Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradarstvo
  • 18.06.2016. 16:30

Počinje sezona zelenih radova u vinogradima

Ljeto vinogradu ne donosi samo sunce. Donosi posao, a sada su aktualni zeleni radovi.

Foto: pfv/Bigstockphoto
  • 2.467
  • 154
  • 0

Osim što je tisućljetni pratitelj čovjeka, Vitis Vinifera - vinova loza, spada u jednu od najstarijih kulturnih biljaka koja je od izrazite gospodarske, ekonomske i kulturne važnosti, ali ako je ne zaštitimo, ne može uspijevati, ni roditi.

Zaštita vinove loze od bolesti

Sukladno tome, "što je godina vlažnija, bolest više hara", u ovo je vrijeme najvažniji zadatak u vinogradu zaštita vinove loze od bolesti u kombinaciji s unošenjem hranjiva preko lista (folijarno). Iz tih razloga, za uspješnu provedbu zaštite potrebito je dobro poznavanje biologije i načina širenja određenih bolesti. Primjerice, ako smo pravovremeno, odnosno prije nego što je zaraza ostvarena koristili fungicide protiv plamenjače, znamo da oni štite vinovu lozu od moguće zaraze, ali ne mogu liječiti postojeću zarazu, odnosno micelij u listu, bobici ili izboju.

Zeleni radovi u vinogradu

Polazeći od radova u vinogradu, u ovo su vrijeme aktualni zeleni radovi. U vezi s tim, rez u zeleno je važna agrotehnička mjera koju izvodimo tijekom vegetacije na zelenim dijelovima trsa. Obuhvaća apelotehničke zahvate kao što su: plijevljenje suvišnih mladica, piniciranje rodnih mladica, skidanje i zalamanje zaperaka, prstenovanje, prorjeđivanje grozdova i bobica, skidanje lišća i viškanje.

Prorjeđivanje u svrhu povoljnije ishrane preostalih mladica

Isto tako, posebna pozornost pripisuje se fazi prorjeđivanja, odnosno plijevljenja nerodnih mladica, ali i rodnih. Plijevljenjem uklanjamo sve mladice koje istjeraju na starom drvu i nerodne mladice na rodnim elementima trsa. Naime, to ne isključuje mogućnost da ponekad uklonimo i poneku rodnu mladicu u slučaju pretjerane rodnosti, ponajprije kod stolnih kultivara. Tim postupkom se, dakle, stvaraju povoljniji uvjeti ishrane ostavljenih mladica koje donose rod u tekućoj godini, a dio njih poslužit će kao element reza u suho u sljedećoj godini.

Plijevljenje se ne smije izostaviti jer se ovom agrotehničkom mjerom čuva kondicija trsa. Nadalje, pri ovoj mjeri ne skidamo uvijek sve mladice razvijene iz starog drva. Potrebno je ostaviti mladice (razvijene pri osnovi trsa) koje mogu poslužiti za pomlađivanje trsa ili pojedinog dijela trsa. Dakle, ostavljamo mladice koje služe za obnovu loze ili za eventualnu popunu susjednih praznih mjesta grabeničenjem u vinogradu.

Piniciranje radi povoljnijih uvjeta dozrijevanja grožđa

Osim plijevljenja, vinogradari se susreću i s piniciranjem, odnosno prikraćivanjem vrhova rodnih mladica kako bi se privremeno zaustavio njihov bujan rast, te kako bi ojačale i time stvorile što povoljnije uvjete za cvatnju i oplodnju, odnosno za bolje dozrijevanje grožđa. Faza se obavlja u dva navrata: desetak dana prije cvatnje (kada se može povećati prirod 10-30 posto bez značajnijeg utjecaja na kakvoću) i dvadesetak dana poslije cvatnje, kada je učinak piniciranja znatno slabiji.

Zalamanje zaperaka

Čin zelenog reza, zalamanje zaperaka, obavlja se istodobno s plijevljenjem ili piniciranjem na način da uklonimo nepotrebne zelene dijelove kako bi se što više hranjiva usmjerilo u rast bobica, odnosno grozda. Zaperci se uklanjaju s donjih koljenaca na mladici, stoga su uvjeti cvatnje i oplodnje povoljniji. Rano razvijeni zaperci mogu donijeti naknadni rod, a takvo se grožđe naziva martinjsko, greš ili agrišta. Provodi se nekoliko puta tijekom vegetacijskog razdoblja.

Postizanje krupnijeg i ljepšeg izgleda grozda

Kad završe cvatnja i oplodnja nastupa četvrta fenofaza razvoja vinove loze (rast bobica), za čije se vrijeme u vinogradu izvode radovi kao što su prstenovanje koje obavljamo prije cvatnje i u fazi porasta bobica kako bismo ubrzali vrijeme dozrijevanja (za 10-15 dana), povećali obujam bobice (za više od 20%), odnosno dobili adekvatnu krupnoću i ljepši izgled grozda. Obavlja se posebnim škarama kojima uklanjamo dio kore u obliku prstena na osnovi rodne mladice, rodnog reznika ili lucnja. Isto tako, bitno je istaknuti da širina prstena iznosi 3-5 mm, i ovisi o uvjetima klime. Ne preporučuje se izvoditi svake godine zbog slabljenja trsa.

Prorjeđivanje grozdova

Nadalje, ako se trs previše opteretio rodom, u isto vrijeme (na gornjem dijelu peteljke) možemo (škarama) obaviti i prorjeđivanje grozdova, kako bi povećali krupnoću ostavljenih grozdova i bobica, postigli ljepši izgled grozda i potpunije dozrijevanje. Od velike je važnosti napomenuti da najprije uklanjamo sitne i slabo razvijene grozdove koji neće dati zadovoljavajuću kakvoću, a ako je broj grozdova na trsu i dalje prevelik, uklanjamo i pojedine dobro razvijene grozdove. Na mladici se najčešće ostavlja po jedan grozd.

Cizeliranje

Kod kultivara koji imaju problem s zbijenim grozdovima i nepovoljnim uvjetima oplodnje, potrebito je obaviti prorjeđivanje bobica (cizeliranje) pojedinačnim skidanjem ili skidanjem dijelova grozda. Obavlja se nakon cvatnje i oplodnje, kako bi se postigli rastresitiji grozdovi krupnih bobica i zamašnijeg izgleda.

Opskrba hranjivih tvari

U drugoj polovici lipnja (škarama, nožem ili srpom na manjim površinama, a strojem na većim) krećemo s (vršikanjem) skidanjem svih vrhova mladica kako bismo grožđu osigurali što više hranjivih tvari, bolje dozrijevanje i smanjili mogućnost pojave sive plijesni.

Ljetna obrada tla

Isto tako, potrebno je obaviti površinsku ljetnu obradu tla čija je svrha sačuvati vodu u tlu tijekom ljeta i održati čistu površinu od korova, no isto tako, ne smijemo zaboraviti na uvlačenje mladica među žice armature. Na kraju, 15-30 dana prije berbe, skidanjem listova (sa sjeverne strane i iz unutrašnjosti trsa) postižemo bolju osvijetljenost i prozračnost grožđa, čime je omogućeno bolje dozrijevanje i djelotvornija zaštita od sive plijesni.

Foto: pfv/Bigstockphoto


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Vinogradarstvo Ljetni radovi u vinogradu Piniciranje Zalamanje zaparaka Prorjeđivanje Rast bobica Cvatnja Oplodnja Siva plijesan Vinova loza Zaštita


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije