Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šampion autohtonih vina
  • 06.08.2018. 13:30

Ivica Milan: Od brodograditelja do šampiona autohtonih vina

Ivica Milan ne skriva svoje oduševljenje titulom šampiona i nije mogao odoljeti da se ne usporedi s Hrvatskom nogometnom reprezentacijom. Mali vinar, s jedva hektar vinograda, postao je šampion prve revije autohtonih vina u Hrvatskoj.

Foto: HPŠSS
  • 870
  • 69
  • 0

Kaštele, kako mnogi znaju reći - srce Dalmacije - mjesto je rođenja mnogih autohtonih hrvatskih sorti vinove loze među kojima je najpoznatiji Crljenak Kaštelanski u cijelom svijetu poznat kao Zinfalden, najpopularnije američko vino. Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba ove je godine organizirala prvu reviju vina dobivenih od autohtonih vinskih sorti nazvanu "Vina od davnina“ na kojoj je ocijenjeno gotovo 130 uzoraka iz cijele Hrvatske, naravno, najviše njih upravo iz Dalmacije.

Šampioni autohtonih vina birali su se među bijelim i crvenim vinima s teritorijalnom podjelom na kontinentalnu i primorsku Hrvatsku sukladno važećoj podjeli na vinske regije. Vina su ocjenjivale komisije sastavljena od najeminentnijih licenciranih ocjenjivača vina. Jedno od iznenađenja ove revije je mali vinar iz Kaštela, Ivica Milan, koji je pobijedio sa svojim Pošipom u kategoriji bijelih vina Primorske Hrvatske. Iako je Pošip rođeni Korčulanac koji se počeo masovno proizvoditi u svim dijelovima Dalmacije zbog svojih odličnih osobina i potražnje na tržištu, u žestokoj konkurenciji bijelih vina Primorske Hrvatske pobijedio je Pošip Milan iz Kaštela.

Ivica Milan (1949.), rođen je u Kaštelama, a kao brodograditelj po zanimanju radio je u mladosti u Hamburgu kao cijenjeni stručnjak u svom poslu, da bi se vratio u Hrvatsku i pokrenuo vlastitu proizvodnju glisera. Spletom okolnosti, 1993. godine oduševljen Pošipom sadi prvi mali nasad vinograda i prvi nasad Pošipa u Kaštelama. S Korčule, s položaja Čare gdje je Pošip prvi put pronađen, a nastao je križanjem Bratkovine bijele i Zlatarice blatske bijele donio je prve lozne cjepove koji su se odlično snašle u novoj sredini. Visoka kvaliteta njegovog vina i potražnja ponukali su ga na daljnju sadnju vinograda i opremanje podruma. Zaredala su i priznanja po vinskim manifestacijama, ali sve je kulminiralo ovogodišnjim proglašenjem Pošipa Milana na reviji vina autohtonih sorti "Vina od davnina“.

Ivica Milan pobijedio je sa svojim Pošipom u kategoriji bijelih vina Primorske Hrvatske

"Moram priznati da je nakon toga porasla i cijena i potražnja mog vina i sad sam u problemima da za tržište proizvedem dovoljne količine", priznaje nam Ivica Milan čija boca vina kod njega u podrumu stoji više od stotinjak kuna.

Njegova radiona za proizvodnju brodica postala je konoba i mala vinarija, a proizvodnja vina glavno zanimanje ove obitelji koja ima dva sina od kojeg su oba pošli očevim putem. Jedan kao radnik na brodu, a drugi kao mladi vinar koji pomaže ocu i budući je nasljednik proizvodnje. "Proizvesti vino je kombinacija od mnogo rada i puno znanja, a proizvesti vrhunsko vino, šampionsko, to je već umjetnost", kaže nam Ivica Milan.

Kakvu je ulogu u vašoj priči imala HPŠSS, osim sudjelovanja na ocjenjivanju koje smo organizirali?

"Od početka, kad sam krenuo u širenje proizvodnje, odmah sam se obratio Vašoj službi koja me prati i danas. Svu zaštitu radim isključivo prema uputama i prognozama HPŠSS-a uz pojedinačne konzultacije kada mi je to potrebno. Pošip Milan 2017. godine je rezultat tog rada".

Ivica Milan ne skriva svoje oduševljenje titulom šampiona i nije mogao odoljeti da se ne usporedi s Hrvatskom nogometnom reprezentacijom. Mali vinar, s jedva hektar vinograda, postao je šampion prve revije autohtonih vina u Hrvatskoj. Posebno ističe, kako je komisija apsolutna bila profesionalna i nepristrana, što je dokaz upravo i njegova pobjeda kao malog proizvođača.

"Ja se mogu boriti samo visokom kvalitetom vina i visokom cijenom proizvoda kako bi ova butik proizvodnja imala smisla. To vam je kao u nogometu, kad ste među najboljima, cijena nikad nije problem".

Koji su daljnji planovi u smislu razvoja vašeg OPG-a?

"Prije svega proširiti nasad. Možda i naći neke kooperante. Zatim uređenje kušaone, jer sve više kupaca, uglavnom turista dolazi i želi kušati vino prije same kupovine. Imamo već predviđeni prostor uz samu konobu, potrebno ju je samo urediti."

Sav posao obavljate sami ili zapošljavate još nekoga?

"Sve radimo u krugu obitelji, jedan sin je odlučio nastaviti posao, a berbu odrađujemo u krugu prijatelja i rodbine. To je u stvari više druženje nego posao, koje često preraste u pravu feštu. Idealna prilika da se okupi šira obitelj i prijatelji."

Nakon rada u inozemstvu, vlastite proizvodnje brodica, po čemu je bavljenje poljoprivredom prednost?

"Ljepota je u onome da radiš šta voliš. Meni je užitak biti u prirodi, vinogradu, svom masliniku. Posebno me veseli kad ljudi prepoznaju našu ljubav utkanu u vino. Mislim da je proizvodnja vina najveći doseg poljoprivrede. Ona obuhvaća i rad pod vedrim nebom i u konobi. Toliko je faktora. Od sreće do znanja, vremenskih prilika i marketinga. Vino ima najveći raspon cijene poljoprivrednog proizvoda. Boca može koštati od nekoliko eura do nekoliko stotina eura. Osim toga, draž je sačuvati nešto naše, autohtono, što je dio našeg podneblja, našeg genetskog koda."


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Ivica Milan Pošip Autohtone sorte HPŠSS


Partner