Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ledena berba
  • 09.01.2016. 14:55

Ledena berba i kod vrhunskog enologa Ivice Peraka

Kao privatni vinogradar i vinar Ivica Perak, koji ima 11 hektara vinograda, drugi je put imao, ove godine na pola hektara, ledenu berbu za što su se ispunili svi uvjeti da se proizvede vrhunska kapljica predikatnog vina ledene berbe.

  • 541
  • 315
  • 0

Ovih je dana bila ledena berba na obroncima Krndije u kojoj su ubrani grozdovi grožđa na još jednoj i to najboljoj lokaciji kutjevačkog vinogorja u Mitrovcu pokraj Kutjeva kod poznatog vinogradara i vrhunskog enologa Ivice Peraka.

Kao privatni vinogradar i vinar Ivica Perak, koji ima 11 hektara vinograda, drugi je put imao, ove godine na pola hektara, ledenu berbu za što su se ispunili svi uvjeti da se proizvede vrhunska kapljica predikatnog vina ledene berbe.

Ledena berba kod Ivice Peraka

Vrhunski stručnjak koji zna kako proizvesti zlatnu kapljicu ubrao je zlatne plodove na 250 metara nadmorske visine koje je uspio sačuvati što je vidljivo i prostim okom. Perak ima dugogodišnja iskustva s ledenim berbama jer ih je kao glavni enolog u Kutjevu d.d. prvi puta na ovim prostorima organizirao još 1996. godine, za što je imao velike hrabrosti upustiti se u tu pustolovinu neizvjesne proizvodnje.

Ivica Perak, poznati enolog, vinogradar i vinar

"Ovo je položaj Mitrovac, jedan od najboljih vinogradarskih položaja, ne samo kutjevačkog vinogorja, nego i šire. Nakon tri godine kada nisu bili uvjeti, dočekali smo odlično zdravstveno stanje i snagu grožđa, šećeri i kiseline su bile dobre te smo mogli određene količine ostaviti i za ledenu berbu.

To je inače vrhunac vinogradarske proizvodnje da bi se zaokružila ponuda jedne vinske kuće. Od predikatnih vina najznačajnije je svakako ledeno vino. S ovih pola hektara očekujem najviše do 500 litara vina, što je višestruko manje od normalnih berbi, ali sam posebno zadovoljan jer to je najzahtjevnija berba koju samo rijetki vinogradari imaju", rekao je Ivica Perak.

Pokrenuo ledenu berbu u Kutjevu

Za graševinu Perak tvrdi da je to najpogodnija sorta za ledene berbe, jer je idealna za kvalitetna vina, kasne berbe, specijalna vina, pjenušce što u konačnici njene karakteristike dovode do ledene berbe.

Mitrovac, jedan od najboljih vinogradarskih položaja

"Ovaj kraj ima odlične vinogradarske perspektive, jer kaže se da vinogradarski raj koji ima mogućnosti da ima ledene berbe, da je to tipični i potpuni vinogradarski kraj. Kutjevačko vinogorje ima i tu potvrdu, jer od 1996. godine sam pokrenuo, tada kao glavni enolog u Kutjevačkom podrumu ledene berbe. Ova kutjevačka vinogorja su posebno pogodna za ovakve zahtjevne uzgojne oblike i proizvodnju perjanice među vinima, a to su ledena vina", ističe Perak dodajući kako će mu ovogodišnje ledeno vino puno značiti u jednoj zaokruženoj ponudi njegove vinske kuće koja ima kapacitet podruma od 80 tisuća litara.

Ovaj kraj ima odlične vinogradarske perspektive

Potrebno je mnogo truda uložiti da bi se postigla kvaliteta grožđa i sačuvala od raznih nametnika koji su ove godine išle na ruku vinogradarstvu Perak.

Butelje ledenog vina dosežu i cijenu od 60 eura

"Da bi grožđe došlo u ovu fazu, smrznutih prosušenih bobica, mora se uzgoj prilagoditi i posebno mu se posvetiti još u zelenom stadiju, te dalje tehnologijom pratiti da bi se dobilo zdravo grožđe do siječnja, jer tada tek u našim krajevima dolazi do niskih temperatura ispod 7 stupnjeva. Nekoliko dana imamo temperature od minus 8 stupnjeva, a jučer čak minus 12, što je bio znak da možemo krenuti u ledenu berbu, jer su bobice potpuno u smrznutom stanju. Sada sama prerada i cijeđenje traje i dva dana, a sama fermentacija i do godine dana", dodao je Perak.

Poznato je da vina ledene berbe piju zaljubljenici u vinsku kapljicu vino i to u posebnim prigodama. Butelje takvog vina dosežu i cijenu do 60 eura. Kao takvo vino se puni u manje butelje od 0,2 i 0,375 l, koje svaka ozbiljnija vinksa kuća teži imati u svojoj proizvodnji i ponudi.

Najzahtjevnija, ali i najzahvalnija berba

"Zbog činjenice da se jako smanjuje količina vina u ledenoj berbi, mnogi vinogradari se ne odlučuju na to, posebno u prijašnjim godinama kada se još uvijek tražilo veće količine vina. Prisutan je i rizik dali će grožđe izdržati do tih potrebnih uvjeta, na što se manji vinogradari ne upuštaju u tu vrstu proizvodnje. Mnogi se odlučuju za proizvodnju predikatnih vina, no ne i za ovaj vrhunac predikata, ledeno vino koje je uvijek po kvaliteti svojih vina na vrhu ljestvice od drugih vina", zaključio je Perak dodavši da o kvaliteti njegovih vina ledenih berbi svjedoče i brojna šampionska i zlatna priznanja i medalje za kvalitetu.

Od ovogodišnje ledene berbe očekuju se vrhunska kvaliteta, a prvo kušanje biti će spremno krajem 2017. godine, a za koje se mogu očekivati nove pobjede i priznanja za kvalitetu.

Autor: Dražen Krstanović, pozega.eu


Fotoprilog


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Ivica Perak Kutjevo Mitrovac Ledena berba Predikatno vino

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[ VEČER CLAAS KOMBAJNA ] U četvrtak, 21. ožujka, u našoj velikoj hali održana je večer #claas kombajna. Uz kratku retrospektivu žetve kroz povijest, posjetiteljima su predstavljena tri modela CLAAS kombajna - Lexion, Trion i Evion kao i nov... Više [+]