Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 26.06.2016. 12:00

Mađarska tradicija na hrvatskom plodnom tlu

Obitelj Szabó iz Karanca marljivo radi na očuvanju dugogodišnje tradicije u području najvažnije gospodarske djelatnosti Slavonije i Baranje, poljoprivrede.

  • 1.947
  • 280
  • 0

Jedno od tradicionalnih vinogradarskih područja Osječko-baranjske županije je Baranjsko vinogorje koje su prije 2.000 godina prepoznali i stari Rimljani. Nekada davno, na ovom se području nalazilo preko 200 vinarija i podruma, ali se zbog iseljavanja i starenja stanovništva broj sve više smanjivao.

Kad se male ruke slože, sve se može!

Nakon razdoblja stagnacije, konačno se revitalizacijom pod utjecajem manjih, obiteljskih vinarija, Slavoncima i Baranjcima osmjehnula sreća. Da je tome tako, svjedoči i četveročlana obitelj Szabó iz Karanca koja marljivo radi na očuvanju dugogodišnje tradicije u području najvažnije gospodarske djelatnosti Slavonije i Baranje, poljoprivrede.

Osnivanje poljoprivrednog obrta!

Nakon Domovinskog rata, roditelji dvije kćeri, Atila i Julinna hrabro nastupaju s osnivanjem poljoprivrednog obrta poznatog po imenu Saboprodukt čija je primarna djelatnost biljna proizvodnja. Na nekoliko stotina hektara uzgajaju pšenicu, ječam, suncokret, kukuruz i šećernu repu na temelju čega postižu suradnju s vodećim poduzećima od kojih su neka: Belje, Fermopromet, Granolio, Žito, Osječka i Viro-Virovitička šećerana.

Od hobija do upečatljivosti na lokalnoj i regionalnoj razini!

Sve je počelo kao Atilin hobi!

Budući da je pored biljne proizvodnje u obitelji uvijek bilo nazočno i vinogradarstvo, odnosno vinarstvo, obitelj se ozbiljnije počela baviti uzgojem grožđa 2006. godine kada je s entuzijazmom zasađeno tri hektara vinograda koja su s vremenom obuhvatila veću površinu.

Od bijelih vinskih sorata uzgajaju: Graševinu, Sauvignon blanc, Pinot blanc, a od crnih Merlot i Cabernet sauvignon. Pored toga prave još i popularni Rosé. Kraj ove godine obitelji donosi inovacije, kada kreće prvi urod u novozasađenom vinogradu gdje će imati sorte Traminca, Muscat ottonella, Frankovku i Cabernet franc.

Plemenita loza u srcu Banskog brda

Vinogradi obrta nalaze se na južnoj strani Banovog brda poznatog još i kao Banska kosa, gdje je idealan kraj za uzgoj vinske loze. Kod njih, srećom, ove godine, nije došlo do elementarne nepogode mraz koja je pokorila druga vinogorja.

Ugodan ambijent za vinoljupce!

Krajem 2015. godine pomoću financijske potpore Osječko-baranjske županije, u sklopu obrta otvorena je i kušaonica vina, s kojom je, u ugodnom ambijentu, vinoljupcima omogućeno kušanje vina. U tom sektoru najviše sudjeluju majka Julianna te kćeri Anasztazia (magistrica poljoprivrede) i Andrea (magistrica ekonomije), koje marljivo koračaju po tragovima svojih roditelja.

Obiteljski brend!

Na zidovima i stolnjacima u kušaonici vina nalaze se nacrtani mađarski vezovi iz Mađarske, dok na etiketi vina i imaju mađarski vez iz Baranje (Drávaszög), čime posjetiteljima odašilju suptilnu informaciju o njihovu porijeklu.

Grožđe ne prodaju! Sve što proizvedu, prerađuju u vino!

Za radove u vinogradu i poslove oko pravljenja vina zaduženi su otac Atila i Tivadar (suprug Anasztazije), koji je po struci inženjer hortikulture, stoga obitelj, kada govorimo o znanju, ne oskudijeva.

Fokus na kvalitetu!

Izrazitu pozornost posvećuju kvaliteti, što znači da već na početku fenofaze vinove loze (kod rezidbe) reduciraju rod, (ali, postupak opetuju i kod zelenih radova) jer se samo tako može proizvesti izrazito kvalitetno grožđe, a potom i vino.

Krunidba brojnim priznanjima!

Da je tome tako, potvrđuju i različita priznanja od kojih su novija: dvije zlatne medalje u Temerinu za Graševinu 2015. i Merlot 2014., te dvije zlatne medalje za vina Pinot blanc 2015. i Merlot 2014 na 8. Danima vina, turizma i cikloturizma koju je s ponosom organizirala Osječko-baranjska županija.

Upečatljivost na lokalnom tržištu, ali i na regionalnoj razini!

Na etiketama vina ističu motive područja, odnosno obitelji, gdje je logo obrta mađarski vez s područja Baranje i obiteljski grb iz 1633. godine. Na taj su način postali prepoznatljivi na lokalnom tržištu i regionalnoj razini, a sada otvaraju vrata i prema drugim državama.

Aktivno sudjeluju na raznim sajmovima i manifestacijama na lokalnom području, ali i šire. Posjetili su tako: Čvarakfest i Proljetni vašar u Karancu, Festival hrane i vina u Zagrebu, Večer vina i umjetnosti u Osijeku, Gator fest u Kneževim vinogradima i Zmajevcu, Vinski maraton u Zmajevcu, Budai borfesztivál u Budimpešti i brojne druge.


Fotoprilog


Tagovi

Dobra priča Lokalno tržište Regionalna razina Dani vina Osječko - baranjska županija Obitelj Szabo Karanac Saboprodukt Biljna proizvodnja Vino Vinarstvo Vinogradarstvo Baranjsko vinogorje Belje Fermopromet Granolio Žito Šećerana Graševin


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]