Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neven Vuina
  • 18.03.2017. 07:30

Vuina: Ne mogu nas zaustaviti jeftina uvozna vina

Neven Vuina prošao je put od elektromehaničara do uspješnog i nagrađivanog vinara!

  • 4.317
  • 496
  • 0

S obzirom na to da kulturološko naslijeđe uzgoja vinove loze seže u još daleku povijest te da su najstariji dokazi o spravljanju vina nađeni oko 5.000 godina prije Krista, vinogradarstvo je danas gospodarski značajna grana kojom se postiže visoka učinkovitost u području najvažnije gospodarske djelatnosti, poljoprivrede.

Da je tome tako, svjedoči i vinogradar Neven Vuina koji je nakon poslijeratne krize i smrti oca odlučio promijeniti profesiju i prehraniti obitelj uspješno se baveći vinogradarstvom i vinarstvom. Zahvaljujući tome, vino marljive obitelji Vuina danas se ispija i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Od elektromehaničara do uspješnog i nagrađivanog vinara

"Nekoć davno, bio sam elektromehaničar. Popravljao sam kućanske aparate i od toga živio, a onda je došao rat i izbio mi kruh iz ruku. Sve se manje isplatilo baviti popravcima. Umro mi je otac koji je bio vinogradar, a koji je vinogradarstvo naslijedio od svog oca, odnosno mog djeda. Nisam imao drugog izbora. Morao sam nastaviti njegovati obiteljsku tradiciju. Nisam mogao zapustiti 1,5 ha vinograda koji se prostiru na padinama zapadnog dijela Kozjaka.

Neven Vuina

Nisam mogao ostaviti obitelj bez kruh. Investirao sam financijska sredstva u lozne cijepove, armaturu i ostalo. Tako je sve krenulo. Nadam se da će se tradicija i nastaviti. Sretan sam što u ovo vrijeme krize poljoprivrede moja starija kćer studira vinarstvo u Poreču. To mi daje naznaku da tradicija naše obitelji neće izumrijeti", objašnjava Neven Vuina, koji je među prvima u Kaštelima predstavio kaštelanska vina te tako otvorio put na tržište i drugim kaštelanskim vinarima.

Bačve - osnovni inventar svakog podruma

Kako bi vino očuvao od bolesti i mana (koje nastaju kada u moštu, a poslije i u vinu nastanu promjene uzrokovane dodirom nezaštićenih kovinastih dijelova strojeva s moštom u tijeku prerade zbog otapanja kiselina mošta), Vuina održava najpogodniju temperaturu podruma koja oscilira ovisno o klimatskim uvjetima te revno brine o relativnoj vlažnosti zraka o kojoj ovisi hlapljenje vina, pojava gljivica i plijesni. Osim toga, tijekom godine u podrumu obavlja učestalu ventilaciju, a povremeno i dezinficira prostor.

"Možemo se podičiti osnovnim inventarom svakog podruma, odnosno drvenim bačvama čija starost doseže i 80 godina, a koje nam služe za odležavanje vina, nakon čega isto stavljamo u inox bačve gdje se odvija vrenje."

Vuina dovodi turiste iz Australije, Novog Zelanda pa čak i Skandinavije

"Zahvaljujući malom, ali iskorištenom prostoru, dovodimo turiste u podrum gdje im pružamo vinski doživljaj prilikom kojeg ispijaju tri vrste vina te dobivaju znakovite informacije o samoj tehnologiji proizvodnje. Dolaze nam gosti iz cijelog svijeta. Dičimo se tako turistima iz Australije, Novog Zelanda pa čak i Skandinavije koji uživaju u blagu našeg područja", priča Neven Vuina koji se osobito ponosi Kaštelanskom autohtonom sortom crnog grožđa, crljenak čija proizvodnja na godišnjoj razini doseže 4.000 litara.

30% proizvodnje plasira na tržište Europske unije

S obzirom na to da Vuina nije od onih koji sjede i kukaju kako je tržište u Republici Hrvatskoj sve gore i gore, posvetio se plasiranju svoga blaga na tržište Europske unije, a što mu je s obzirom na to da 30% proizvodnje izvozi, pošlo za rukom.

U vinogradu

"S ponosom mogu prozboriti o izvozu vina u zemlje Europske unije gdje moje blago postiže zamašno bolju cijenu nego u Hrvatskoj. Zahvaljujući dobrom poslovanju i još boljoj kvaliteti, mogu se podičiti i s unaprijed naručenim količinama kojima u ovo vrijeme ne mogu udovoljiti zbog stalnih mušterija u Hrvatskoj s kojima sam ostvario dugogodišnju suradnju. Ne mogu ih ostaviti bez vina. Ne bi bilo pošteno. Moraju i oni uživati u kapljicama kaštelanskog blaga.

Sretan sam, također, i čast mi je velika što sam uspio ostvariti suradnju i s ugostiteljskim objektima u koje plasiram 30% ukupne proizvodnje, a koji su za moje vino ostvarili dobitak od 500,00 kn", dodaje ovaj znakoviti proizvođač koji kada govorimo o ispijanju vina, dnevno popije 0,5dcl, a najdraže mu je vino Kaštelanske sorte Babice čiji postotak alkohola oscilira između 12 - 13%.

Prinosi 1,00-1,20 kg po trsu!

Kada govorimo o prinosima, isti se kod Vuine kreću oko 1,00-1,20 kg po trsu te na godišnjoj razini broje oko 3.000 kg zahvaljujući plodnoj zemlji. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, ovaj je gospodarstvenik prisiljen koristiti navodnjavanje prilikom kojega dodaje oko 20-30 litara vode svakom trsu. Kada govorimo o berbi koja se kod kaštelankog crljenka odvija krajem kolovoza i početkom rujna u ranim jutarnjim satima, Neven dobiva pomoć obitelji bez čije potpore ne bi postizao ni približne rezultate.

Iako nas muči nas nekontrolirani uvoz jeftinih vina, uspijemo sve prodati!

"Govorimo li o prodaji, domaća vina idu dobro, no muči nas nekontrolirani uvoz jeftinih vina koji unatoč nižoj cijeni, ne uspijevaju zakočiti razvoj naših. Okrunjeni smo brojnim nagradama, a naše bi vino sljubili uz dalmatinsku janjetinu."


Tagovi

Neven Vuina Kaštelansko vino Uzgoj vina Bbaica Podrumarstvo Turizam


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs