Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetna ličinka
  • 25.04.2023. 07:30

Grba korak izgleda kao grančica - kakav je to štetnik?

Ličinke prave štetu na vinovoj lozi, šljivi, višnji i drugim voćnim vrstama. Kako zaštititi nasad i suzbiti štetnika?

Foto: Wikimedia commons/GeXeS
  • 1.657
  • 85
  • 0

Grba korak Peribatodes rhomboidaria je periodični štetnik koji se javlja na vinovoj lozi, šljivi, višnji i drugim voćnim vrstama. Pripada redu Lepidoptera. Oštećuje pupoljke i listove, a prisutna je u skoro svim vinogradima i nasadima šljive, posebno onim koji su locirani blizu šume.

Radi se o leptiru koji ima raspon krila 5 cm. Mužjaci imaju tanje tijelo od ženki. Odlikuje se sivosmeđom bojom zbog čega se teško primjećuje na grančicama vinove loze i voćaka. Naziv je dobila po karakterističnom kretanju ličinke koja se zgrbi dok hoda. Ona ima noge samo na početku i na kraju tijela. Često stoje na zadnjim nogama imitirajući grančicu.

Najštetnije su ličinke prve generacije

Razvija dvije generacije godišnje. Prezimljava u stadiju ličinke pod korom trsa i stabala. Javljaju se od početka bubrenja pupova kada su vrlo aktivne i čine štetu, kada temperatura zraka prijeđe 6 do 7ºC. Zbog mimikrije teško se uočavaju. Hrane se pupoljcima i mladim listovima. Ličinke se kukulje na površini zemljišta ili do 3 cm ukopane. Odrasle jedinke se javljaju u svibnju i lipnju, poslije 20 dana. Intenzivno lete predvečer i noću.

Nakon parenja ženke odlažu jaja na listove, a iz njih se tijekom srpnja sve do kraja kolovoza javljaju ličinke druge generacije koje su prezimljujuće. One se hrane lišćem i prave neznatnu štetu.

Zaštita i suzbijanje

Praćenje leta i zaštita se provode feromonskim klopkama, a za suzbijanje se koriste uljni insekticidi. Tijekom vegetacije se koriste insekticidi koji su namijenjeni suzbijanju grozdovog moljca.

Koriste se i preparati na bazi bakterija. Na vinovoj lozi na okućnicamam ličinke možemo rukom sakupiti.

Korištena naslovna fotografija podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Tagovi

Grba korak Peribatodes rhomboidaria Štetočina vinove loze Štetočina šljive Zaštita Suzbijanje Ličinka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.