Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iločki podrumi
  • 24.01.2015. 17:55

Povećanje indeksa prodaje vina!

Na blagdan svetog Vinka, običaj je da vinogradari odlaze u vinograd, na prvi trs vješaju kobasicu, kulen ili švargli i bocu vina. Mole Boga za urod iduće, nadolazeće godine.

  • 485
  • 36
  • 0

Stigao je i blagdan svetog Vinka, vinoljupcima jedan od dva omiljena sveca. Drugi je dakako sveti Martin i jednostavno ne znaš koji je svetac od te dvojice vinopijama draži, iako ni sveti Vinko ni sveti Martin sa vinom, a poglavito vinskim guštima, ama baš nikakve veze nemaju.

Ali ih je nažalost snašla zla kob i igrom sudbine postadoše i ostadoše zaštitnicima vinara, vinograda i vinogradara, a preko njih i svih ljubitelja vinske kapljice. Na blagdan svetog Vinka (o svetom Martinu ćemo na jesen, kada je i spomendan toga sveca) običaj je da vinogradari odlaze u vinograd, na prvi trs vješaju kobasicu, kulen ili švargli i bocu vina. Mole Boga za urod iduće, nadolazeće godine.

S pogledom uprtim u nebo!

Na Vukovo se moglo konjima u ugodnoj kočiji

Vinograd blagoslove svetom vodom i vinom, a potom se prepuštaju užicima. Nalože vatru, peku kobasicu i slaninu koje zalijevaju vinom dok im na uvce sviraju tamburaši, a ako njih kojim slučajem nema jer je toga dana velika gužva po vinogradima (a potražnja za dobrim tamburašima još veća), pjesma potekne iz grla i sama. Običaj je i da se odreže nekoliko loza koje se ponese kući i stavi ih se u čašu vode pa kada loza u toplom potjera, procjenjuje se kakva će biti nova vinogradska godina.

Lokvica ima, bit će i vina

I svega toga nije nedostajalo ovoga svetoga Vinka i u čuvenim vinogradima Iločkih podruma u Srijemskom vinogorju na Vukovu. Ovogodišnja čast da simboličkim orezivanjem trsa označe početak vinogradske godine pripala je Darku Šketu, predsjedniku Uprave Peveca, Želimiru Kordiću, predsjedniku Uprave Samoborke i Branetu Golubiću, članu Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank, a potom i na sve goste, među kojima se našla i poveća skupina turista pristigla iz Zagreba.

Vinogradi spremni za rezidbu

Božji zagovor zazvao je Ivan Utješinović, gvardijan Franjevačkog samostana u Iloku. O vinogradarstvu i tradiciji zborili su predsjednik Uprave Iločkih podruma Robert Miljković, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba i iločki gradonačelnik Zvonimir Dragun koji je ispričao prispodobu koja postoji među Iločanima, a koja kaže da ukoliko na blagdan svetog Vinka bude kiše i na zemlji se stvore lokvice vode iz kojih se može napiti vrabac, vinogradska godina biti će više nego dobra. "Koliko vidimo lokvica ima posvuda, znači dobroj se vinogradskoj godini možemo nadati", poručio je Dragun.

Indeks prodaje porastao za 20 %

A hoće li se takva predviđanja i ostvariti, znat će se tek na jesen. U Iločkim podrumima očekuju kako će ipak 2015. godina vinarima biti zadovoljavajuća.

"Prošla godina bila je teška i naporna. Uložili smo puno vremena, ljudskog rada i napora kako bi ostvarili rezultate s kojima smo zadovoljni, ali nam je tuča nanijela veliku štetu i prouzročila gubitak od oko 500 tona grožđa. Proizveli smo međutim ipak oko četiri milijuna litara vina - što je i naš okvirni plan prodaje za ovu godinu", kaže Robert Miljković, predsjednik Uprave Iločkih podruma.

Roštiljalo se na svakom koraku

Radnici Iločkih podruma u rezidbi vinograda nalaze se već mjesec i pol dana i svetovinkovski simbolični početak radova u vinogradima za njih je doista simboličan, napominje Miljković.

"Nama su problem samo vremenske neprilike. Imamo sjajne tehnologe i enologe te radimo s vrhunskom opremom. Ove godine bismo željeli ubrati oko 3,5 milijuna kilograma grožđa iz naših vinograda i isto toliko otkupiti od kooperanata s ciljem da proizvedemo između 4 i 5 milijuna litara vina u ovoj godini", govori o planovima.

Na pitanje kako ide prodaja vina i ima li u tom segmentu problema s obzirom na sve veću konkurenciju na tržištu, Miljković odgovara kako su Iločki podrumi s prodajom svojih vina iznimno zadovoljni i ne strahuju za budućnost.

"Već drugu godinu zaredom imamo povećanje indeksa prodaje vina za nekih 20-tak % i time smo jako zadovoljni. Prošle godine smo prodali gotovo 4,4 milijuna litara vina tako da bi ove godine bili zadovoljni kada bi ponovili taj rezultat. Cijena je tržišna i takva je kakva je. Moramo joj se prilagoditi. Stoga smo već u zadnjem kvartalu 2013. bili prinuđeni skinuti naše cijene od 16 do 22 %, ovisno o artiklima.

Prepoznatljiv orjentir na Vukovu

Jednostavno smo se morali prilagoditi hrvatskom ulasku u EU, ali i konkurenciji, a konkurencija nam je cijela Europa. Zadnje dvije godine smo potrošili dosta novca i vremena kako bi temeljito rekonstruirali Iločke podrume, stavili smo sve troškove pod kontrolu jer nam je to jedini način da opstanemo i u tome smo uspjeli. Ove godine predviđamo nastavak dobrih trendova u poslovanju. Najviše izvozimo na tržište BiH i Srbije ali smo se ove godine konačno uspjeli probiti i na japansko tržište na koje idemo s trećom isporukom.

Riječ je o suradnji s jednim japanskim lancem supermarketa. Za desetak dana veću količinu vina vozimo i za Kinu. Uglavnom su to naša vrhunska vina", govori o planovima predsjednik Uprave Iločkih podruma Robert Miljković koji je prošle godine rodni Šibenik zamijenio Ilokom, i kako kaže, ovdje se dobro snašao.

Problemi s isplatom

Da je međutim, i pored dobrih poslovnih rezultata Iločkih podruma, situacija u vinogradarstvu i vinarstvu na iločkom području još uvijek teška, potvrđuje Željko Kubrik, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara Ilok. "Malo tko shvaća u kakvoj smo situaciji. Obitelj mora živjeti, podmirivati životne troškove, školovati djecu, vraćati kredite, podmirivati troškove proizvodnje, ali uz 1.700 hektara vinograda vinogradari su na rubu bankrota jer nam Iločki podrumi redovito ne plaćaju grožđe", kaže taj vinogradar. Napominjući kako je u Iloku od gospodarskih grana preživjelo jedino vinogradstvo i vinarstvo, kaže kako vinogradari razumiju da su vremena teška, ali teško je i njima.

Na Vukovo se moglo i turističkim vlakićem

"Za prošlu godinu smo dobili tek 18 % novca za isporučeno grožđe. Možemo reći da ih razumijemo, ali novci nam trebaju jer smo dužni, a treba nam svježi novac i za nova ulaganja. Znamo da se vino prodaje i da odlazi iz Iločkih podruma na tržište, a novca nema", kaže te dodaje kako bez novca nema niti novih ulaganja, a bez ulaganja niti napretka. Sve se, kako ističe, svodi na puko preživljavanje.

A da razgovor ne bi ipak sumorno završio, nadodaje kako je i prije znalo biti teških vremena pa su ih Iločani preživjeli. Uostalo, vinova loza u iločkom kraju sadi se od rimskih vremena i do sada je preko toga dijela Srijema prošlo stotinu nevolja i život se nastavio. Baš kao što trs svakoga proljeća započinje s pupanjem i rađanjem novog života, tako se i Iločani nadaju da će doći vrijeme kada će njihov trud biti prepoznat i valjano nagrađen. A do tada slavit će i dalje svetog Vinka i zazivati njegov blagoslov na vinograde. Pa, što dragi Bog dade, a nešto će dobroga valjda doći i s ljudske strane, iako se u to doista nezahvalno pouzdati.


Fotoprilog


Tagovi

Vino Vinarstvo Vinogradarstvo Sveti Vinko Blagdan Zaštitinik Radovi Rezidba Robert Miljković Željko Kubrik Trs Vinova Loza Urod Berba Proizvodnja Iločki podrumi Udruga vinogradara Ilok Vinari Ivan Utješinović Želimir Kordić Brane Gol


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.