Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 23.09.2022. 10:30
  • Požeško-slavonska, Kutjevo

Berba grožđa u vinogradima najstarije hrvatske vinarije - bez dva stroja, brali bi do Božića

Najstarija hrvatska vinarija, iz 13. stoljeća, ima i novi vinski podrum sa 40 bačava od poznatog slavonskog hrasta, zapremine od 1500 do 3500 litara, na kraju kojeg će se nalaziti i trezor s 1.232 boce vina.

Foto: Marinko Petković
  • 3.132
  • 197
  • 0

Udarni je tjedan berbe grožđa u najvećoj hrvatskoj vinariji, Kutjevu d.d. u požeškoj Zlatnoj dolini, kojeg beru već mjesec dana na vlastitih 420 ha. U kooperaciji imaju godišnje još 350 do 400 ha, pa se kolona traktora s ubranim plodovima proteže nekoliko stotina metara od Trga graševine u Kutjevu do najstarijeg vinskog podruma u ovom dijelu Europe, iz pradavne 1232. godine.

"Beremo grožđe ručno s tri naša najbolja položaja Vetovo, Hrnjevac i Vinkomir, za premium liniju vrhunske graševine. Kemijski parametri, kao što su sladori su optimalni, a ciljamo 12,5 do 13 posto alkohola, dok su kiseline između 6,5 i sedam posto", kazao je uvodno glavni enolog Ivan Marinclin manjoj grupi vinskih novinara koja se spremala u tradicionalnu berbu, a koju u većoj mjeri obavljaju dva stroja, gdje je to moguće i tehnološki opravdano.

Zelena rezidba, strojevi beru grožđe u tri ujutro

Prema njegovim riječima, podijeljena je u četiri etape na ukupno šest položaja, a još prije mjesec dana su krenuli s berbom chardonnaya, potom su na red doši pinoti, bijeli, sivi i crni, te traminac. Dakle, aromatične sorte idu prve, da bi uslijedila velika berba graševine, koja čini 70 posto ukupne proizvodnje ove tvrtke koja godišnje iznosi čak pet do šest milijuna litara vina, od kojih se 40 posto izvozi u čak 26 zemalja na četiri kontinenta. Radi se o godišnjoj proizvodnji od 450.000 boca, koje su podijeljene između 26 do 28 etiketa. Primjerice, vrhunske graševine de Gotho se godišnje proizvede 12.000 butelja. 

Berba se obavlja i ručno 

Enologinja Zrinka Vinković Jergović, koja je u ovoj vinariji od 2013. godine, a u vinskoj struci već 20 godina, otkrila nam je da čak 94 posto širokoga asortimana čine bijela vina, a šest posto crna. No, upravo su ona ove godine, nakon graševine de Gotho prije dvije godine, koja je dobila plantinu Decantera, osvojila prestižne svjetske nagrade renomiranih stručnjaka i na drugim međunarodnim natjecanjima, kao što su Mundus Vini Spring Tasting u njemačkom Neustadtu i Concours Mondial de Bruxelless. Inače, Kutjevo ima čak sedam različitih etiketa koji uključuju sortu graševine, pa su od nje prvi na domaćem tržištu napravili pjenušac Maximo brut.

Kako smo čuli, berba se odvija sve ranije, a strojevi u vinogradu su već u tri ujutro, kako bi grožđe u vinariji bilo što ranije, što znači za samo 45 minuta. No, prije berbe, pojašnjava Vinković Jergović, valja pomno obići vinograde više puta te se odvažiti i na zelenu rezidbu, što znači skinuti 30 posto grožđa, kako bi smanjeni prinosi, oko čega se uvijek vode velike rasprave i u samoj vinariji, dali vrhunsku kvalitetu vina.

Ističe da su na enologu odluke, ali i rizici jer nema rutine u ovome zahtjevnom, ali izazovnom poslu. Svaka berba nosi nove izozove, a niti jedna nije ista, otkriva enologinja. U Kutjevu hvale učinkovitost dva stroja za branje grožđa, jer je radne snage,odnosno berača, sve manje i bez njih bi, kaže, brali sve do Božića. Uz to, dodaje, strojna berba je danas standard u vinskom svijetu, pa ako je njima dobro, zašto je i mi ne bi usvojili i primijenili nabolje što možemo.

Stari podrum dobio 40 novih bačava, a ima i trezor vina

Naravno, nakon kratke berbe na padinama Krndije, obišli smo i najstariji vinski podrum u ovom dijelu Europe, iz 1232. godine, koji se i danas dobro drži. Ovo ljeto je dobio i novi podrum sa 40 velikih bačava od poznatog slavonskog hrasta, koje su radila dva proizvođača, jedan iz Hrvatske, a drugi iz Italije, zapremine od 1.500 do 3.500 litara. Na njegovom kraju se nalazi i trezor koji će imati 1.232 boce vina.

Novi vinski podrum

Nedaleko je i druga najveća drvena bačva u Hrvatskoj, kapaciteta čak 53.520 litara vina, izgrađena 1982. godine, povodom 750 godišnjice Starog podruma kombinata, kako Kutjevčani inače zovu svoju vinariju. Ona je dala i poznate hrvatske vinare Ivana Jambrovića, Vladu Krauthakera, Antuna Adžića i Ivicu Peraka.      

Kutjevački podrum je, kaže legendarni vinski znalac Drago Humski, koji je u ovoj vinariji radio pune 42 godine, zapremine od čak 11 milijuna litara vina, a današnja vinarija je rezultat udruživanja 200 zadrugara iz Požeštine od prije 80-ak godina. Dakle, nikada nije bio pun, ali ni prazan, jer bi se u tome slučaju drvene bačve rasušile jednom za sve vremena, pa i ona najveća, koju smo izgradili zahvaljujući inflaciji u doba premijera Ante Markovića.    

Humski je i danas povijest vinskog podruma od 13. stoljeća spreman ispričati uvijek iznova i na zanimljiv način, a neće zaboraviti istaknuti i priču iz davne 1741. godine, kada je austrijska carica Marija Terezija posjetila Banovinu Hrvatsku i ostala u Kutjevu više dana zbog Baruna Trenka o čemu i danas svjedoči legendarni stol u vinariji.

Idu u ruralni turizam, kočije će voziti vinogradima

Minula su stoljeća, a stara bačva je i danas u uporabi, te se čisti puna tri dana, kako bi mogla primiti novo vino. Berba grožđa je nekada, kaže, bila narodno veselje o čemu svjedoče i drveni reljefi na impozantnoj bačvi u podrumu, koji  je pravi muzej vinarstva. Tu je i velika arhiva vina, gdje se mogu naći raritetni primjerci arhivskih vina, starih više desetljeća, a prodaju se i po cijeni od 25.000 kuna.

Inače, Humski će nas podsjetiti da se najbolja vina rade u vinogradu, jer se kutjevački nalaze na padinama Papuka i Krndije, gdje u nizini prevladava ilovača, a već na 200 metara nadmorske visine je pijesak i šljunak, odnosno laporasto tlo koje daje istančanije mirise i okuse vina. Primjerice, vinarija ima i suhi rose što je rijetkost na domaćem tržištu ovih sve popularnijih vina.

Vinogradi im se protežu na 420 hektara 

On ističe da premium vina ne poznaje domaće zakonodavstvo te se nada da će ta loša praksa ipak nestati za kojih 10 do 15 godina. Danas grožđe dolazi brzo u vinariju, te se štedi vrijeme i dobiva se na kvaliteti vina, što je pohvalno jer više 'parametri ne bježe, ako padne kiša', koja je ove godine osjetno zakasnila.     

S druge strane, mlade snage su spremaju na nove izazove u njezinom poslovanju, a to je ruralni turizam, nakon što se odustalo od ugostiteljstva u sklopu same vinarije. Naime, u planu je da kočije, a trening s konjima je već u tijeku, voze goste po vinogradima i upoznaju ih s onim najboljim što oni mogu dati. 


Fotoprilog


Tagovi

Berba grožđa Strojna berba Kutjevo Zrinka Vinković Jergović Zelena rezidba Ivan Marinclin Drago Humski


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]