do tri kune za kilogram i zbog ovogodišnje kvalitete bit će svakako nešto i viša. U berbi koja se ove godine poklopila sa žetvom ječma, koriste dva tresača koja su se pokazala jako dobrim jer trese upravo onoliko koliko treba, a da ne razdrma stablo previše.

Nasad u Tovarniku podignut je još 2004. godine 

Naš sugovornik ističe da za mnoge poslove kao što su rezidba mogu koristiti ljude koji su tijekom zime slobodni od poslova u ratarstvu. Inače, Agro-Tovarnik d.o.o. ima i 20 hektara krušaka sorte abata. Porijeklom je talijanska, a rasprostranjena po svijetu jer je dobro prihvaća tržište i spada među vrlo kvalitetne sorte.

"No, uzgoj krušaka je ipak zahtjevnija proizvodnja od višanja, traži mnogo više posla u zaštiti, a uz to ove godine su dosta izmrzle. Ali, prvi nam je cilj da imamo posla za ljude", ističe sugovornik za voćnjak u kojem imaju na jednom dijelu i zaštitne mreže kao i navodnjavanje kap po kap. Osvrnuo se i na proizvodnju povrća. Uzgajaju rajčicu i papriku u tri velika plastenika, dok na vanjskoj proizvodnji imaju luk, krumpir, kupus i cvjetaču.


Fotoprilog


Tagovi

Oblačinska višnja Berba višnje Miroslav Knežević Sezonski radnici


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]