Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Marin Lučić
  • 21.01.2018. 09:00

Tko reže, taj i bere! Pozitivom i prinosima privlači turiste

"Treba imati na umu da većini gostiju zainteresiranih za turizam nije primarni cilj pasivni odmor uz dobru hranu i naravno, vino, već je naglasak upravo na doživljaju autentičnog kraja. To uključuje i sam nastup domaćina koji ne smije biti svakidašnji i već viđen.", priča Lučić.

Foto: Roberta Kljenak
  • 1.185
  • 118
  • 0

Iako uvijek ima onih koji nađu poneku zamjerku, možemo konstatirati da je hvaranin Marin Lučić postigao vlastiti maksimum u vinogradarstvu, vinarstvu i turizmu.

Upravo je on, uz pomoć rodnog kraja, na prekrasnom prostoru otoka Hvara, u čistoj, nezagađenoj prirodi razvio masovni turizam u okviru konobe Lučić, a sve zahvaljujući UNESCO-voj zaštiti poljoprivrednog zemljišta koje su izgradili stari Grci kada su kolonizirali prostor u 4. stoljeću prije Krista i 25.000 trsova koji su u njegovoj obitelji od davnina.

Iz tog se razloga dobro zna kamo se odlazi za vrijeme sezone. Poslovne tajne je Marin godinama dobro čuvao, a činilo se i da želi uspjeh učiniti još tajanstvenijim, stoga ga, ma kolika bila znatiželja premda drugim konobama, malo tko i od uglednijih domaćih ljudi zaobilazi.

Neumorni pozitivac

Popularnom ili masovnom turizmu koji je, isto tako razvijen i kod drugih pružatelja usluga u ugostiteljstvu, Marin konkurira dugoročnim odnosom između domaćina i turista koji za njega predstavlja vrijednosni sustav, identitetsku samopredodžbu i integraciju u društvo. Takvo ga stajalište i općenito svjetonazor čine onim što je u društvenom i kulturnom statusu, komunikaciji, ali i stvaralaštvu - neumorni pozitivac koji vječno nasmijava goste, čime ih privlači i zadržava.

"Treba imati na umu da većini gostiju zainteresiranih za turizam nije primarni cilj pasivni odmor uz dobru hranu i naravno, vino, već je naglasak upravo na doživljaju autentičnog kraja. To uključuje i sam nastup domaćina koji ne smije biti svakidašnji i već viđen.", priča.

Pozitivom i autohtonim vinima s otoka Hvara privlače turiste

“Generacijama se bavimo proizvodnjom vina i maslinovog ulja. Naše poljoprivredno dobro čine 3 ha pod autohtonim hvarskim sortama, odnosno Plavcem malim i Bogdanušom. Poučeni iskustvom, smatramo da najbolji vrhunski plavci nastaju na otoku Hvaru, a krasi ih tamno - rubinasta boja s modrim refleksom, lijepo razvijeni miris, te krepki i specifični okus.”, dodaje Marin koji je, kada govorimo o prinosima Plavca malog po trsu, istaknuo prosječnih 700 grama, te 4-5 kg ako govorimo o bijeloj autohtonoj hvarskoj sorti, Bogdanuši. Ista se, nekoć davno, zbog izuzetne kvalitete pila isključivo za vjerske praznike zbog čega danas i nosi takvo ime. Njezino se grožđe upotrebljava i za proizvodnju prošeka, uz miješanje s maraštinom i vugavom uz Plavac mali.

"Plavac Mali plasiramo u konobu zbog čega originalnim nastupom i pristupačnim cijenama privlačimo i zadržavamo turiste. Uzmemo li u obzir potrebnu količinu grožđa za litru vina, bitno je napomenuti da za 7.5 dcl vina izdvajamo kilogram Plavca malog, te za 1 l vina kilogram Bogdanuše", objašnjava Marin koji zadovoljavajuće prinose postiže zbog rezidbe koja pospješuje prinose, a vodi se starom vinogradarskom uzrečicom koja kazuje: "tko reže, taj i bere".

Unatoč sušnoj godini, zadovoljavajuće cijene po butelji

Premda ne koriste navodnjavanje zbog svojstva vinove loze da podnese život u sušnim razdobljima, na bijelim sortama imaju problema s bolestima i štetnicima, dok na crnim nemaju zbog tretiranja sa sumporom i prahom. Kao i mnoge druge poljoprivrednike, ove ih je godine pogodila suša, no usprkos vremenskim nepogodama, dohodovnost, iako slabija, nije izostala.

"Naše vrhunsko bijelo vino s 11.5% alkohola postiže cijenu od 100,00 kn po butelji, a kvalitetno crno s 15.6% alkohola od 35,00 kn, što smatramo dobrim, ali ne i zadovoljavajućim s obzirom na uloženo vrijeme i rad", dodaje Marin kojemu se kao jedan od najznačajnijih poslova u vinogradu pokazala berba grožđa. Ista, tvrdi on, obuhvaća niz važnih zahvata, od same pripreme pa sve do prijevoza ubranog grožđa do mjesta prerade.

Zrelost grožđa Lučići najčešće određuju po izgledu i organoleptičkim osobinama, u čemu im, značajne savjete daju enolozi.

Foto: Roberta Kljenak


Tagovi

Vinogradarstvo Otok Hvar Autohtone sorte Hvara Turizam na Hvaru


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ekipa, siguran sam da među vama ima netko da mi pomogne reći koje su ovo sorte šljive... Nisam neki poznavatelj, gledam sortne liste, meni to sve slično.. pa me zanima drugo mišljenje. ;)
Unaprijed hvala :)