Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološko vinogradarstvo
  • 10.06.2023. 12:00

Proizvodnja ekološkog vina košta manje od proizvodnje konvencionalnog?

Cijena koštanja zaštite i folijarne prihrane povoljnija je u ekološkom nego konvencionalnom vinogradu, računica je koju su napravili u tvrtki Andermatt BIOinput. Koje su još koristi ove proizvodnje?

Foto: Depositphotos/DeepGreen
  • 2.715
  • 192
  • 0

Cijena tretiranja ekoloških vinograda je povoljnija od one u konvencionalnoj proizvodnji. Istraživanjem koje smo proveli u BIOinputu i usporedbom cijena koje je na svojim stranicama objavila Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, pri resornom ministarstvu, došli smo do informacija u kojima je cijena koštanja zaštite i folijarne prihrane povoljnija u ekološkom nego konvencionalnom vinogradu. 

Treba napomenuti da je, kada je riječ o ekolološkom, u troškove uvrštena i prihrana, dok to nije slučaj u konvencionalnoj proizvodnji, što bi značilo da je ona još skuplja.

Ono što ih razlikuje je briga za tlo, za okoliš i sve njegove sastavne elemente. Način uzgoja u ekološkom sustavu gospodarenja je blagonaklon prema okolišu. Na posljetku, razlika je i u cijeni ekološkog vina u odnosu na konvencionalno. 

Istina jest da je broj prskanja u ekološkom vinogradarstvu bio nešto veći od istog u konvencionalnom, no to ovisi od godine do godine.

Primjerice, u 2019. godini kada je proljeće bilo u skladu s očekivanjima, ljeto i jesen topli, ekološka je proizvodnja koštala 6.544 kuna, konvencionalna 8.475 kn.

U 2021. uz hladno proljeće, vrlo toplo ljeto te jesen u skladu s očekivanjima, ekološka je koštala 7.667, a konvencionalna 7.924 kn.

Alternative postoje

Svjedoci smo brojnih medijski objava, zabrinutih dionika kemijske industrije kao i samih poljoprivrednika, koji još nisu spremni za promjenu, kako ne postoji alternativa ili pak nije učinkovita, kako ćemo biti gladni. Puno je neistine u tim izjavama. U vremenu u kojem živimo, pored svih kemijskih sredstava koja su nam na raspolaganju, svjedoci smo velikog broja gladnih ljudi, a čija situacija nije povezana uz ekološku ili kemijsku proizvodnju.  

Važna je briga za zdravlje ljudi i okoliš (Foto: Depositphotos/phb.cz)

S druge strane 2022. godine samo se u Hrvatskoj bacilo 73 kg hrane po glavi stanovnika, što je ukupno 282.643.809 kg. 

No, imamo dostupna alternativna sredstva kemijskim proizvodima te mogućnost primjene i rada po ekološkim načelima. Ipak, nedostaje mogućnosti, ali i volje educirati se o novostima. Upravo je volja proizvođača da usvoje nova znanja i tehnike često puta prepreka. 

Na kraju krajeva, nije ni potrebno preći u potpunosti na ekološki način, cilj je uistinu napraviti sinergiju između nužno potrebnih sintetičkih sredstava i biološke zaštite. Zašto već danas, svaki proizvođač u par tretiranja ne bi uvrstio jedan ekološki proizvod?

Koje proizvode koristiti?

U gore spomenutoj ekološkoj proizvodnji koristilo se peletirano gnojivo Grena life koja uz NPK kombinaciju sadrži veliki postotak aminokiselina i organske tvari što je došlo do izražaja na parcelama koje su bile sastavom lošije i manje rodne. Korišteni su proizvodi Vitisan, Bio 9 Rame Plus, Algovital, Aminovital, Cocana, Red Block, Karbicure, Pottasol, Asset Five, Strike Top, Carbo eko K, Megamicro, Equisetum Plus te Secur 50

Nova vremena donose nove trendove i mnogi će biti primorani mijenjati do sada ustanovljen način uzgoja budući da europski Zeleni plan predviđa povećanje površina pod ekološkom proizvodnjom, jednako kao i onu koja je blagonaklona prema okolišu i prirodnim resursima koje nemilice iskorištavamo.

Da zaključimo, ekološka proizvodnja nije skupa, a alternative ima. Skupo je nerazumno bacanje hrane kao i saniranje posljedica dugoročnog nagomilavanja ostataka pesticida u organizmu.


Tagovi

Ekološka proizvodnja Bioinput Ekološko vinogradarstvo Tretiranje Cijena Usporedba Konvencionalna proizvodnja


Autorica

Martina Borić

Više [+]

Martina Borić diplomirala je Zaštitu bilja na Agronomskom fakultetu u Zagrebu 2007. godine. Nakon 10 godina provedenih u struci 2017. godine otvara vlastitu firmu za savjetovanje u ekološkoj proizvodnji, te se osim savjetovanja bavi distribucijom i prodajom profesionalnih proizvoda za ekološku proizvodnju. "Znanje je moć", moto je kojim se vodi.


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?