Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pernod-Ricard kompanija
  • 23.01.2017. 07:30

Od likera preko vinograda do očuvanja oceana!

Uz Institut za oceanografiju preko kojeg se bave zaštitom mora i oceana, tvrtka Pernod-Ricard bavi se i vinogradima, uzgajaju svoje povrće, paze na okoliš.

Foto: institut-paul-ricard.org
  • 1.902
  • 188
  • 0

Francuska tvrtka Pernod-Ricard daleko je od klasičnog konglomerata. Njihovo ime ne veže se samo uz proizvodnju vrhunskih vina već i uz zaštitu mora i oceana. Kako je došlo do toga? Naime, u lipnju 1909. godine rođen je Paul Ricard.

Njegov djed Louis Ricard bio je seoski pekar, kojeg je naslijedio sin Joseph. Joseph je oženio svoju ljubav iz djetinjstva Josephine.

Paul Ricard je oduvijek volio umjetnost, ali volio je i znanost, tako je i stvorio pastis (dao mu je ime "Ricard, pravi Marsejski pastis") liker od anisa, kad je imao svega 23 godine, točnije 1932. godine. Paul je čak tri godine proveo tražeći savršeni ukus, tražeći mišljenje drugih ljudi, sve do 7. travnja 1932. kad je pastis i zvanično legaliziran. Svaku noć dolazio je sa narudžbama.

Ubrzo je kao svog asistenta angažirao brata Pierra, a u pomoć su mu priskočili i stari školski prijatelji kao i susjedi. U jednom trenutku svi su bili zaposleni.

Preko pastisa do zaštite oceana

Preko dana Paul je učio o trgovini, noću je pravio akumulatore, skoro digao svoju sobu u zrak zbog brojnih kemijskih eksprimenata, čitao je sve moguće knjige, slikao je.

Preko Instituta za okceanografiju posvetili su se zaštiti mora i oceana

O njegovoj ljubavi prema umjetnosti govori i činjenica da je 1967. kupio sliku Tuna Fishing koju tada Salvador Dali nije još ni dovršio. Slika je 1973. godine ukradena, ali je pet godina kasnije pronađena na željezničkoj stanici u Parizu. Jean-Paul Ladeur proveo je 700 sati restaurirajući je. Slika se trenutno nalazi u kući u Marseilleu koju je kupio 1937.

Godine 1937. ostaje bez oca, a 18 mjeseci kasnije i bez brata, tada na čelo firme dovodi svoju majku i asistente i dobiva veliku podršku od svoje druge obitelji, njegovih zaposlenih.

Paul Ricard je govorio: "Ako hoćeš uusrećiti ljude, plati ih, motiviraj ih i poštuj ih".

Mnogo je investirao u marketing i 1938. godine prodaja je iznosila više od 2.4 milijuna litara, ali 1940. u okupiranoj Francuskoj Višijski režim zabranjuje pastis. Čekao je skoro devet godina da se zabrana ukine i tada su počeli raditi punom parom. Godine 1951. prodali su 9 milijuna boca, 1962. godine 22 milijuna i 1971. godine 60 milijuna boca.

Cilj je bio prehraniti se

Za vrijeme rata zaštitio je sve svoje zaposlene i njihove obitelji jer su svi počeli raditi kao farmeri i sve su sami proizvodili jer je cilj bio prehraniti se. Tako niti jedan zaposleni nije izgubio posao. Salinitet zemljišta je bio veliki problem, ali su i to riješili da bi započeli proizvodnju. Tada je i rekao kako je lijepo porculansko bijelu zemlju učiniti opet zelenom.

Govorio je: "Ako hoćeš usrećiti ljude, plati ih, motiviraj ih i poštuj ih". Kupio je dva otoka, Les Embiez i Bendor, i naravno omogućio je svima da dođu, tako da i danas možete posjetiti otoke koji su na oko sat vremena udaljeni od Marseillea

Luka posjeduje ISO 14001 certifikat

U razgovoru sa unukom Paula Ricarda, Patriciom Ricard nisam mogla, a da ne primijetim sa koliko ljubavi i sjaja u očima priča o njemu.

Ona je direktorica Instituta za oceanografiju Paul Ricard koji smo posjetili na otoku Les Embiez i koji je osnovao Paul Ricard jer je shvatio da se okoliš, ali i Mediteran nalazi u opasnosti. Šezdesetih godina prošlog stoljeća je bacanje otpada u more bilo uobičajno za gradove, a odlaganje crvenog mulja u bllizini Marseillea samo je još više povećalo prisutnu zabrinutost.

Institut se nalazi na otoku Les Embiez kod Toulona u Francuskoj

Kod nje je prisutan veliki optimizam kad je u pitanju naš planet, vrlo je posvećena svom poslu i meni je zapalo za oko da joj je vrlo bitno da znanstvenici imaju slobodu istraživanja.

Otok Les Embiez je specifičan, ne samo zbog toga sto je privatan i što je otvoren za turiste ili što ima oko 20 stanovnika, nego što i luka na otoku posjeduje ISO 14001 certifikat. Papirići ili opušci cigareta, otpad po obali, nije nešto što će vam pokvariti sliku ili ugođaj, jer toga nema.

Ne možete se izgubiti jer je otok mali i laganom šetnjom ga možete obići za par sati ili manje, ima hotel, crkvu, trgovinu. Nisam naišla na uobičajene turističke štandove, nema prometa, obična vozila su zabranjena (samo su električna vozila dozvoljena), i vrlo zanimljivo da je sve na otoku sagradio čovjek koji ga je i kupio - Paul Ricard. Posljednja građevina koju je sagradio je bila crkva.

Uzgoj morskih ježeva

Na institutu se održavaju dječje radionice u vezi zaštite mora, klimatskih promjena, predivni akvarij je otvoren za posjetitelje, moguć je razgovor sa znanstvenicima koji će vrlo rado izaći u susret i odgovoriti na svako pitanje, a provode se i razna istraživanja, od restauracije morskog dna do uzgajanja morskih ježeva. Morski ježevi su posebno bili bitni za okolne ribare koji su tražili pomoć radi održivog konzumiranja morskih ježeva.

U suradnji sa tvrtkom Pernod-Ricard kojoj je cilj skrenuti pažnju na klimatske promjene i koja svojim aktivnostima potiče svoje zaposlenike da vode računa o okolišu, institut je pokrenuo projekt Take Oceans For Future. Vrlo značajno je da je ovaj projekat podržao, ni manje ni više, nego Paul Watson, svima dobro poznat zaštitnik oceana iz Sea Shepherda.

U tvrtki Pernod-Ricard vodi se računa da zaposleni imaju dan odgovornosti kad nešto korisno rade za svoju okolinu, sade i uzgajaju voće i povrće, a vodi se računa i o emisiji plinova.

Take off je pokrenuo Alexandre Ricard (CEO firme Pernod-Ricard) u cilju obilježavanja 50 godina instituta. Cilj je da se aktivno podržavavaju mladi znanstvenici sa prestižnih fakulteta i da se pomaže znanstvenicima koji pronalaze rješenja za ugrožene oceane i klimatske promjene, vrlo im je bitna aktivna sinergija između znanstvene zajednice, sveučilišta, ekonomskih aktera, nevladinog sektora, partnera i običnih ljudi.

U tvrtki Pernod-Ricard vodi se računa da zaposleni imaju dan odgovornosti kad nešto korisno rade za svoju okolinu, sade i uzgajaju voće i povrće, vodi se računa o emisiji plinova, jer kako kaže Alexandre Ricard: "Ja nisam znanstvenik niti ekspert, ali hoću dati svoj doprinos".

Također planiraju smanjiti broj proizvoda na zalihama čime će uštedjeti oko 200 milijuna eura između 2016. i 2020., sa druge strane prema strategiji za period 2015.-2020. stavit će zaštitu okoliša u "srce svojih proizvoda" jer im je cilj da održivo upravljaju svojim vinogradima i da samim tim smanje svoj ekološki otisak.

Foto: institut-paul-ricard.org


Tagovi

Očuvanje oceana Pernod-Ricard Vinograd


Autorica

Marija Boljevic

Više [+]

Po zanimanju specijalistica zaštite životnog okoliša, kao znanstvena novinarka radi više od 5 godina. Članica je Balkanske mreže znanstvenih novinara, a predsjednica je Udruge znanstvenih novinara Crne Gore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]