Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatna žutica
  • 18.08.2018. 10:30

Zlatna žutica vinove loze može se dobro kontrolirati kombinacijom mjera

Često se u medijima čuje da je zlatna žutica bolest protiv koje nema lijeka. To je izjava koliko netočna, toliko i opasna, jer često služi kao izgovor za nepoduzimanje mjera. Iako protiv ove bolesti ne postoji sredstvo za direktno suzbijanje, ona se jako dobro kontrolira kombinacijom mjera.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic
  • 1.668
  • 128
  • 0

O zlatnoj žutici vinove loze puno se piše i govori u zadnjih desetak godina, od kad su zlatna žutica i njen vektor, američki cvrčak, potvrđeni u Hrvatskoj. Zlatna žutica ima veliki epidemijski potencijal jer se vektor hrani isključivo na vrstama roda Vitis. 

Zakonski je zlatna žutica regulirana Naredbom o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 48/18), koja je do danas doživjela dvije izmjene, donesen je akcijski plan, a svake se godine objavljuje odluka o demarkiranim područjima. Naredbom su obveze posjednika u žarištima zaraze, sigurnosnim i nezaraženim područjima propisane vrlo jasno, informacija o zlatnoj žutici u medijima ne manjka, pa ipak se dogodilo sljedeće:

Slika 1: demarkirana područja određena odlukom iz 2014. godine

Slika 2: demarkirana područja određena odlukom iz 2018. godine

Prisutnost vektora  je 2015. godine bila potvrđena u Istri i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dok je 2017. njegova prisutnost potvrđena u cijelom kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali i na krajnjem jugu. Pogledamo li karte, vidjet ćemo da je najveća koncentracija demarkiranih područja u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske.  Zašto je tome tako? 

Primjer Koprivničko-križevačke županije

U županiji registrirano je 5.277 vinogradara, međutim, ukupna površina pod vinogradima je svega 540 ha. 5.221 vinograd ima površinu manju od jednog hektara, 31 vinograd ima površinu 1-2 hektara, 14 vinograda ima više od 2 hektara, 6 vinograda veće je od 3 hektara, 2 su vinograda iznad 5 hektara površine, dok 4 odnosno 6 hektara ima po jedan vinograd. Teško je procijeniti koliki je broj neregistriranih i zapuštenih vinograda. Pojedinci su napredovali do statusa profesionalnog proizvođača, ali je veliki dio njih okružen malim vinogradima, direktno rodnim hibridima i zapuštenim vinogradima, što ih stavlja u izuzetno nepovoljnu situaciju u borbi protiv žutica vinove loze.

Mjere kojima se suzbijaju žutice vinove loze i sprječava njihovo širenje

Često se u medijima čuje da je zlatna žutica bolest protiv koje nema lijeka. To je izjava koliko netočna, toliko i opasna, jer često služi kao izgovor za nepoduzimanje mjera. Iako protiv ove bolesti ne postoji sredstvo za direktno suzbijanje, ona se jako dobro kontrolira kombinacijom mjera:

  1. Tretiranje vektora u demarkiranom području
  2. Postavljanje žutih ploča, za utvrđivanje prisutnosti vektora, ali i uspješnosti tretiranja
  3. Krčenje zaraženih trsova, s korijenom, kako bi se uklonio izvor zaraze iz vinograda
  4. Privođenje kulturi ili krčenje zapuštenih vinograda, što znači trsova zajedno s korijenom, kako bi se uklonilo stanište vektora i izvor zaraze u okolici vinograda

Kako situacija izgleda u stvarnosti? Određeni dio vinogradara u demarkiranom području provodi redovita prskanja protiv vektora prema preporukama, dok drugi dio posjednika, osobito vlasnici vinograda zasađenih 'tudumom', ne provodi obavezna tretiranja. Isto tako manji dio vinogradara postavlja žute ploče i zna prepoznati vektora, dok drugi dio ili ne postavlja ploče, ili ih postavlja, ali ne prepoznaje vektora.

Ne prijavi susjeda, nastrada njegov vinograd

Jedan dio posjednika će iskrčiti svaki trs za koji posumnja da je zaražen zlatnom žuticom i obavijestiti svoje susjede ako su i kod njih primijetili isto. Neki će odrezati zaraženu granu, a ostaviti zaraženi trs, te tako omogućiti vrlo brzo širenje zaraze u vinogradu. Treći neće krčiti, iako na trsu nema grožđa. Česte su i situacije kada, da bi došlo do krčenja zapuštenih vinograda, ne žele prijaviti susjeda, nesređen je katastar i teško pronalaženje posjednika. Također, veliki je broj zapuštenih vinograda, lokalna zajednica oklijeva postupati, a trs se posiječe, umjesto izvadi s korijenom.

Iako postoje konkretna rješenja koja se mogu i trebaju poduzeti u suzbijanju zlatne žutice vinove loze, kao što je bolja edukacija posjednika, veći angažman lokalne zajednice, uređen katastar i slično, ono što je od najveće važnosti je svijest svakog vinogradara da je odgovoran kako za svoj vinograd, tako i za vinograde oko sebe, te da propuštanjem poduzimanja mjera čini štetu kako sebi tako i drugima. 


Tagovi

Zlatna žutica Vinograd Američki cvrčak Suzbijanje


Autorica

Irena Gregurec-Tomisa

Više [+]

Irena je diplomirana inženjerka agronomije. Trenutno polazi poslijediplomski doktorski studij na Agronomskom fakultetu u Zagrebu s područja zaštite bilja. Osobito je zanima vinogradarstvo i razvoj poljoprivrede, kao i priče uspješnih poljoprivrednih gospodarstava.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić