Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dunavski Chardonnay
  • 19.01.2019. 12:00

Jasna Antunović: Mužjak među vinima je chardonnay

Chardonnay je moćan, strukturno, ekstrakno, alkoholno jači i vrlo prilagodljiv. Chardonnay asocira na mužjaka. Njegova je energija sasvim druga, drugačije školovana. Oko njega ima posla, njime se moraš baviti. No, s druge je strane vrlo pouzdan, ističe Jasna Antunović

Foto: Maja Celing Celić
  • 468
  • 38
  • 1

Chardonnay je već godinama u sjeni postignuća graševine, koju vinski genije Ivan Enjingi naziva kraljicom vina, kontinenta i Panonije, ali i u sjeni vina crnih sorti grožđa, no vraća se na velika vrata - bio bi zaključak s radionice o dunavskom Chardonnayu iz Baranje i Erduta, održanoj na nedavnom 5. Međunarodnom festivalu vina, delicija i ugodnog življenja, WineOs.

Radionica je ugostila vinskog Davida i vinskog Golijata, odnosno Jasnu Antunović i Vina Belje, a i velika vinarka i velika vinarija mogu se pohvaliti da je u njihovim vinogradima najuspješnija sorta - chardonnay. 

Dunavski chardonnay kao hrvatski odgovor na Chablis

Vina Belje donedavno su u Hrvatskoj imali najveći vinograd ove sorte, čak 60 hektara u komadu. Ipak, prošle je godine iskrčeno 40 hektara charodonnaya, a vinograd će biti zanovljen tom sortom ili graševinom. U Belju još uvijek ne izlaze s tom informacijom. 

Na spomenutoj je radionici, na kojoj su sudionici imali prilike kušati Goldberg Chardonnay iz 2006. te iz 2016. kao i Vrhunski Chardonnay iz 2017. godine, moderator i vinski pisac Željko Garmaz dunavski chardonnay prikazao kao hrvatski odgovor na Chablis, a Marijana Nedoklan, enologinja iz Vina Belje pojasnila vraćanje popularnosti ovome vinu koje je doživjelo veliki marektinški udarac u '90-im godinama prošlog stoljeća. 

Popularnost chardonnayu pala nakon pokreta ABC 

"Chardonney mi je uvijek bio fascinantan i uz praktični, tehnološki dio, zanima me i kulturološki aspekt vina. Radi se o sorti koja je do '80-ih godina bila zatvorena u okvirima Francuske, odnosno Burgundije koja se smatra njegovom domovinom i nije bila nazivana Chardonnay. Vina koja su nastajala od te sorte nosila su imena ili položaja, regije, dvoraca pa smo tako imali nazive Chateau, Chablis i slično. Početkom '80-ih to je vino na velika vrata ušlo u Australiju gdje su počeli saditi velike količine chardonnaya i vina su se počela nazivati prema sortama. Od svih vina, chardonnay je osvojio svijet", podsjeća na nedavnu povijest mlada enologinja Nedoklan dodavši kako ga pod tim nazivom poznaje čitav svijet. 

Mlada enologinja Marijana Nedoklan pojasnila je vezu između Baranje i Chablisa

Tih je godina chardonnay postao najpoznatije vino na svijetu, a onda se krajem '90-ih dogodio preokret. "Dogodio se pokret Anything but Chardonnay (Bilo što osim chardonnaya, op.a.) koji je predstavljao negativan marketing nakon čega mu je pala popularnost iako je on oduvijek baza za pjenušce, zaštitni znak Chablisa, ali i sorta koja svakako zaslužuje pažnju", istaknula je Nedoklan. 

Marijana Nedoklan: Ipak je graševina i dalje broj jedan 

Više je veza između Chablisa, najsjevernijeg dijela Burgundije te Baranje i Podunavlja. "Bliski smo paralelama, Baranja je nešto južnije, ispod Burgundije, a iznad Bordeauxa. Sličan je i sastav zemljišta, prapor ili les na kojem se nalazi sloj degradiranog černozema, a tu smo negdje i po nadmorskim visinama", pojasnila je Marijana. 

Zanimalo nas je i mijenjaju li se navike ljubitelja vina na ovim prostorima, no Nedoklan kaže kako je graševina i dalje broj jedan. "Graševina je najsađenija, najproizvođenija, najkonzumiranija. Hoće li se to promijeniti, to nikada ne znate. Vinski svijet je podložan trendovima, opravdano ili ne", komentirala je mlada enologinja zaključivši kako Belje danas pod chardonnayem ima 7 hektara, proizvode 40.000 litara godišnje od čega je 10.000 litara vrhunskog vina, a plasiraju ga uglavnom na hrvatsko tržište. 

Jasna Antunović: Chardonnay je vrlo pouzdan 

Za razliku od desetaka tisuća litara chardonnaya koje proizvodi Belje, Jasna Antunović čiji se vinogradi nalaze uz meandar Dunava, na padinama Daljske planine, kod Erduta, proizvodi 5 do 6 tisuća litara chardonnaya godišnje. 

Sjajan je pristup kojega ova žena koja je sadnjom novih vinograda 2004. godine nastavila stogodišnju obiteljsku tradiciju uzgoja vinove loze, ima prema svojim vinima. 

"Vino je materija i pristupate mu kao bilo kojoj drugoj materiji koja ima svoju energiju. Graševina ima svoju vrlo finu, suptilnu, žensku energiju, u svim kreacijama. Ona je čitava poezija od vina, možete je raditi u svim varijantama. S druge strane imate chardonnay koji je moćan, strukturno, ekstrakno, alkoholno jači i vrlo prilagodljiv. Chardonnay asocira na mužjaka. Njegova je energija sasvim druga, drugačije školovana. Oko njega ima posla, njime se moraš baviti. No, s druge je strane vrlo pouzdan", ističe Antunović posebno se osvrnuvši na Chardonnay iz 2016. godine.  

Igranje s godištem 2016. 

"Fermentaciju sam radila u bariku, u malim količinama, miješajući talog po samom dnu. Imate jedan štap kojim miješate vino u ciklusima. Prvo dva puta tjedno dva tjedna, jednom tjedno dva tjedna, pa jednom u dva tjedna dok ne dođete do miješanja jednom u dva mjeseca. Ovi ciklusi miješanja traju tri do četiri mjeseca", otkriva Antunović koja na upit koliko je teško biti precizan u ovakvim procesima odgovara: "Kao žena sigurno znate kako svemu pristupamo odgovorno, pa onda ništa nije ni teško." Rado sam se s složila s ovom divnom vinarkom. 

Vina Antunović na 5. izdanju WineOs-a

Jasna prednost i povjerenje daje bačvama od hrasta i domaćim bačvarima.  

A kakvi su planovi ove vinarke za čiji chardonnay Željko Garmaz kaže da mu je od njezinih vina najdraži?

"Već sam se ustalila u tehnologiji, više puno ne izmišljam. Radi se o određenim standardima, a tržište za njega imamo osigurano. Mislim da površine pod chardonnayem neću povećavati jer se to veže za količine drvenog posuđa koje imam, odnosno kojeg nemam previše. Sve su to limitirajući faktori i smatram da je ovo što sada imam, sasvim dovoljno", zaključila je Antunović kojoj sa chardonnayem želimo jedank ili još bolji uspjeh nego s graševinom. 


Fotoprilog


Tagovi

Dunavski chardonnay Jasna Antunović Marijana Nedoklan Vina Antunović Vina Belje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]