Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NADIN 2018
  • 03.12.2018. 10:30

Mlada vina: Trifun Poljak apsolutni šampion Nadina!

Ne pobjeđuje se svaki dan u vinarskoj i ekološkoj metropoli, kaže Poljak čije je crno vino osvojilo rekordnih 89,66 bodova. Šampion u kategoriji bijelih vina je Muškat žuti vinara Vjekoslava Jakopčina iz Ludbreškog vinogorja. Najbolju Maraštinu ima Vinarija Jokić, a Plavinu vinar Svetko Župan iz Škabrnje. Što se događalo u Nadinu pod šatorom u noći sa subote na nedjelju?

Foto: Marija Poljak
  • 890
  • 115
  • 2

Biti najbolji u najjačoj konkurenciji veliki je uspjeh, a postigao ga je zadarski vinar Trifun Poljak, vlasnik Vinarije Poljak u Diklu. Njegovo mlado vino Syrah  osvojilo je 89,66 od mogućih 100 bodova, najviše od svih i tako ponijelo titulu apsolutnog šampiona jubilarne 10. Degustacije mladih vina i maslinovih ulja Nadin 2018. “Znao sam da imam kvalitetno vino, nadao sam se dobrom rezultatu, ali šampionsku titulu nisam očekivao”, kaže Poljak.

Iza njega su ostali svi pa i glasoviti nadinski vinari koji sa svojim crnim vinima pobjeđuju na gotovo svim vinarskim smotrama i natjecanjima. Spomenimo samo nedavnu Sabatinu u Malom Lošinju gdje je Šime Škaulj iz Nadina osvojio duplu krunu, premoćno pobijedio u kategorijama mladih i otvorenih vina. Nadin je i najekološkije područje u Hrvatskoj sa 400 hektara vinograda i oko 150 hektara maslinika od čega je više od 40 posto u ekološkom uzgoju.

Tajna šampionskog crnjaka

Poljak je  za Agroklub otkrio i neke pojedinosti kako je proizveo šampionski crnjak. “Grožđe zdravo, gotovo prosušenih bobica s najboljih položaja benkovačko-stankovačkog vinogorja. Sladori i kiseline optimalni. Ove godine sam malo i eksperimentirao, držao mošt 14 dana na laganom, rashlađenom vrenju što se pokazalo punim pogotkom. Tako je vino sačuvalo svoja najbolja svojstva, arome i voćnost tipične za ovu sortu grožđa”, kaže Poljak.

Na ovogodišnju 10-jubilarnu smotru u Nadin je pristiglo  160 uzoraka mladih vina  i to 66 crnih, 72 bijela, 9 rosse i 3  voćna mlada vina. Ocjenjivalo se metodom   po OIV-u do 100 bodova.

Za vinogradare ova godina je bila puno povoljnija po vremenskim prilikama  tako da je i grožđe bilo dobre kvalitete, veći prinosi po hektaru - jedna od najrodnijih godina tako da su vinogradari i vinari imali problema sa smještanjem grožđa i vina. Tražila se bačva više”, kaže predsjednik Ocjenjivačke komisije  Ante Grubišić

Deset najboljih od 66 uzoraka

Crna vina su ugodno iznenađenje (merlot, syrah, cabernet, mješavine i druge sorte) izuzetno dobrih boja, mirisa i okusa, puna i u ovoj ranoj fazi harmonična vina. Vina koja uz dobru njegu će u konačnici biti jako dobre kakvoće . “Naravno, jedan manji dio uzoraka je bio oksidiran i s etil acetatom, ali uz male korekcije to se može popraviti. Sve u svemu puno uzoraka, većinom zdravih i obećavajućih vina , ugodno smo iznenađeni”, ocjena je enologa Grubišića.

Njegove riječi potvrđuju i rezultati.  Od 66 crnih vina 15 ih je ocijenjeno za zlatnu medalju, 25 srebrnu, a 16 za brončanu medalju.

Uz šampiona Poljaka među prvih 10 u kategoriji crnih vina plasirali su se Zvonimir Bačić s mješavinom Merlot/Syrah/Plavina (89,25 bodova) iz Lisičića, treći je ponovo Poljak s Cabernetom (87,33), četvrti Zvonimir Bilušić, Merlot/Cabernet Sauvignon (87) Šibenik, peti Nikola Katalinić  (87) Mješavina  Merlot/ Syrah /Plavina /Cabernet Sauvignon iz Kistanja, šesti Joso Kardum, Merlot/Syrah (87) Škabrnja, sedmi Goran Kardum  Syrah/Merlot (87) Split, osmi Marin Marelja, Molti Boccano (86,66) iz Ljupča, deveti Stjepan Vučemilović, Cabernet Sauvignon (86,66) iz Zadra i deseti  Šime Glavić, Merlot (86,33) iz Nadina.

Najbolja bijela iz Ludbreškog vinogorja

“Bijela vina (maraština, pošip, debit i druge sorte) su jako dobro izraženih i ugodnih aroma, malo tanjeg tijela, ali jako pitka. Jedan dio u ovoj fazi bio je oksidiran, nešto malo hlapivih kiselina što se događa svake godine kod pojedinih vinara, a i to se uz malo više brige i rada oko vina može riješiti, uvjeren je Grubišić.  

Šampion u kategoriji bijelih vina je Muškat žuti s osvojenih 88,33 boda vlasnika Vjekoslava Jakopčina iz Malog Bukovca kod Ludbrega u Varaždinskoj županiji. Drugi je Marin Ćustić. Chardonnay (87,66) iz Zadra, treći Branko Kežman,  Rajnski rizling (88,66), Slanje kod Ludbrega ,  četvrti opet Kežman s vinom Muškat Sumi (86,66), peti Vinarija Škaulj, Chardonnay (86,66),  šesti Marijan Novosel, Graševina (86, 66) Leskovec Toplički, sedmi Vinska kuća Kirić Ludbreg za Miješano bijelo (86,66), osmi Danijel Kotlar, Sauvignon Blanc (86,33) iz Zadra, deveti Darko Gača, Miješano vino (86), Ludbreške Sesvete dok je 10 mjesto zauzela već spomenuta  Vinska kuća Kirić s Graševinom (86 bodova).

Uglavnom, kad se sve zbroji i oduzme od 72 bijela vina 16 ih je osvojilo zlatne medalje, srebrnih  je 24 i  brončanih 13. Vinima u kategoriji Rosse pripalo je ukupno 6 medalja - po tri srebrne i tri brončane, dok su od 3 voćna dva ovjenčana zlatom, a treće nije ni ocjenjivano jer je još bilo u fazi fermentacije.

Povratak Maraštine i Plavine

Kao i prijašnjih godina i ove su posebno ocjenjivana vina autohtonih sorti - Maraština i Plavina. “Raduje zavidan broj uzoraka Maraštine," kaže Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Nadin, koja je i organizator ove sve prestižnije manifestacije.  Od 10 uzoraka Maraštine jedna je zlatna, 5 srebrnih i 4 brončane. Zlatnu medalju i šampionsku titulu s 87,38 bodova osvojila je Vinarija Jokić, vlasnika Ivana Jokića iz Lišana Tinjskih.

Nešto slabije prošla je Plavina. Od 7 uzoraka  dvije plavine su brončane i dvije srebrne dok je jedna odbačena. Najbolju Plavinu, koja je osvojila 82 boda  ima Svetko Župan iz Škabrnje. “Na plavini treba još poraditi najprije u vinogradu, reducirati urod grožđa, ali i u podrumima”, kaže Glavić uvjeren da se i od plavine mogu dobiti visokokvalitetna vina.

Stručni skup i krešendo pod šatorom

Kako, o tome je bilo  govora i na stručnom skupu u Nadinu. Uz zanimljive teme i predavače najviše pozornosti privuklo je vođeno kušanje Maraštine i Plavine kojemu je prethodilo predavanje poznatog enologa prof. dr. sc. Edija Maletića s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji je govorio o senzorici mladih vina te o vrlinama i manama ocijenjenih vina Plavine i Maraštine.

Tu su i drugi poznati stručnjaci kao Gordana DragunNenad MaslekŠime Marcelić i doc. dr. sc. Tomislav Kos koji je predstavio projekt PESCAR i važnost vođenja evidencije za održivu uporabu pesticida.

Nakon stručnog skupa program se u popodnevnim satima nastavio u, za ovu prigodu, specijalno postavljenom šatoru, a tamo više stotina ljudi i događaja kao u priči. Predstavljene su gostujuće vinarske udruge iz svih područja Hrvatske, dodijeljene nagrade i priznanja za kvalitetu mladih vina i maslinovih ulja, proglašeni šampioni i sve to uz živu glazbu popularnog sastava Trio kamen. A stolovi  krcati dobre domaće spize: fažola s kobasicama, pečene svinjetine s kiselim zeljem začinjenim mladim uljima da bi se sve zajedno  zalijevalo mladim vinima.

Fešta je, kako su i planirali organizatori, potrajala dugo u noć sa subote na nedjelju i nitko iz Nadina, kao ni dosad, nije otišao ni žedan ni gladan.


Fotoprilog


Tagovi

Nadin 2018 10. Degustacija mladih vina i maslinovih ulja Trifun Poljak Vjekoslav Jakopčin Vinarija Jokić Svetko Župan Stručni skup Prof. dr. sc. Edi Maletić


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."