Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Cattunar
  • 22.04.2017. 07:30

Jedan brend, 50 ha vinograda i četiri vrste tla

U vremenima kada mnoga poljoprivredna gospodarstva propadaju i stavljaju ključ u bravu, najveća privatna Vinarija Cattunar uspješno posluje u Istri te tako na godišnjoj razini ukupno proizvodi oko 400 tisuća boca vina.

Foto: Vina Cattunar Facebook
  • 3.507
  • 356
  • 0

U vremenima kada mnoga poljoprivredna gospodarstva propadaju i stavljaju ključ u bravu, najveća privatna Vinarija Cattunar uspješno posluje u Istri te tako na godišnjoj razini ukupno proizvodi oko 400 tisuća boca vina.

Od pet do 50 ha vinograda na četiri vrste zemlje

Davne 1985. godine, odvažno i hrabro, baš onako kako samo on to zna, Franco Cattunar nastavlja obiteljsku tradiciju te uz pomoć nositeljice gospodarstva, supruge Vesne kreće s uzgojem Malvazije istarske - autohtone sorte zasađene na 5ha.

Već dvije godine kasnije, 1987. osniva obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a u ovo vrijeme sa sinom Edijem i kćeri Nicol, na oko 50 hektara vinograda, osim malvazije i autohtonih sorti poput terana i muškata bijelog momjanskog, uzgaja chardonnay, sauvignon i merlot.

Vinarija Cattunar

Kada govorimo o specifičnostima vinarije, bitno je naglasiti da se prostire na četiri vrste zemlje koje čine crvenica, crnica, siva (s 25% aktivnog vapna) i bijela zemlja (s više od 27% aktivnog vapna), zahvaljujući čemu se Malvazija istarska proizvodi na sva četiri tipa tla koja se mogu naći u Istri.

Govorimo li o dozrijevanju vina, bitno je istaknuti inox i drvene bačve koje se nalaze u podrumu koji je izgrađen na dvije razine kako bi se osigurala optimalna temperatura, kako za mlada vina tako i za njegu, čuvanje i zrenje starijih vina te za čuvanje arhivskih vina.

Suradnja s Metroom dovela do stvaranja robne marke

Zahvaljujući kvaliteti, znanju i znamenitim rezultatima, uspješno surađuju s Metro Cash & Carry, a da je tome tako svjedoči i razvoj robne marke Terra Unica koju proizvode ekskluzivno za njih. Razvili su tako pjenušavo vino Terra Unica Di Luna s kojim su ostvarili izvoz u Srbiju i Mađarsku.

Grožđe za ekskluzivni brand Terra Unica i pjenušac Di Luna dolazi s položaja Žmergo, Los, Kaštanjari, Brekija, Grum koji su na crnom, sivom, bijelom i crvenom tlu, gdje su vinogradi starosne dobi od 10 do 60 godina posađeni u položaju jug-zapad s jednorukim guyotom kao uzgojnim oblikom.

Ekskluzivno vino samo za Metro

"Suradnja s Metroom započela je ne tako davne veljače 2014. prilikom čega je u ponudu uvrštena istarska malvazija Terra Unica proizvedena ekskluzivno za njih.

Vinarija Cattunar

Zahvaljujući znamenitoj robnoj marki, u prvoj godini prodaje mogli smo se podičiti povećanom proizvodnjom od 30.000 litara, a zahvaljujući kvaliteti i atraktivnoj cijeni, trend rasta nastavio se i tijekom 2015. U vrlo kratkom roku prepoznati smo od strane kupaca i kada govorimo o ovom brendu, čast nam je reći da se nalazi među najprodavanijim vinima u ponudi Metroa", priča najveći privatni vinogradar koji proizvodi 15-tak vina od kojih osobito izdvaja teran, muškat ružu, muškat bijeli, chardonnay, merlot, rose i cabarnet sauvignon.

Izvoze u Italiju, Sloveniju, Englesku, Belgiju i SAD

"Sretni smo što nemamo problema s plasmanom svoga blaga u čaši. Najveći dio njega završava na tržištu Hrvatske, a kada govorimo o izvozu, isti se kreće od Italije, Slovenije, Engleske, Belgije pa sve do SAD-a", dodaje on.

Što je godina vlažnija, bolest više hara

Osim što je tisućljetni pratitelj čovjeka, Vitis Vinifera - vinova loza, spada u jednu od najstarijih kulturnih biljaka koja je od izrazite gospodarske, ekonomske i kulturne važnosti, ali ako je ne zaštitimo, ne može uspijevati, ni roditi.

Zaštita vinove loze od bolesti

Sukladno tome, "što je godina vlažnija, bolest više hara", u ovo je vrijeme najvažniji zadatak u vinogradu zaštita vinove loze od bolesti u kombinaciji s unošenjem hranjiva preko lista (folijarno). Iz tih razloga, za uspješnu provedbu zaštite potrebito je dobro poznavanje biologije i načina širenja određenih bolesti. Primjerice, ako smo pravovremeno, odnosno prije nego što je zaraza ostvarena koristili fungicide protiv plamenjače, znamo da oni štite vinovu lozu od moguće zaraze, ali ne mogu liječiti postojeću zarazu, odnosno micelij u listu, bobici ili izboju.

Foto: Vina Cattunar Facebook


Fotoprilog


Tagovi

Vina Cattunar Vinogradarstvo Vinarstvo


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.