Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioplan
  • 14.09.2017. 09:00

Navodnjavanje vinograda postaje imperativ!

Tvrtka Bioplan nudi najsuvremenija rješenja za navodnjavanje vinograda, koje zbog dugih sušnih perioda postaje imperativ čak i u predjelima u kojima se vinogradarstvo do prije nekoliko godina uspješno održavalo bez dodavanja vode.

  • 3.486
  • 168
  • 0

Posljednjih godina svjedočimo sve ekstremnijim klimatskim uvjetima koji uzrokuju neravnomjeran raspored oborina te preduge sušne periode. Navodnjavanje postaje imperativ čak i u predjelima u kojima se vinogradarstvo do prije nekoliko godina uspješno održavalo bez dodavanja vode.

Ova godina, sa sušom koja je u Dalmaciji trajala puna tri mjeseca, dovela je u pitanje ne samo ovogodišnji urod već i količinu uroda u slijedećoj godini obzirom da se zametanje cvjetnih pupova odvija u prethodnoj vegetacijskoj godini. U fazi rasta bobice lozi je potrebno čak 50-60% ukupne količine vode koju troši, a to je upravo u ljetnim mjesecima.

Održite stabilnost i višegodišnju kvalitetu

Također, tržišni imperativi uvjetuju stabilan i siguran proizvod u cilju konkurentnosti na srednjem i visoko kvalitetnom tržištu. Više nego ikad bitno je zadržati svoje mjesto na tržištu svake godine što se ne može bez stabilne i ujednačene višegodišnje kvalitete.

Iz navedenih razloga razvile su se napredne metode navodnjavanja vinograda koje omogućuju da grožđe zadrži sve karakteristike svog podneblja i sorte, koristeći rješenja koja smanjuju utrošak vode, smanjuju neželjen vegetativan rast, podižu kvalitet prinosa i garantiraju konstantnu kvalitetu.

Navodnjavanje se bazira na održavanju biljke u kontroliranom vodnom stresu kako bi se omogućilo:

  • smanjen rast vegetativnih izboja koji konkuriraju bobama u ishrani
  • smanjene bobe što u konačnici znači da je više kožice u ukupnom prinosu koja vinu daje boju, tanine i ostale aromatične tvari
Navodnjavanje vinograda

Važni parametri pred početak navodnjavanja

Pred početak navodnjavanja vinogradari moraju uzeti u obzir brojne parametre kao što su: veličina trsa, tip tla i klimatski uvjeti ove i prethodne sezone. Također, potrebno je analizirati količine i termine oborina, evapotranspiraciju te kapacitet tla za vodu. Izrazito je važan i trenutak početka navodnjavanja.

S navodnjavanjem se obično započinje nakon određenog sušnog perioda, ali pored samog početka, bitno je i kako trebaju izgledati ti prvi obroci navodnjavanja, koje su učestalosti i koje količine? Koje su najbolje metode navodnjavanja u periodu stvaranje vegetativne mase, a koje u procesu nagomilavanja šećera? Kako navodnjavati pred berbu, a kako poslije berbe? Dobar vinogradar stječe ova saznanja iz godine u godinu uzimajući u obzir sve navedene parametre.

Testirati vodni stres

Vinogradar bi trebao testirati vodni stres u nekoliko faza uz napomenu da premala količina vode će u konačnici dati vino grožđe slabije kvalitete i smanjene količine šećera.

Vodni deficit-stres potrebno je testirati u sljedećim fazama:

  • prije pojave šare - pozitivno djeluje na izloženost grozda svijetlu te smanjenu veličinu bobe
  • šara - kraj akumulacije šećera
  • pred berbu - smežuranje plodova, odnosno smanjen volumen ploda

Rani deficit vode pozitivno utječe na obojenost plodova dok kasni deficit uzrokuje bolju obojenost ploda, ali smanjenje brixa.

Primjena na polju

Netafim, vodeća svjetska tvrtka u sustavima navodnjavanja nudi tri osnovna modela navodnjavanja vinograda:

  1. Na žici - ovo je najuobičajniji način postavljanja navodnjavanja kada se crijevo (sa integriranom kapaljkom) postavlja na 30-50 cm visine od tla. Ovo je posebno povoljno kod obrade protiv korova unutar reda jer laterale ne leže na tlu.
  2. Na površini - najjednostavniji, najjeftiniji način postavljanja. Postavljanje na površini je najpovoljnije kada se tretiranje protiv korova vrši herbicidima. Cijevi navodnjavanja postavljene su uz trsove uzduž reda.
  3. Podzemno - najnaprednija, estetska, pouzdana, precizna i efikasna medoda postavljanja navodnjavanja u vinogradu. Podzemno navodnjavanje uključuje ukopavanje crijeva sa integriranom kapaljkom i antisifon mehanizmom na dubini 25-50 cm.
Vinograd Jadrtovac

Laterale su postavljene uzduž reda, 30-40 cm od trsa ili na sredini međurednog prostora. Ovaj sistem navodnjavanja ima sljedeće prednosti:

  • laterale su zaštićene od oštećenja: mehaničkog, klimatskih uvjeta te vandalizma
  • gubitak evaporacijom smanjen 10-20%
  • voda se doprema točno u zonu korijena
  • reduciran ljetni rast korova

Najsuvremenije vrste crijeva kap na kap

Za podzemne sustave Netafim je razvio najsuvremenije vrste crijeva kap na kap Uniram™ PC AS XR i DripNet™ PC AS XR u kojima je kapaljka napravljena sa dodatkom iona bakra te anti-sifon mehanizmom. Revolucionarni patent Cupron® onemogućuje ulazak korijena u kapaljku na osnovi bakrenih iona u sastavu kapaljke. To pruža trajno rješenje jer se bakreni oksid ne ispire i ne troši iz kapaljke.

Za nadzemne sustave najćešće se koriste crijeva sa samokompenzirajućim kapaljkama DripNet™ PC različitog protoka i razmaka kapaljke, ovisno o potrebama nasada. Radi se o najkvalitetnijem crijevu ujednačenog protoka čime je omogućena precizna aplikacija navodnjavanja i fertirigacije.

UniRam XR

Detaljnije o navodnjavanju vinograda pronađite na stranici tvrtke Bioplan. Za sve informacije obratite se na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Navodnjavanje Vinograd Bioplan Cijevi Suša Vodni stres


Partner

Bioplan d.o.o.

Kralja Petra Krešimira bb, 21214 Kaštel Kambelovac, Hrvatska
tel: 021/584-397, e-mail: info@bioplan.hr web: http://www.bioplan.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.