Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Graševina Croatica
  • 25.03.2022. 16:30
  • Vukovarsko-srijemska, Ilok

Rast će i cijena vina, skupi repromaterijal ugrozio podizanje novih nasada

Pojedini kanali prodaje su zbog pandemije potpuno ili djelomično stali, a sada zbog rata u Ukrajini postoji bojazan od loše turističke sezone, čulo se na skupštini Graševina Croatice čijih 34 člana proizvode gotovo 13 milijuna litara vina godišnje.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.221
  • 82
  • 0

Sunce. Tišina. Tu i tamo prođe neki traktor. Nema ni vjetra koji bi milovao vinograde obronaka Fruške gore. Na padinama pored Iloka, u najistočnijem dijelu Hrvatske, u tijeku su radovi u vinogradima. Rade škare i pile. Vrijedni Iločani i Srijemci trude se ponovno imati dobru vinogradarsku godinu. U srcu tih vinograda u vinariji Papak okupila se proizvođačka elita hrvatske graševine. Kod ovoga proizvođača došli su u ranim prijepodnevnim satima kako bi napravili daljnju strategiju razvoja ovoga branda.

Graševina Croatica, regionalna je organizacija vinara i vinogradara za vinogradarsku regiju Slavonija i hrvatsko Podunavlje. Kod Mladena Papka su se članovi okupili kako bi održali redovnu izvještajnu Skupštinu o radu u 2021. godini. Cijelu prošlu godinu udruga se kroz svoja radna tijela, predstavnike u povjerenstvima pri Ministarstvu poljoprivrede i HGK te sudjelujući u brojnim sastancima s nadležnim institucijama borila za donošenje odluka kako bi se stanje u hrvatskom vinogradarstvu i vinarstvu značajnije poboljšalo i usmjerilo na nove investicije u ovom sektoru.

Veliki trud uložen je u rad na pravilnicima uz novi Zakon o vinu, uvođenje regionalnog ocjenjivanja vina, ali i uvođenju vinskih nadzornika. Proizvođačima kraljice hrvatskih bijelih vina, Graševine, povoljnije epidemiološke okolnosti omogućile su uspješnu ljetnu turističku sezonu što je pozitivno djelovalo na ukupnu prodaju vina. 2021. godina je bila značajno bolja od 2020. godine, ali nije bilo dovoljno dobra, kako je rečeno na Skupštini - da riješi nagomilane probleme s kojima se suočavaju vinari.

Nova neizvjesna godina za vinare 

Mladen Papak, vinar iz Iloka, domaćin skupštine, ocijenio je prošlu godinu kao klimatski idealnu te da će se tržištu isporučiti vina vrhunske kvalitete. Posebno su istaknuti izvrsni rezultati koje su vinari Graševine Croatice ostvarili na prestižnom ocjenjivanju Mundus vini u veljači ove godine gdje su osvojili brojne zlatne medalje.

“Strah nas je da opet u slučaju širenja rata ne bi izostala turistička sezona jer mi tada prodamo najviše vina", rekao je dodajući da su protekle dvije godine klimatski bile gotovo idealne za većinu sorata, ali posebno za graševinu. Prema svemu sudeći, kaže, i godina koja je počela obećava dobru kvalitetu iako će dosta ovisi o rasporedu oborina.

Vinogradi obitelji Papak 

"Puno smo učinili i puno radili, ali moramo još više utjecati na promoviranju ove sorte", naglasio je Papak.

I predsjednik Udruge Graševina Croatica, Josip Pavić, upozorio je na snažne poremećaje na tržištu prodaje. Pojedini kanali prodaje, poput manifestacija i obiteljskih događanja, su potpuno ili djelomično stali. "Značajan je pad prodaje i u ugostiteljstvu", rekao je Pavić i dodao kako se s druge strane vinari suočavaju s enormnim rastom cijene repromaterijala. Cijena ambalaže, gnojiva, goriva, enoloških i zaštitnih sredstava su rasle od 20 pa sve do 300 posto uz daljnju neizvjesnost.

"Posebno su ugrožene investicije u podizanje novih nasada i opremanja vinarija jer cijene materijala i opreme rastu na dnevnoj osnovi što povećava poduzetničke rizike“, kazao je i to pojasnio na primjeru poskupljenja materijala za izgradnju armatura.

Zaključeno je da su zbog toga vinari prisiljeni podići cijene kako bi pokrili rastuće ulazne troškove i sačuvali proizvodnju. Nažalost, ruska invazija na Ukrajinu uzrokovala je dodatne poremećaje u opskrbi i rast cijena energenata što, uz smanjen booking za nadolazeću turističku sezonu, izaziva daljnju zabrinutost vinara. 

Raste cijena vina 

Vlado Krauthaker, predsjednik Nadzornog odbora Graševine Croatice, je konstatirao kako vinari snažno dižu kvalitetu i bijelih i crvenih vina. No vrlo je bitan odnos kvalitete i cijene.

"Moramo više poraditi na promociji i zaštiti naše najvažnije sorte graševine", dodao je kazavši da iznenađujuće dobre rezultate postižu i naša crvena vina. 

“Cijene možemo slobodno podići i uskladiti posebno u odnosu na ostatak Hrvatske i Europe jer kvalitetom to i zaslužuju", rekao je Krauthaker.

Na skupštini je u članstvo primljeno i šest novih članova tako da Graševina Croatica sada broji 34 člana koji proizvode gotovo 13 milijuna litara vina godišnje odnosno četvrtinu hrvatske proizvodnje.

Obiteljska vinarija Vina Papak mlada je vinarija, osnovana 2014. godine, ali se temelji na dugogodišnjem radu i iskustvu u vinogradarstvu i vinarstvu. Mladen je diplomirani inženjer agronomije, dugogodišnji enolog i direktor Iločkih podruma, a danas na čelu vinarije u vlasništvu njegove obitelji. Nakon razilaženja sa svojom matičnom vinskom kućom, pokrenuo je vlastitu proizvodnju grožđa i vina.

Vlado Krauthaker, Josip Pavić i Mladen Papak (s lijeva na desno)

Obitelj posjeduje 13 hektara vlastitih vinograda na položaju Radoš ili Radoško brdo koji je ujedno najistočniji vinorodni položaj, kako u Iloku tako i u cijeloj Hrvatskoj. Ovaj položaj ustvari predstavlja obronke Fruške gore koji svojim dugačkim platoima ili zaravnima padaju prema rijeci Dunav, južne i jugozapadne ekspozicije te cjelodnevno osunčani omogućuju vinovoj lozi da iskoristi sav svoj potencijal i stvori vrhunsku kvalitetu, najprije grožđa, a zatim i vina.

Prof. Edi Maletić: Čija je hrvatska Graševina?

Usred tih vinograda nalazi se vinarija s kušaonicom, na mjestu je gdje je bila rodna kuća vlasnika vinarije u kojoj je živio do svoje desete godine. Ondje je i održana Skupština Graševine Croatica.


Fotoprilog


Tagovi

Mladen Papak Vino Ilok Graševina Croatica


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]