Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuga
  • 07.10.2022. 09:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Vrgorac, Ploče, Pojezerje

Umjesto trganja - piljenje?! U vinogorju Pojezerje odvija se katastrofa

Umjesto berbe ili trganja kako ondje vole reći, grožđe ili ostaje neubrano ili se pilom režu trsovi. 

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
  • 2.510
  • 87
  • 0

U vinogorju Pojezerje odvija se katastrofa, doznali smo u razgovoru s proizvođačima mandarina koji su nas upozorili na tešku situaciju u kojoj su se našle njihove kolege - proizvođači grožđa. 

Otkupna cijena kilograma, tvrde, nikad poraznija, kreće se od 0,90 do 1,30 kuna, zbog čega mnogi odustaju od ovog uzgoja. Umjesto berbe ili trganja, u Polju Jezero, odnosno kako opisuju gradovi Vrgorac, Ploče i Općina Pojezerje, najvećem vinogorju u Hrvatskoj sa čak 10 milijuna loza, grožđe ili ostaje neubrano ili se pilom režu trsovi. 

Inače, prema službenoj podjeli hrvatskih vinogradarskih regija, podregija i vinogorja, bila bi riječ o vinogorju Neretva. 

"Žalosno je što se događa. Riječ je većinom o našoj autohtonoj sorti plavki koja daje vrhunska vina", kažu nam upozoravajući da sada vinogradarima prijeti ono što se njima dogodilo 2014. kada je zbog aneksije Krima EU uvela sankcije Rusiji, a Rusija zabranila uvoz. Nije se imalo gdje s mandarinama i mnogi su u očaju posjekli stabla. 

Nažalost, o ovoj teškoj situaciji nisu nam htjeli govoriti sami vinogradari, a do sugovornika su, kako piše i portal Rogotin.hr, teško došli i na samom terenu. 

"Ljutnja, ogorčenost, razočaranje, bijes, osjećaji su koji ih obuzimaju", opisuje ovaj portal. 

A što se dogodilo? Kako im je otkrio Zdenko Mateljak, jedan od većih proizvođača s ovoga područja, nekontroliran uvoz grožđa i raznih sorti vina sumnjivog porijekla koja se prodaju u našim trgovačkim centrima doveo je do nikad težih uvjeta prodaje.

"Ako se ova praksa nastavi u budućnosti, u idućim godinama može se očekivati postupno gašenje vinogradarstva na ovim prostorima. Žalosno je što nitko iz Ministarstva poljoprivrede, Dubrovačko – neretvanske županije ili Grada Ploča ništa ne poduzima“, rekao im je. 

Grožđe ostaje neubrano (Foto: Mate Ivić/arhiva AK) 

Podsjetimo, Jezero je krško polje koje se prostire kroz gradove Vrgorac i Ploče te Općinu Pojezerje. Zeleni dijamant, čest je opis kojim se opisuje ovo vinogorje, a kojem očito prijeti propast. 


Izvori

Rogotin.hr


Tagovi

Pojezerje Cijena grožđa Katastrofa Vađenje loze Odustali od berbe


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).