Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina Kalazić
  • 11.12.2017. 15:00

Slavko Kalazić: Vino je puno kompleksnije od elektronike

Vinar Slavko Kalazić vinarstvom se počeo baviti iz čiste znatiželje. Njegov put je počeo teškim vinima s više alkohola. Danas proizvodi laganija, ekološka vina koja se piju i u Belgiji i Nizozemskoj.

Foto: Maja Celing Celić
  • 909
  • 90
  • 0

Slavko Kalazić, nekadašnji elektroničar, danas je poznati vinar koji osvaja tržište svojim vrhunskim vinima. Nekada je Kalazić o vinu razmišljao kao o crnom i bijelom, a onda je shvatio kako je vino puno kompleksnije nego elektronika kojoj je bio posvećen.

"Slavko Kalazić - kako sam rastao uz svoja vina", bio je naziv radionice na na Međunarodnom festivalu vina, delicija i ugodnog življenja WineOS gdje je Kalazić pričao o svojim počecima.

Krenuo s vinarijom od 66 kvadrata

Njegov je put fascinantan. Naime, prije nešto više od desetak godina u baranjskom Zmajevcu započeo je svoju vinarsku priču kao potpuni početnik. Krenuo je s vinarijom od 66 kvadrata koja nije pružala prave uvjete za izradu kvalitetnog vina. Mali prostor diktirao je berbu pa se najčešće događalo da grožđe bude prezrelo, jer sve sorte koje je imao u vinogradima jednostavno nije stalo u taj mali prostor. Preša koju je koristio dovodila bi do toga da grožđe oksidira što bi mu davalo određnu patinu i težinu. Tankovi s vinom su bili vani pod vedrim nebom na suncu, kiši, snijegu.

Enolog Samir Nađ poslužio je vina

Vino iz tog doba, Graševina 2007 s 13,9% alkohola vino je koje ima patinu, ali nije mutno, već žuto zlatno. Jedno je to od vrhunskih vina u prvoj berbi vinarije Kalazić. Bez obzira na godine, vino je to koje još uvijek ima što ponuditi.

Nakon ovoga vina, enolog Samir Nađ poslužio je Sauvignon 2007, još je jedno vino s Kalazićevih vinarskih početaka i to sa 14,9% alkohola.

Za ljubav prema suhim vinima kriv - Enjingi

"Nekada sam bio skloniji više ekstraktnim vinima, a danas više volim suha vina. Za to je kriv Ivan Enjingi", našalio se Kalazić kušajući svoj Sauvignon dodavši kako nema potrebe svake godine praviti ekstraktna vina jer na tržištu ne postoji tolika potražnja za njima.

Uslijedili su Rajnski rizling 2016 s izraženim, ne previsokim kiselima. Radi se o prvoj berbi i preradi u novoj vinariji s potpuno drugačjiom tehologijom. Iz te je godine poslužen i Sauvignon s 12,5% alk., mineralan i rezak.

Nakon toga vratili smo u 2010 iz koje dolazi Chardonnay odstajao u drvenoj bačvi 6 mjeseci što mu je dalo određenu težinu i alkohol od 14,5%.

Isključivo ekološka proizvodnja

Osim ovih, kušali smo i Cuvee Blanc Batina 2010, Orange graševina 2012, prvo Kalazićevo narančasto vino, Batinu - kupaža sauvignona, chardonnaya, pinota bijelog i sivog s malo traminca koju Kalazić od milja zove "Baranjsko Venje". Za kraj smo kušali Traminac 2007 kasna berba koje je savršeno zaokružilo ovu radionicu.

Kušanje vina

Dakle, vina Kalazić na tržištu se nalaze od 2008. godine, a danas su prisutna u svim dijelovima naše zemlje kao i u Belgiji i Nizozemskoj. O kvalitetu vina govori preko 50 osvojenih zlatnih medalja kako u zemlji tako i u inozemstvu

Potrebno je naglasiti kako je proizvodnja Kalazićevih vina unazad četiri godine isključivo ekološka na svim površinama od ukupno 16,5 Ha.

"Odnos prema tlu, okolišu, trsu, grožđu i naposlijetku vinu je odgovoran i prijateljski što se na kraju može i doživjeti u natočenoj čaši", zaključio je Slavko Kalazić.

Foto: Maja Celing Celić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]