• Zaštita voćaka
  • 05.11.2018. 15:00

Bakterijski rak koštičavog voća

Visoke temperature u rujnu i listopadu mogu biti vrlo opasne za koštičave voćke, naročito šljivu i breskvu. Najčešća bolest u ovom razdoblju je bakterijski rak koštičavog voća, destruktivna bolest, koja može dovesti do sušenja i propadanja stabala.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.025
  • 47
  • 0

Uzročnici bakterijskog raka koštičavog voća su bakterije Pseudomonas syringae pv. syringae i Psyringae pv. morsprunorum. Osim šljiva i breskvi bolest napada i višnju, trešnju i marelicu.

Simptomi bolesti

Ovo je bolest na koju voćari moraju obratiti pažnju, posebice posljednjih godina kada, zbog visokih temperatura tijekom jeseni i zime, dolazi do čestih smjena toplog i hladnog vremena, što dovodi do širenja i skupljanja kore debla, a na kraju i njenog pucanja. To se događa zbog aktivnosti kambija, tvornog biljnog tkiva. Nakon pucanja kore dolazi do prodora bakterije i širenja u unutrašnjost stabla, zbog čega provodni sustavi debla dobivaju tamnu boju, što se najbolje vidi kada se odstrani površinski sloj kore.

Bakterije u stabla prodiru i preko rana ili ožiljaka nastalih nakon opadanja lista, zatim pupova i cvjetova. Na deblu i granama pojavljuju se nekrotične pjege, najčešće krajem proljeća i početkom ljeta koje dobivaju tamnoljubičastu boju, a kad se spoje, naročito kod mlađih stabala, mogu dovesti do sušenja grana i cijelih stabala. Napadnuti su i cvjetovi, pupoljci, listovi i plodovi, tj. dolazi do sušenja cvjetova i pupoljaka kao i šupljikavosti listova koji, na kraju vegetacije, dobivaju tamnu boju i ne otpadaju s grana, dok plodovi postanu ljubičasti i smežurani. Ispod ispucale kore dolazi do nakupljanja bjeličastih kolonija gljiva i lučenja smole.

Budući da koštičavo voće slabije podnosi niske temperature tijekom zime od jabučastog voća, a ranije kreće s vegetacijom, do češćih zaraza dolazi upravo u tim godinama, kada biljke doživljavaju stres. Bakterijama najviše odgovaraju temperature oko 15 °C. Ako se voćari obrane u proljeće, male su šanse da će do širenja bolesti doći tijekom ljeta jer visoke temperature ne odgovaraju razvoju bakterija. Zato je važno obratiti pažnju i pregledati stabla već od kraja rujna, a posebice u listopadu, koji je posljednjih godina sve topliji.

Biljke su zbunjene. Vrijeme više odgovara proljeću zbog čega se biljka ne priprema za zimsko mirovanje i ne završava nakupljanje hranjivih tvari u korijenu. Svjedoci smo da je i ove godine došlo do novog listanja i cvjetanja koštičavog voća, naročito šljiva.

Kako spriječiti pojavu bolesti i koje su mjere borbe?

Budući da se klima mijenja i temperature su sve više potrebno je ranije obaviti krečenje stabala, već u listopadu, jer vapno odbija sunčeve zrake i koliko-toliko usporava kretanje sokova u biljkama. Sigurno će kora manje pucati, a imajući u vidu da je vapno dobar dezinficijens, neće dolaziti do nakupljanja kolonija gljivica na deblima. U manjim dozama vapno se može upotrijebiti i za tretman kompletnih stabala da ne bi došlo do paleži pupoljaka.

Zaražene grane moraju se odstraniti, a rezovi premazati kalemarskim voskom ili pastama za zarastanje rana. Osim krečenja, obavezno je izvršiti tretman bakrenim preparatima i to kada počne opadanje listova jer bakterije prodiru i kroz ožiljke nastale na mjestu kontakta lisne plojke s pupom. Drugi tretman obavlja se tijekom zime, kada potpuno opadne list i u proljeće, pred početak vegetacije.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Pročitaj više »

Tagovi

Bakterijski rak Šljiva Krečenje stabala Kambij


Autor

Bojan Kecman

Dipl.inž. poljoprivrede Bojan Kecman specijaliziran je za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.