Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Danon
  • 23.04.2020. 10:30

Feromonskim zamkama pratite pojavu pepeljastog grozdovog moljca

Razvoj pepeljastog grozdovog moljca uvelike ovisi o vremenskim uvjetima u pojedinoj godini te početku leta, koji može biti jako razvučen, stoga su feromonske zamke od velike pomoći vinogradarima.

Foto: Danon
  • 1.443
  • 225
  • 0

Pepeljastog grozdovog moljca (Lobesia botrana) naši vinogradari znaju kao štetnika vinove loze koji u pojedinim godinama nasadu može nanijeti vrlo velike štete.

"Ovaj štetnik oštećuje grozd i bobice, te u godinama s povoljnim vremenskim uvjetima za njegov razvoj, može uzrokovati značajno smanjenje uroda. Osim direktnih, još su značajnije one indirektne štete uzrokovane naknadnim naseljavanjem gljivičnih bolesti na oštećene bobice (siva plijesan, kisela trulež grožđa)", objašnjavaju iz tvrtke Danon d.o.o.

Kako prepoznati štetnika?

Dodaju kako ovaj štetnik prezimljuje u stadiju kukuljice na skrovitim mjestima na i oko čokota, a u našim uvjetima ima tri generacije. Prvi leptiri pojavljuju se obično krajem travnja, odnosno početkom svibnja kada srednje dnevne temperature prelaze 10°C u periodu kroz desetak dana. Prednji par krila ovog kukca je pepeljasto sive boje, sa svjetlijim i tamnijim šarama, nepravilno obojen poput mramora, dok su stražnja krila svijetlo sive boje s tamnijim rubom, a raspon krila je 11-13 mm. Ženke 1. generacije odlažu u prosjeku 40-60 jaja na cvjetne pupove, peteljkovinu i peteljke, nakon 7-10 dana iz njih izlaze gusjenice koje oštećuju cvijet loze i zapredaju ga. Gusjenice su vrlo živahne, zelenkaste boje sa žutom ili žutosmeđom glavom, njihov razvoj traje 25-30 dana, a za to vrijeme mogu uništiti 50-ak pupova ili tek zametnutih bobica.

sc
Grozd uništen djelovanjem pepeljastog grozdovog moljca 

Leptiri druge generacije obično se javljaju u srpnju, ženke odlažu jaja na zelene bobice grožđa, a nakon 4-6 dana iz njih izlaze gusjenice, ulaze u bobice i izgrizaju ih iznutra. Svaka gusjenica ošteti u prosjeku 4-9 bobica za vrijeme svog razvoja koji traje otprilike 17-24 dana.

Leptiri treće generacije obično se javljaju u drugoj polovini kolovoza i u rujnu, odlažu jaja na već gotovo zrele bobe, gusjenice se hrane bobama te za vrijeme svog razvoja koji traje 20-ak dana, svaka ošteti 3-7 boba. Svako oštećenje boba potencijalno predstavlja mjesto za ulazak gljivičnih bolesti. 

"Razvoj pepeljastog grozdovog moljca uvelike ovisi o vremenskim uvjetima u pojedinoj godini, te početak leta, naročito druge generacije, može u pojedinim godinama odstupati od očekivanog prosjeka, a uz to može biti i jako razvučen. Stoga su feromonske zamke od velike pomoći vinogradarima kako bi mogli pratiti pojavu ovog štetnika u svom nasadu te odrediti potrebu i optimalne rokove suzbijanja i, u konačnici, učinkovito zaštititi svoj nasad", savjetuju iz Danona.

Učinkovitost feromonske zamke i do 3 mjeseca

Ova tvrtka u svojoj ponudi ima Temo-O-Cid feromonsku zamku za pepeljastog grozdovog moljca koja je namijenjena njegovu hvatanju i praćenju prisustva u nasadu. Unutar pakiranja nalaze se 3 ljepljive ploče za hvatanje štetnika i 3 doze feromona, koje su posebno upakirane u hermetički zatvorene vrećice, kako bi zadržali sva svoja svojstva do trenutka upotrebe.

dv
Feromonske zamke otkrivaju i prate stvarnu pojavu pepeljastog grozdovog moljca

Žuta ljepljiva ploča obložena je ljepilom samo s jedne strane i namijenjena je hvatanju samo ciljanih štetnih insekata, dok oni korisni kao što su oprašivači i korisni predatori ostaju pošteđeni. Sloj ljepila nanešen na polipropilensku ploču otporan je na različite vremenske uvjete (vlaga, visoke temperature). Zamke kombiniraju atraktivnu snagu žute boje s feromonom za biološku kontrolu štetnika. Posebna tehnologija pripreme feromona omogućuje njegovo dugotrajno i postepeno oslobađanje, čime je osigurana njegova učinkovitost do 3 mjeseca. Oni ne gube svoja svojstva ni u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta (visoke temperature i velika vlažnost zraka).

Žuta ljepljiva ploča obložena je ljepilom s jedne strane i namijenjena je hvatanju samo ciljanih štetnih insekata, dok oni korisni, kao što su oprašivači i korisni predatori ostaju pošteđeni.

Preporuča se postaviti 3 zamke/ha

"Let leptira prati se postavljanjem feromonskih zamki već tijekom travnja. Preporuča se postaviti 3 zamke/ha, na donji rub vinograda, u sredini, te na gornji rub (za manje površine također se preporuča postavljanje 3 zamke po lokalitetu). Zamke se lociraju na prosječnu visinu 1,3-1,5 m u zonu grožđa zaštićenu lišćem. Broj uhvaćenih leptira redovito se kontrolira i bilježi. Praćenjem dinamike ulova signalizira se potreba i optimalni rok provedbe suzbijanja", poručuju iz Danona.

dv
Preporuča se postaviti 3 zamke/ha, na donji rub vinograda, u sredini, te na gornji rub 

Feromonske zamke otkrivaju i prate stvarnu pojavu pepeljastog grozdovog moljca na određenom lokalitetu kroz praćeno razdoblje te se odluka za potrebom i optimalnim rokom primjene insekticida ne donosi na osnovi nagađanja, već konkretnih podataka za određeni vinogradarski lokalitet.

Za više informacija o feromonskim zamkama, obratite se tvrtki Danon na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Pepeljasti grozdov moljac Danon Lobesia botrana Suzbijanje štetnika Vinograd Vinova loza Feromonska zamka


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Danon d.o.o.

Ledinska 7, 10255 Donji Stupnik, Hrvatska
tel: 01|6530-985, e-mail: danon@danon.hr web: https://danon.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce