Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dr. Branko Mihalj
  • 04.08.2017. 10:30

Mihalj: Vinograd treba slugu, ali i gazdu!

Bavljenje vinarstvom obitelj Mihalj je počela još 1953. godine kada su roditelji dr. Branka Mihalja s petero djece doselili iz Hercegovine i kupili kuću od vlasnika koji je imao i vinograd.

  • 1.091
  • 204
  • 0

Unatoč ljetu i godišnjim odmorima odmora kod poznatog kutjevačkog vinara i vinogradara dr. Branka Mihalja odmora nema. Uz budno praćenje što se sve zbiva u podrumima s vrhunskom zlatnom kapljicom ali i vinogradima u kojima su završni radovi i tretiranja prije berbe možda se malo ranije za razliku od prethodnih godina puni vino berbe 2016. godine koja su više nego vrhunske kvalitete.

"Vino poslije fermentacije i taloga ide izravno u boce. To je opće poznato da naše Mihalj vino s taloga ide bez pretakanja izravno u boce. Radi se o svježim i ozbiljnim vinima čemu naša vinarija teži i to prakticira. Početak je kolovoza i mi se polako pripremamo za berbu koje je pred nama, moramo pripremati i podrume za nove količine ovogodišnje berbe", ističe dr. Branko Mihalj.

U tijeku je punjenje vina, sorte graševina

Kutjevački vinari, odnosno članovi tamošnje udruge punjenje vina vrši preko tvz. pokretne punionice koja je u vlasništvu Udruge Kutjevačkih vinara što je možda i jedinstven slučaj kao takva punionica u Hrvatskoj.

U tijeku je punjenje vina

"Kao što vidite u tijeku je punjenje vina, sorte graševine, kojoj je Kutjevo prijestolnica. Prekrasan je dan, rano smo počeli kako bismo i zbog toplog vremena ranije s punjenjem i završili. Specifičnost je ovdje u našoj vinariji što u pomoć, kada se vino puni, dolaze moji rođaci, stričevi sinovi Mihalji i Bušići te drugi prijatelji i kumovi. Ovo vino što punimo još će malo odstajati i ići će na tržište u listopadu, a možda i prije jer su nam stalni kupci zahtjevni i traže dobru i vrhunsku vinsku kapljicu kakva se kod nas u Vinariji Mihalj može jedino i naći", nastavlja dr. Mihalj dodajući kako je najveća sreća što su oni kao članovi udruge napravili da tehnološki mogu svi oni kao vinari i korisnici pokretne punionice zadovoljiti svoje potrebe.

"Ova naša pokretna punilica koristi se prema potrebi i kod vinara u Kaptolu, Orahovici, otoku Pagu i u Zagrebu. Za sve postoji cjenik prema kojem se usluga punjenja naplaćuje. Mi kao kutjevački vinari imamo udjele u vlasništvu ove punionice koja zadovoljava sve kriterije kako bi se vino ispravno napunilo prema svim standardima, od pranja, sterilizacije, punjenja i zatvaranja najkvalitetnijim plutenim čepom. Vrijednost punionice kada smo ju kupili bila je oko milijun kuna. U nabavci su nam pomogli fondovi od kojih smo dobili oko 700 tisuća kuna, a preostali dio je nas 15 vinara financiralo kupovinu. U sat vremena može se napuniti dvije tisuće boca", dodaje dr. Mihalj naglašavajući kako za ledene i izborne berbe ne koriste punionicu jer se radi o malim količinama tako da se to vino puni i zatvara na onaj stariji način, ručnim radom kako se to nekad radilo.

Bavljenje vinarstvom obitelj Mihalj je počela još 1953. godine kada su roditelji dr. Branka Mihalja s petero djece doselili iz Hercegovine i kupili kuću od vlasnika koji je imao i vinograd. Otac Branka Mihalja znao je gdje dolazi i s namjerom je kupio baš tu kući i pola hektara vinograda. Od dijela stare kuće ostao je dio starog podruma danas star oko 150 godina.

Bez vina, kaže dr. Mihalj, nema pravih, ljudskiih razgovora

"Izgradili smo novu kuću ali smo sačuvali stari podrum, a samim time i tradiciju starih Kutjevčana. Otac se bavio vinarstvom i vinogradarstvom i školovao nas djecu. Mi smo, posebice moj brat i ja, pomagali ocu kada bi sa školovanja dolazili kući. Jako dobro znam kako je raditi u vinogradu i iznimno cijenim svakog vinogradara jer to nije lak posao. U svemu tome treba biti velika ljubav. Od 1953. do 1990. godine dio grožđa smo predavali tadašnjem kombinatu, a drugi dio zadržavali za svoje potrebe i proizvodnju. Kao stomatolog početkom 1990. godina privatizirao sam ordinaciju kojoj sam pridružio i kao obrt vinariju", rekao je dr. Mihalj.

Portugizac je posebna obiteljska priča

U vinogradima Branka Mihalja je osam zaštićenih sorti među kojima je najzastupljenija graševina uz koju ima i traminac i ledenu berbu, rajnski rizling kao kasnu berbu, cabernet sauvignon, merlot, muškat ružu te portugizac. Portugizac je posebna i ozbiljna obiteljska priča za obitelj Mihalj jer kada su doselili u Kutjevo imali su samo od sorti graševinu i portugizac.

"Već drugu godinu na svjetskom ocjenjivanju portugizaca gdje sudjeluje 15 zemalja u Pečuhu osvajamo i dobivamo najviša priznanja i zlatne medalje. Portugizac je prekrasno lepršavo vino, koje rado nazivam vino veseljaka i zaljubljenika. Ovdje se premalo cijeni iako ono to zaslužuje daleko više", kroz šalu priča dr. Mihalj.

Podrum dr. Mihalja je mjesto sastajanja dobrih ljudi, a za one koji nisu dobri gazda Branko kaže da se i oni poprave kada dođu u njegov podrum.

"Uvijek naglašavam kako bez vina nema onih pravih i istinskih ljudskih razgovora. Za ovim stolom za kojim se mi sad nalazimo česti su "simpoziji" jer sama ta riječ znači pijenje vina uz razgovor", ističe dr. Mihalj.

Kutjevo je prijestolnica graševine

Danas se vinogradi Branka Mihalja prostiru na pet hektara koji su na nekoliko lokacija, na Mačevu brdu - Vidimu, Zaječovac i pod križom. I druge su lokacije ističe dr. Mihalj dobre ali ovi položaji su jedni među boljim lokacijama. Dr. Branko Mihalj uz puno radno vrijeme koje provede u svojoj stomatološkoj ordinaciji jako puno vremena, svakodnevno, provodi i u podrumu gdje budnim okom prati i onu najmanju promjenu kod vinske kapljice.

Vino traži pažnju kao i vinograd

"Morate znati da svaka bačva ima svoju priču. Vino traži pažnju kao i vinograd. Bitno je da je genetika dobra. Ima ona stara poslovica kako vinograd treba slugu s čim se slažem, ali vinograd mora imati i gazdu. Baš zato što vinogradi nemaju gazde propadaju vinogradari i vinari zbog čega ostaju zapušteni", dodaje dr. Mihalj.

Ljubav prema vinarstvu je prešla i na sinove Branka Mihalja, Hrvoja i Branimira, koji su danas svoji ljudi, završili školovanja - fakultete i osnovali svoje obitelji. Jedan je liječnik specijalist i radi u Osijeku, a drugi je na radu u Kanadi. Kada mogu dođu i pomognu, a ono što mu je najdraže cijene ono što radi. Što se tiče proizvodnje vina kod dr. Mihalja ona je još po jednoj stvari posebna. Naime dr. Mihalj ne ide na količine vina, njemu je bitna kvaliteta zbog čega ima manju proizvodnju od one koju bi mogao imati.

Najdraže priznanje od brojnih koje je dobio dr. Mihalj je ono koje je dobio na Zagrebačkom velesajmu za šampionsko vino 2008. godine na Međunarodnom natjecanju. Međunarodno natjecanje se ne može nazvati ako nema 15 različitih zemalja kao sudionika na natjecanju.

"Teško da će se ikad više ponoviti takva godina i takvo vino. Radi se o graševini za što smo dobili i najviše priznanje u Hrvatskoj. Uvjeren sam da će još biti godina poput 2008.", kaže.

Brojna priznanja dobio je dr. Mihalj za svoja vina

Što se tiče vinograda u njemu se ovih dana obavlja zadnje prskanje i to je to što se tiče radova u vinogradima do same berbe.

"Vinograd je uredan i spreman za vrijedne ruke koje će brati vrhunske grozdove koji će uvjeren sam i ove godine dati vrhunsku kapljicu. Plan je da s berbom graševine koje imam najviše počnem s između 15. i 20.rujna, ali prije toga ću obrati portugizac i muškat ružu. Očekujem kvalitetan i dobar urod jer puno sam toga uložio", zaključio je dr. Branko Mihalj.

Autor i foto: Dražen Krstanović/pozega.eu


Fotoprilog


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Branko Mihalj Kutjevo Vinar Vina Mihalj

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?