Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 13.06.2014. 15:00
  • Koprivničko-križevačka

Obavijest vinogradarima!

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 126
  • 8
  • 0

Ministar poljoprivrede donio je početkom prošle godine Naredbu o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze koju prouzrokuje štetni organizam Grapevine flavescence doree MLO.

Zlatna žutica vinove loze fitoplazmoza vinove loze čiji simptomi se javljaju u vrijeme cvatnje, ali postaju jasno vidljivi tek krajem lipnja, u srpnju i kolovozu. Suha i topla ljeta jače pogoduju štetnosti fitoplazmoza pa se u takvim godinama prve promjene na trsevima mogu uočiti već početkom ljeta. Rubovi lišća se uvijaju prema dolje pa list dobiva trokutasti izgled. Kod bijelih sorata se javlja promjena boje lišća prema svijetlo zelenim i zlatno-žutim nijansama, a kod tamnih sorata poprimaju crvenkastu boju. Oboljelo lišće dozrijeva ranije, a otpada kasnije u odnosu na zdravo. Pred berbu inficirani trs bijelih sorata poprimi izgled zlatno-žute boje. Prilikom stiskanja u šaci inficirano lišće se lomi. Dozrijevanje mladica je vrlo slabo i nepravilno, a najčešće ostaju potpuno zeljaste do kraja vegetacije pa tijekom hladne zime izmrznu.

Fitoplazme se sa zaraženih biljaka prenose (cikadama), a bolest se širi i zaraženim sadnim materijalom. Posljednjih su se godina fitoplazmoze dosta proširile te je danas u nekim vinogradima zaraženo i više od 50% trsova. Direktnih mjera suzbijanja fitoplazmi nema pa se koriste samo indirektne mjere: sadnja zdravog sadnog materijala, suzbijanje vektora bolesti, suzbijanje korova koji mogu biti izvor zaraze, suzbijanje ostalih domaćina fitoplazmi u blizini vinograda (npr. divlja loza, pavitina).

Fitoplazmu Flavescence doree prenosi cikada - Scaphoideus titanus ili američki cvrčak. Ova cikada živi na lozi i prenosi fitoplazmu sa zaražene loze na nezaraženu. Kako je u Križevcima 2010. potvrđena pojava fitoplazme Flavescens doree, a u 2011. je prvi puta potvrđena i zaraženost američkog cvrčaka, na tom je području potrebno provoditi usmjerene mjere suzbijanja američkog cvrčka, a vinogradare na to obvezuje i Naredba o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 7/13). Suzbijanje američkog cvrčka preporuča se i u ostalim vinogradima gdje su prošle godine primjećeni simptomi fitoplazmoza.

Prvo suzbijanje američkog cvrčka provodi se nakon cvatnje vinove loze (sredinom lipnja), dva do tri tjedna kasnije provodi se drugo tretiranje. Prema potrebi, a na osnovi ulova cikada na žutoj ljepljivoj ploči, treće tretiranje se provodi krajem srpnja. Za tu namjenu su u Hrvatskoj registrirani insekticidi Actara 25 WG, Dali, Sumialfa 5 FL, Nurelle D i Chromorel-D. Zbog zaštite pčela važno je da se tretiranje obavlja tek po završetku cvatnje, u doba dana kad pčele ne lete te da u vinogradu prije primjene insekticida bude pokošen cvjetni podrast.

Vinogradari u nezraženom području dužni su redovito pregledavati svoje vinograde, a u slučaju pojave simptoma koji upućuju na moguću zarazu fitoplazmom obavijestiti nadležnog fitosanitarnog inspektora koji će uzeti službeni uzorak i poslati ga na laboratorijsku analizu.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom.

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner