Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Andrej Prskalo
  • 07.09.2021. 10:25
  • Istarska, Mali Golji

Vratar, vinar, vinogradar: Andrej Prskalo odličan je golman, ali još bolji poljoprivrednik

Za logo svojih vina, vratar NK Rijeka, izabrao je boškarina jer ga podsjeća na djetinjstvo. Priča da je na imanju uvijek bilo i nekoliko krava, koza, ovaca, a i sam bi volio jednoga dana farmu oživjeti na sličan način.

Foto: Blanka Kufner
  • 5.558
  • 1.071
  • 1

"Nono ima 82 godine i svaki dan je u vinogradu gdje usput pazi i na 20-ak ovaca“, pokazuje na djeda dok započinjemo razgovor s Andrejem Prskalom, golmanom NK Rijeke koji se u budućnosti, osim u nogometu, vidi i u poljoprivredi. Djed ga je od malih nogu uvodio u razne poslove i uz njega je zavolio rad na zemlji. Od šeste godine je na traktoru i to ga, kaže, najviše opušta.

Danas on tu ljubav prenosi na sinove koji uživaju uz tatu u polju. "Ove godine smo posadili 700 sadnica batata, a njih dvojica su itekako bili od pomoći toga dana“, ističe ponosni otac. Dječaci nam kažu da, osim sadnje, vole brati rajčice i ostalo povrće. Inače, na zemlji najviše rade roditelji i djed, dok je Andrej više angažiran u promociji, ali uvijek kada ima vremena pridružuje im se. OPG je smješten u osami na rubu šume u istarskom selu Mali Golji, registriran je na djeda Vidas Ivana, a on je sunositelj.

Šogor Luka Košćak uskače znanjem i iskustvom

Povrće uzgajaju za vlastite potrebe, ako bude viška i prodaju. "Imamo krumpir, batat, rajčicu, papriku i ostalo. Maksimalno se trudimo slijediti principe bio uzgoja jer želimo zdrave namirnice i prave domaće okuse“, priča nam.

Dok smo prolazili prostranim imanjem, jedan od sinova je ubrao papriku i grickao je šećući kroz povrtnjak. Takva sloboda i sigurnost u potpuno zdravu hranu ne mogu se mjeriti novcem, smatra Prskalo. Dodaje da za prihranu koriste stajski gnoj, a na tretiranje kemijskim sredstvima niti ne pomišljaju.

Za ljubav prema poljoprivredi, "kriv" je nono Ivan

Najviše su orijentirani proizvodnji vina. Imaju oko 3.000 trsova, od bijelog grožđa samo malvaziju, a crnoga nekoliko različitih sorti: cabernet sauvignon, merlot, teran, tintura i od njih rade cuvee.

U vinarstvu mu je od velike pomoći šogor Luka Košćak iz Novog Marofa, enolog koji iza sebe ima preko 50 medalja s najznačajnijeg svjetskog ocjenjivanja vina (Decanter London). Radi u vinariji Kostanjevec, ali proizvodi i vlastita Košćak vina. "Nas dvojica smo oženili dvije sestre i sada tu činjenicu iskorištavam da ga nazovem kada imam kakvu nedoumicu“, smije se. Navodi da Luka uvijek spremno odgovara na sva njegova pitanja i još šogora smatra "najboljim učenikom jer sve sluša i napravi baš kako mu kaže“. 

Boškarin kao logo

Košćak pak tvrdi da su oni ravnopravni sugovornici. "Ja mu pomažem u smislu da pojedine tehnološke detalje odradi u potpunosti točno i u pravom trenutku, jer ponekad u samom procesu fermentacije treba reagirati doslovno u minuti”, govori i dodaje da mu je zadovoljstvo uskočiti, ali da najveće zasluge idu čitavoj obitelji jer bi sve zajedno, bez podrške koju si međusobno pružaju, bilo teško ostvarivo.

Prskalova obitelj se proizvodnjom grožđa i vina bavi dugo, ali do prije nekoliko godina taj pristup je bio klasično tradicionalan. To konkretno znači da se naglasak stavljao na obradu vinograda i proizvodnju grožđa (što svakako je preduvjet za proizvodnju visokokvalitetnih vina) dok su metode prerade i proizvodnje vina bile ‘starinske’. Podrazumijevale su primjerice duge, temperaturno nekontrolirane maceracije bijelog grožđa što je ponekad rezultiralo određenim manjkom svježine u vinima, doznajemo.

Andrej želi zadržati trag tradicije što se vidi po dizajnu etikete i nazivima vina. No, ono što je prepoznao kao potrebu mijenjati u svojim vinima je to da ona postanu svježija, lepršavija, sortno prepoznata”, kaže Košćak.

Boškarin, autohtono istarsko govedo, logo je Prskalovih vina 

Prskalo je za logo izabrao boškarina jer ga to podsjeća na djetinjstvo kada je njegova obitelj držala volove u prostoru gdje danas ima uređenu konobu. Priča da je uvijek bilo i nekoliko krava, koza, ovaca, a i sam bi volio jednoga dana farmu oživjeti na sličan način. Sve češće se bavi idejom povezivanja poljoprivrede i turizma te održivim razvojem. Prostora ima, govori, pa planira posaditi još 2-3 tisuće trsova i ozbiljnije se posvetiti proizvodnji vina.

Dvije linije, klasična i premium

Andrej i Luka su definirali željene rezultate i odlučili razvijati priču u dva pravca.

Prvi smjer je klasična linija koja obuhvaća svježa vina poput malvazije Kruljinka. Ove godine plan je proizvesti i jedan lagani, lepršavi rose provansalskog stila. "U tehnološkom smislu u tu liniju ulaze vina čije grožđe se bere nešto ranije radi zadržavanja dovoljno svježine i optimalne kiseline iz kojih se tijekom fermentacije oslobađaju primarne sortne arome. Radi se o pitkim vinima, nižih alkohola, vrlo kratko ili uopće nemaceriranima“, doznajemo.

Drugi smjer je razvoj premium linije koja zahtijeva drugačiji pristup u čitavom procesu njegovanja grožđa i vina. "Tu Andrej želi zadržati dašak tradicije, ali upotrijebiti nove tehnologije u proizvodnji“, kaže Košćak.

Proizvode se iz vinograda gdje je reducirani prinos grožđa koje je značajnije kasnije brano kako bi postiglo punu fenološku zrelost jer je samo takvo optimalno za procese dugih maceracija. Ideja je da u toj liniji ove godine naprave dva vina. Jednu bogatu, strukturiranu malvaziju sa korpulentnim tijelom i crveni cuvee od tri sorte (Pišurin): cab sauvignona, terana i merlota.

Uz bocu dobrog vina lakše teku razgovori o sportu

U premium liniji se radi o voluminoznim vinima, proizvedenim na vlastito uzgojenim kvascima čije dozrijevanje će trajati minimalno 15-20 mjeseci. U tehnološkom smislu to su vina koja odležavaju na finim talozima po godinu dana i prolaze procese spontane malolaktične fermentacije. “U nedostatku bolje hrvatske riječi, možemo ih nazvati terroirskim vinima jer su u potpunosti odraz tla, klime i drugih mikrolokalnih elemenata”, navodi vrsni enolog.

Vjeruje da nije potrebno isticati kako je Istra najznačajnija vinska regija u Hrvatskoj s time da je ipak fokus stavljen na zapadnu stranu poluotoka, dok se na istočnoj još uvijek nije pojavio veći broj vrhunskih vinara. "Andrejeva misija je i to na neki način promijeniti. Sorte koje ima u svom vinogradu su tipične za podneblje i to je nešto na čemu i dalje treba graditi priču. Malvazija i teran će zasigurno i u budućnosti zauzimati ključno mjesto u sortimentu u Istri“, nastavlja.

Bavi se i idejom povezivanja poljoprivrede i turizma te održivim razvojem

U trenucima zajedničkih druženja, šogori se dotiču i teme nogometa s time da u vinu češće pronalaze zajednički jezik jer je Luka ipak Dinamovac, smiju se. "Naša druženja u pravilu podrazumijevaju kušanje vina iz različitih dijelova svijeta. To je najbolji način da učimo o okusima, novim tehnologijama ili da možda modificiramo neka razmišljanja. I ovdje je Andrej, jednako kao i u poslu kojim se primarno bavi, izuzetno motiviran i uporan i vjerujem da će se u budućnosti profilirati kao vrlo značajan istarski vinar“, uvjeren je Košćak.

Kako je završio u nogometu, a toliko voli rad na zemlji?

"Tata je bio golman i prenio je na mene ljubav prema nogometu“, odgovara. Primjećuje da i njegovi sinovi imaju sve veću želju za istim sportom, makar ih on ne potiče u tom smjeru. "Htio sam ih upisati na karate, ali u zadnje vrijeme stalno k meni dolaze s loptom“, dodaje. Povjerava nam da je otac branio do 47. godine, a da bi ga on u tome volio nadmašiti. Prskalo je trenutno s 34 godine najstariji igrač u momčadi te se može pohvaliti i s najduljim stažem u NK Rijeka.

Otac Mirko je imao sreću trenirati ga cijeli kadetski staž. "Bili smo zajedno svaki trening kroz tri godine i to mi je nezaboravan period života“, navodi, ali priznaje da nije bilo lako kada je već sa 17 godina otišao od kuće. Inače, Andrej je jedinac i razdvajanje je posebno teško palo majci Davorki koja za njega kaže da je kao dijete bio dobar i dan-danas ostao takav.

"Bio je poslušan, volio nam je pomagati u vinogradu i to mu se zavuklo pod kožu. A ja sam bila uvijek stroga, možda i prestroga, ali danas mi nije žao“, priznaje. Njoj je, napomnje, najvažnije da bude zdrav, sretan i uspješan kao do sada.


Fotoprilog


Tagovi

Andrej Prskalo NK Rijeka Golman Poljoprivrednik Malvazija i teran Uzgoj povrća Logo boškarin


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."