• Vinarija Antunović
  • 13.02.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Dalj

Prošlogodišnja berba primjer je prave "školske", da nije korone imali bi veliki uzlet

U vlastitom nasadu na 7,5 hektara uzgajaju većim dijelom bijela vina - chardonnay, zeleni silvanac, muškat ottonel, plemenka i graševinu s kojom se Jasna Antunović-Turk i najviše ponosi.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 315
  • 43
  • 0

Uz moćnu rijeku Dunav, mikroklimatske pogodnosti, bogato i rahlo tlo, te ravnomjeran raspored oborina i sunčanih dana, raste vinograd Jasne Antunović-Turk, jedne od rijetkih žena u Hrvatskoj koje same vode svoju vinariju i postižu vrhunske rezultate.

Vođena stogodišnjom obiteljskom tradicijom, 2004. godine odlučila je posaditi svoj prvi vinograd, a sve ostalo, kako kaže, je povijest. "Naši vinogradi su smješteni na južnim padinama Daljske planine (ogranku Fruške gore) i to na dvije lokacije, Šušnjar i Busija na nadmorskoj visini od 120 do 170 metara“, pojašnjava ova inače po struci diplomirana ekonomistica kojoj je znanje u tome području dodatno pomoglo u ovome poslu.

Vinograd na preko sedam hektara

U vlastitom nasadu na 7,5 hektara uzgajaju većim dijelom bijela vina chardonnay, zeleni silvanac, muškat ottonel, plemenka i graševinu, s kojom se i najviše ponosi. Od onih crnih, u ponudi imaju cabernet franc, cabernet sauvignon i crni pinot. 

Prošla vinogradarska godina je, kaže, bila pravi primjer jedne dobre, "školske" berbe. Prinosi su po hektaru bili sedam do osam tona, a proizveli su oko 30.000 litara. "Nismo išli u otkup, a inače bude oko dva hektara, no s obzirom na cijelu situaciju oko pandemije, nismo si htjeli raditi dodatne probleme“, navodi. 

Strpljivo i promišljeno izgradila je prepoznatljiv brend (Foto: Renata Prusina)

Komentirajući trženje vina u ovoj Covid godini iza nas, kaže nam kako su svi kanali prodaje bili aktivni, a krenuli su i s web prodajom. Surađuju i s jednim trgovačkim lancem, gdje im je prodaja ostala otprilike kao i prethodnih godina. Ista situacija bila je i s vinotekama, dok je s druge strane Horeca kanal drastično pao. 

"Naš najveći plasman su hoteli. Ako ste i krenuli s narudžbom, one su stale negdje sredinom sezone. Prodaja na domaćem pragu ostala je ista, zato što su ti stalni kupci tu s nama u svim okolnostima“, kaže Antunović. Rezultat svega toga bio je pad prodaje od 35-40 posto

Zalihe su još uvijek u skladištu, a treba ih se što prije riješiti kako bi mlada vina izašla van. "Čak i pod cijenu da ova na zalihama idu u neku arhivu“, dodaje.

Graševina premium nagrađena platinom

Inače, uz moderno opremljeni podrum, u mjestu Dalj, nalazi se i kušaonica za sve one koji žele bolje upoznati Vina Antunović, bilo kao individualci ili turističke grupe. Prošle godine su, zbog epidemioloških mjera ograničenja odlučili otkazati sve degustacije i turističke aranžmane.

"Maskica uz vino ne ide. Njega morate osim njuhom osjetiti i okusom, vidom, ma svim osjetilima, kako bi ga doživjeli na pravi način. Ono je proizvod užitka, a s ovakvim mjerama to ne možete postići“, naglašava.  

Vina Antunović nagrađivana su na prestižnim natjecanjima (Foto: Arhiva Vinarije Antunović)

Misija vinarije je pozicionirati se kao butik vinarija s vrhunskim vinima u manjim serijama, a da im to polazi za rukom svakako je osvojena nagrada 2017. godine na Decanteru, najvećem svjetskom ocjenjivanju vina u Londonu gdje je njihova Graševina premium iz berbe 2013. ocijenjena s visokih 95 bodova i nagrađena platinom u kategoriji Best Croatian White

Također, nagrade su pokupili i na International Wine Challenge (IWC), a sugovornica nam otkriva i kako su ove godine dva svoja vina poslali i na Mundus Vini, jedno od najvećih svjetskih natjecanja koje se održava u Njemačkoj. 

Sin Branimir budućnost vinarije

Na ovom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu svaki segment je uhodan. Radnici znaju u svakom trenutku što, kako i kada. Tu je i sin Branimir, diplomirani agronom i budućnost obiteljske vinske priče. "Sin nastavlja planove i stvarno ga sve zanima. Radimo i na novom podrumu za crna vina i on će se posvetiti njima, dok su moja više bijela“, entuzijastično kaže Jasna i dodaje kako bi, da nije bilo ove korone, imali veliki uzlet. Nova linija vina, redizajnirane etikete, sve je bilo složeno "k'o po špagi" i onda je došla pandemija i vratila ih korak nazad. Ipak, kao veliki optimist, nije dopustila da ju takve stvari pokolebaju.

Vinograd je lijek za dušu, kaže Jasna (Foto: Arhiva Vinarije Antunović)

Kako je sve bilo zatvoreno, radili su na skladištu, stazama, proširivanju i kupovini novih čestica i tako iskoristili vrijeme na najbolji mogući način. I rezidba je skoro bila završena u vrijeme kad smo u posjeti, ostalo je još samo dva dana do kraja. Prinose, koje reguliraju upravo ovom rezidbom, nisu ništa smanjili, objašnjava. Vinova loza je kao i dosadašnjih godina formirana korištenjem uzgojnog oblika jednostrukog gyjota, s prosječnim prinosom od 1,5 do 2,5 kg po trsu.

Smatra kako joj odlazak u vinograd najviše pomaže da se nosi s korona krizom, kao i razmišljanje o budućnosti i planovima koje ona nosi. "Nastojim biti na lijepim mjestima, u vinogradu, s dobrim vinima, i razmišljati dvije-tri godine unaprijed. Pandemija je prolaznog karaktera, a svijet je sigurno iznašao načine kako se kvalitetnije boriti s njom“, uvjerena je Antunović. 


Tagovi

Vinarija Antunović Bijela vina Crna vina Prodaja Plasman Graševina premium Korona


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kraj tjedna donosi nekoliko slikica situacije nakon vrlo promjenjivih vremenskih prilika koje nas nekako stalno prate tijekom svibnja. Stalne oborine koliko su pogodovale vrtu da naglo počinje bujati, prizvala je i mrkvicu konačno, salata j... Više [+]