Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinograda
  • 20.08.2015. 17:30

Biotehničke mjere protiv štetnika grožđa!

Budući da za suzbijanje octene mušice u Hrvatskoj nema registriranih pripravaka, jedna od biotehničkih mjera su plastične boce punjene octom.

Foto: depsoitphotos.com, zhukovsky
  • 372
  • 32
  • 0

U razdoblju od 16. do 20. kolovoza 2015. godine, u Koprivničko-križevačkoj županiji bila su četiri kišna dana, a ukupna količina oborina iznosila je od 12 l/m2 u Đelekovcu do čak 62 l/m2 u Novigradu Podravskom. Oborine tijekom kolovoza i rujna pogoduju razvoju i širenju sive plijesni i kisele truleži na grožđu u dozrijevanju.

"Primjenu specifičnih botriticida preporučamo samo za kasnije sorte vinove loze, uz obavezno pridržavanje karence. Za zaštitu od sive plijesni mogu se koristiti Switch 62,5 WG, Teldor SC 500 s karencom od 21 dana, Botril 300 SC, Cantus ili Pyrus s karencom od 28 dana. Spomenuti fungicidi ne suzbijaju kiselu trulež.

Bolestima grožđa pridonose i ose

Na pojavu i širenje navedenih bolesti značajno utječu i kukci, primjerice ose, jer oštećuju bobe. Za njihovo suzbijanje i smanjenje oštećenja na bobama, preporučamo postavljanje hranidbenih atraktanata, odnosno vješanje boca s octom ili kiselim vinom. Osim osa, bobe u fazi zriobe oštećuje i manje poznati štetnik, octena mušica (Drosophila suzukii). A na tako oštećenim bobama naknadno se razvija i kisela trulež", ističe Željkica Oštrkapa-Međurečan.

U Koprivničko-križevačkoj županiji prisutnost octene mušice prvi puta je zabilježena 2012. godine na lokalitetu Sveti Vid kod Koprivnice. Budući da je octena mušica relativno novi štetnik u Hrvatskoj, za sada nemamo registriranih insekticida za njezino suzbijanje.

"Vinogradarima preporučamo biotehničke mjere zaštite, odnosno postavljanje većeg broja hranidbenih atraktanata koje mogu sami pripremiti. Na plastičnim bocama zapremine 250, 500 ili 750 ml potrebno je izbušiti četiri simetrično smještene rupice promjera 5 mm, približno 3 cm ispod čepa. Polovinu zapremine boce napunite jabučnim ili vinskim octom ili njihovom kombinacijom", ističe Oštrkapa-Međurečan.

Uskoro počinje berba ranih sorti grožđa

Što se tiče vinograda u Primorsko-goranskoj županiji, Karmen Karlić podsjeća da pri odabiru zaštitnog sredstva vodite brigu o karenci.

"U vinogradima, u kojima je moguće ispoštovati karencu od 21 dana, preporučujemo preventivna tretiranja zone grozđa protiv uzročnika sive plijesni i to botriticidima na osnovi ciprodinila i fludioksonila, trgovačkog naziva Switch 62,5 WG, fenheksamida, trgovačkog naziva Teldor SC 500 ili fluopirama trgovačkog naziva Luna privilege", ističe Karlić. Sredstva upotrebljavajte u skladu s uputama, vodite evidencije o tretiranjima, a praznu ambalažu propisno zbrinite.

Foto: depsoitphotos.com, zhukovsky


Tagovi

Koprivničko-križevačka županija Đelekovec Novigrad Podravski Siva plijesan Kisela trulež Kasnije sorte Karenca Hranidbeni atraktanti Boce s octom Octena mušica Željkica Oštrkapa-Međurečan Sveti Vid Biotehničke mjere Vinski ocat Primorsko-gor


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.